Acasă Opinii/Analize Cum și de ce se sinucide PNL

Cum și de ce se sinucide PNL

DISTRIBUIȚI

Editorial Sorin Roșca Stănescu – 145208 – 14072016 –  Voi explica, în cele ce urmează, din ce motiv PNL merge, aproape sigur, la sinucidere în acest an. Și cum anume se produce acest fenomen. Cine sunt autorii? Care sunt obiectivele urmărite de aceștia?Ideea fuziunii dreptei și a creării, așa cum s-a numit el un timp, a marelui Partid Național Liberal nu a fost de natură subversivă. Dimpotrivă, ar fi putut genera o dreaptă care să poată rivaliza cu PSD. Și să-i poată învinge pe socialiști la alegerile locale și la alegerile parlamentare. Alegerile locale, însă, s-au soldat cu înfrângerea PNL. Care, din perspectiva majorităților create în consilii, este de-a dreptul dramatică, întrecând cu mult scorul politic negativ. Iar acum se prefigurează zdrobirea PNL la alegerile parlamentare.

Mult timp, am crezut că PNL se îndreaptă către o catastrofă pur și simplu din prostie. Din lipsa de experiență politică a președintelui Klaus Iohannis, care s-a manifestat ca tătuc neîndemânatic al PNL, precum și ca urmare a unor greșeli impardonabile ale tandemului Gorghiu – Blaga. Astăzi, sunt convins de contrariul. PNL sucombă fiindcă, în mod deliberat, mai multe personaje politice îl împing în această direcție. Să vedem cine este interesat și de ce și, mai ales, cum a acționat. Pentru a face o demonstrație realistă, voi renunța, pentru moment, la utilizarea conceptului de sistem. Deși “sistemul” este cel care, până la urmă, a generat distrugerea celorlalte două partide istorice reprezentând social-democrația și național-creștinismul. PSD-ul istoric și PNȚCD-ul istoric. Sistemul exterior-dar nu neapărat exterior României – și sistemul interior. Strecurat în interiorul partidelor. Dar să abandonez, pentru moment, acest concept.

Este evident că, aflat în competiție directă cu liberalii, PSD este interesat de diminuarea forței acestora și eventual chiar de dispariția PNL. Dar nu este suficient. Un partid ca PNL nu putea să dispară pur și simplu pentru ca așa vor socialiștii. În jurul celor două partide, sub aspect politic, nu mai există, însă, nimic semnificativ. Nici măcar Traian Băsescu care, agonizând, mai are uneori și tresăriri de inventivitate. În această situație, suntem obligați să privim cu atenție în interiorul PNL. În interiorul PNL-ului de astăzi.

Ce observăm cu ochiul liber? Că principala cauză a slăbiciunii acestui partid constă în faptul că procesul de fuziune dintre vechile formațiuni a fost început, dar nu a fost finalizat nici până azi. Cu cât se prelungește acest proces, cu atât am putea fi mai tentați să afirmăm că distrugerea PNL-ului istoric este chiar consecința proiectului de unificare a dreptei. Numai că lucrurile nu stau așa.

Există cineva, în jurul căruia s-au raliat forțe interne, care nu a dorit o fuziune rapidă și care s-a împotrivit cu obstinație alegerii, de jos în sus, în mod democratic, a structurilor de conducere din PNL. Există un vinovat. Un vinovat pentru că nu au fost alegeri locale, pentru că aproape toate conducerile locale sunt rezultatul unor numiri de la centru și nu a opțiunilor democratice ale organizațiilor de partid. Și există un vinovat principal pentru faptul că nu a fost organizat un congres al partidului, astfel încât, iată, întreaga conducere, de la filiale până la centru, este ilegitimă și lipsită de autoritatea votului democratic. Vinovatul este nimeni altul decât Vasile Blaga, copreședintele PNL. Iar Alina Gorghiu este și ea vinovată pentru că a înghițit gălușca. De ce Vasile Blaga a frânat fuziunea și de ce s-a împotrivit, într-un mod pe cât de viclean și perfid, pe atât de eficient, organizării unor alegeri democratice și a unui congres?

Vasile Blaga a încercat, frânând fuziunea și alegerile, să câștige timp. Pentru ce? Să ne reamintim că, la declanșarea fuziunii, PDL avea un singur parlamentar, și acesta din diaspora, care și-a câștigat, pe bune, mandatul. Toți ceilalți au ajuns deputați sau senatori doar prin renumărarea voturilor. Un procedeu de-a dreptul tâmpit. Care nu prea are legătură cu democrația. Pentru că toți aceștia erau, practic, lipsiți de suficientă legitimitate. Chiar și așa stând lucrurile, la unificare, s-a decis un algoritm, hai să-i spunem rezonabil, de 3 la 1 în favoarea PNL. A fost pur și simplu un gest de generozitate al liberalilor.

Cumpărându-și timp în dauna PNL, Vasile Blaga a reușit să inverseze acest raport. Astăzi, majoritatea filialelor sunt dominate de foștii pedeliști. S-a mers atât de departe, încât Alina Gorghiu a admis nu numai împărțirea artificială a județelor între fostul PNL și fostul PDL, nu numai o împărțire în defavoarea fostului PNL, ci și un principiu impus de Vasile Blaga. Și anume ca, în județele preluate de fostul PDL, foștii liberali să fie practic măturați din structurile de conducere. Adică epurați.

Pentru Vasile Blaga prea puțin a contat rezultatul dezastruos al alegerilor locale. Cu atât mai mult cu cât nu i-a fost greu ca, imediat după comunicarea rezultatelor aritmetice, să muște microfonul și să mintă, vorbind despre o victorie istorică a PNL. Îngânat, apoi, și de Alina Gorghiu. Pentru Vasile Blaga a contat, mai mult decât victoria PNL în alegerile locale, o altă victorie. Și anume victoria PDL împotriva PNL în interiorul noului partid. Și, în continuare, lucrurile vor funcționa la fel. Și iată cum se ajunge, inevitabil, la canibalizarea liberalilor de către pedeliști. Și, în absența unei fuziuni duse până la capăt, la resepararea celor două partide.

Nu exclud deloc posibilitatea ca Vasile Blaga, într-o perspectivă mai lungă de timp, să fi urmărit, în mod viclean, o joncțiune cu Traian Băsescu. Perfect plauzibilă după ce se vor fi consumat alegerile parlamentare care vor marca dezastrul definitiv al PNL istoric. La sfârșitul anului, vom număra locurile de parlamentari deținute nu numai de principalele formațiuni politice, dar și de foștii peneliști și foștii pedeliști. Și această numărătoare va marca certificatul de deces al PNL. După care, partidul se poate rupe bine mersi. Și poate că, la inceputl anului viitor, vom trăi să vedem un mort viu. Resuscitat. În persoana lui Traian Băsescu. Avându-l de-a dreapta pe vechiul său camarad, Vasile Blaga. Iar Alina Gorghiu va scoate castanele din foc. Și se va praji. La fel cum se va prăji și președintele Klaus Iohannis. – Sursa: CorectNews – www.corectnews.com/politics/cum-si-de-ce-se-sinucide-pnl

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.