145255 – 18072016 – Primăria Capitalei anunță crearea unei baze de date cu deșeurile colectate selectiv în București, ca pas al aplicării Strategiei de Dezvoltare și Functionare pe termen mediu și lung a serviciului de salubrizare în Municipiul București.
Potrivit primarului general Gabriela Firea „colectarea separată a deșeurilor trebuie realizată unitar și coerent, într-un ritm susținut și organizat, nu cum s-a făcut până acum, prin programe pilot. E momentul să trecem de la programe pilot la programe unitare, în toate cele șase sectoare ale Capitalei”. Acesta cere primarilor celor șase sectoare un calendar de implementare a prevederilor strategiei de salubritate, astfel încât termenele să fie respectate. ”Avem un document aprobat și asumat conform cerințelor UE, astfel că municipalitatea trebuie să se alinieze marilor capitale europene„, a mai spus Firea.
Municipalitatea trebuie să asigure coordonarea, controlul și monitorizarea serviciului public de salubritate, colectarea separată fiind aplicată de primăriile de sector, prin operatorii de salubrizare.
Astfel, firmele de salubritate vor raporta lunar cantitățile de deșeuri colectate separat, astfel încât să poată fi creată o bază de date și urmărită îndeplinirea țintelor de colectare conform cerintele legislatiei europene (reducerea cu 15% anual a cantităților de deșeuri care ajung la gropile de gunoi).
Strategia prevede un sistem unitar de colectare separată atat prin intermediul containerelor îngropate, cât și prin insule delimitate și semnalizate corespunzător, la care vor avea acces doar cetățenii arondați.
Astfel, până în 2025 se va renunța la folosirea ghenelor din interiorul blocurilor, putând fi folosită dpaor camera de la parterul blocului care va fi amenajată corespunzător. De asemenea, aceasta camera va fi salubrizată, igienizată prin grija asociației de proprietari/locatari, iar accesul la ea va fi permis numai asociației deservite.
Blocurile nou construite cu destinație locuintă, birou, servicii etc. vor avea prevăzute o incintă destinată colectării separate a deșeurilor, iar amenajarea ei va fi făcută astfel încât să nu poleze. Această incintă va fi solicitată de direcțiile de urbanism prin documentația emisă în vederea autorizării construcției, respectiv Certificat de urbanism și Autorizație de construire.
Potrivit Legii Salubrizarii nr. 101/2006 republicată în 2014, colectarea deșeurilor se va realiza numai separat, pe tipuri de deșeuri. Tot potrivit legii 101, administrația publică are obligația să asigure colectarea separată a deșeurilor pentru hârtie, plastic, metal și sticlă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, pentru deșeuri umede și uscate. – PROMPT MEDIA