144993 – 01072016 – Deputatul PSD Tulcea, Neviser Zaharcu, a adresat o interpelare ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Nicolae Pîslaru, în care a cerut prezentarea strategiei guvernamentale privind dezinstituţionalizarea copiilor şi a persoanelor cu dizabilități.
”Conform Eurostat, rata persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială în România este de aproape 40%. Cele mai afectate sunt categoriile vulnerabile, jumătate dintre copiii din România fiind expuşi riscului de sărăcie.În acest context, pentru reducerea acestui procent alarmant, devine vital modul în care România va reuşi să profite de fondurile europene destinate proiectelor pentru incluziunea socială şi reducerea sărăciei până în anul 2020”, a argumentat parlamentarul social democrat, în documentul trimis conducerii Ministerului Muncii.
Pentru a lămuri situaţia ţării noastre şi a judeţului Tulcea la acest capitol, Neviser Zaharcu i-a adresat o serie de întrebări ministrului Pîslaru: ”1. Care sunt progresele făcute de România în identificarea domeniilor ce vor fi vizate de iniţiativele curente de dezinstituţionalizare a persoanelor cu dizabilități, atât la nivel naţional, cât şi în Tulcea?; 2. Ce măsuri s-au luat în ceea ce priveşte domeniul protecţiei copilului, respectiv dezinstituţionalizarea copiilor ocrotiţi de stat, atât la nivel naţional, cât şi, în mod special, în Tulcea?; 3. Ce întreprinde concret Guvernul României, prin MMFPSPV, pentru reducerea procentului riscului de sărăcie şi excluziune socială?; 4. Ce intenţii are Guvernul român în ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii de servicii sociale, şi care este situaţia actuală a acesteia, la nivel de ţară şi în Tulcea?”
”Uniunea Europeană. prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi-a propus să aloce ţării noastre o sumă considerabilă pentru ca, în cadrul perioadei de programare 2014-2020, să fie rezolvate anumite deziderate fundamentale. Practic, se urmăreşte ca 75.000 de copii, 10.000 de persoane cu dizabilităţi și 62.000 de persoane vârstnice să beneficieze de condiţii de viaţă mai bune, prin reabilitarea infrastructurii de servicii sociale. Să sperăm că guvernul tehnocrat, care consideră că educaţia trebuie plătită, va reuşi să rezolve aceste probleme ale copiilor instituţionalizaţi şi să rezolve, în mod optim, folosirea banilor europeni destinaţi României”, a concluzionat deputatul tulcean. – PROMPT MEDIA
foto:tulceaeuropeana.com