145031 – 05072016 – Luni, 4 iulie 2016, s-a desfăşurat la Berlin Conferinţa parlamentară privind utilizarea mass-media ca o condiţie esenţială pentru alegerile democratice, la care a participat și deputatul Florin Pâslaru, în calitatea sa de membru al Comisiei pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) şi al Delegaţiei Parlamentului României la APCE.
Florin Pâslaru a subliniat faptul că, în conformitate cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului autoritățile au obligația, în temeiul articolului 10 din CEDO, de a proteja libertatea de exprimare ca fiind una dintre premisele unei democrații funcționale, astfel că ”exercitarea reală a anumitor libertăți nu depinde doar de obligația statului de a nu interveni, ci poate necesita măsuri de protecție pozitive”.
El a precizat faptul că sunt necesare norme specifice cu privire la informațiile politice din întreg sectorul audiovizualului, pentru a se garanta un acces echitabil la diverșii concurenți politici și la diversele opinii și puncte de vedere, în special cu ocazia alegerilor și a referendumurilor, astfel încât cetățenii să își poată forma propriile opinii fără a fi supuși unei influențe excesive din partea unei puteri dominante formatoare de opinie.
Totodată, parlamentarul român a reiterat faptul că mass-media joacă un rol fundamental în democrație, permițându-le astfel cetățenilor să-și exercite dreptul de a fi informați, de a verifica și de a judeca acțiunile și deciziile factorilor care exercită sau dețin putere sau influență, îndeosebi cu ocazia consultărilor electorale. Mass-media poate avea, de asemenea, un rol în stabilirea agendei publice, acționând prin urmare ca formator de opinie: ”Mass-media libere și independente și schimbul liber de informații au un rol decisiv în cadrul schimbărilor democratice care se produc în regimurile nedemocratice”, a subliniat domnul deputat Pâslaru.
La finalul intervenţiei, deputatul Pâslaru a precizat că este regretabil faptul că jurnaliștii și mass-media din numeroase state membre sunt supuși presiunilor, violenței și hărțuirii, inclusiv în timp ce prezintă demonstrațiile și evenimentele publice, generând preocupări în rândul organizațiilor europene și internaționale, precum și în mediul academic și în societatea civilă. Libertatea mass-mediei, pluralismul și independența jurnalismului constituie elemente esențiale pentru exercitarea pe deplin a activității de mass-media în întreaga Europă, iar ”autoritățile naționale de reglementare în domeniul mass-mediei joacă un rol crucial, în vederea protejării pluralismului media și a garantării obiectivității, imparțialității și responsabilității mass-mediei în statele membre ale Consiliului Europei”, a adăugat domnia sa.
Conferinţa parlamentară privind utilizarea mass-media ca o condiţie esenţială pentru alegerile democratice este găzduită de Bundestagul german şi organizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în cooperare cu Comisia de la Veneţia. – PROMPT MEDIA