145281 – 19072016 – La summit-ul Grupului Uniunii 20 (Munca 20- L20), liderii sindicali au invitat miniștrii Muncii reuniți la Beijing, pentru a înlocui de urgență măsuri în privința ocupării forței de muncă și pentru a impune în agendă o atenție deosebită femeilor și tinerilor, sprijinind în același timp dialogul social și negocierea colectivă.
Sondajul de opinie ”Noi fronturi 2016” al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI) a constatat că 45% din familiile de lucrători nu pot participa la economie – aproape jumătate din populația unui număr de nouă țări din G20 (Argentina, Canada, China, Coreea Sud, statele Unite ale Americii, Franța, India și Regatul Unit) nu au bani pentru a cheltui. Unul din zece crede că familia lui este lăsată pe dinafară, fără a avea suficienți bani pentru a-și acoperi nevoile de bază, și anume de adăpost, alimente și energie electrică.
”Previziunile primului semestru: Creșterea PIB-ului la nivel mondial a încetinit, iar în prezent există un risc real de recesiune induse de Brexit, ceea ce ar agrava situația. Lucrătorii din țările G20 și alte state ale lumii nu își pot permite să trăiască o recesiune sau o creștere suplimentară a șomajului. Pentru tineri, în multe țări G20, riscul de apartenență la o generație pierdută este real. Guvernele trebuie să adopte măsuri coordonate pentru creșterea investițiilor și a salariilor publice, necesitate recunoscută şi de instituții internaționale”, a declarat John Evans, secretar general al Comitetului consultativ al Uniunii comerț OCDE (TUAC-OECD).
Liderii țărilor G20 au convenit asupra celor mai importante trei obiective de lider printre alte angajamente politice: Ambiția de a crește PIB-ul țărilor G20 la 2,1% până în 2018; Obiectivul reducerii cu 25%, diferența dintre ratele de participare între bărbați și femei în țările G20, până în 2025 și angajamentul de a reduce cu 15% proporția tinerilor expuşi riscului de a fi lăsati permanent în urmă pe piața forței de muncă până în 2025. Politicile de monitorizare ale L20 timp de trei ani a arătat un decalaj constant între angajamente și acțiuni ale guvernelor în ceea ce priveşte locuri de muncă de calitate, salarii mai echitabile și creșterea cererii globale. În 2016, studiul L20 a constatat că 88% dintre membrii L20 cred că G20 trebuie să consolideze angajamentul politic de a atinge un obiectiv de creștere de 2,1%. Patruzeci si trei la suta din membrii L20 au cerut miniștrilor să revizuiască politicile actuale de ocupare și alți 43% ar dori să vadă noi măsuri.
”Trebuie să ne bazăm pe salarii minime care să permită lucrătorilor să trăiască în demnitate, trebuie să reconstruim negocierile colective pentru a asigura atât salariile pentru lucrătorii calificați cât și distribuția productivității, noi trebuie să punem capăt evaziunii fiscale, în scopul de a consolida protecția socială universală bazată pe o podea de protecție socială. Acest lucru nu este doar un instrument de coeziune socială și de securitate pentru familii, dar este, de asemenea, un stabilizator economic esențial. Atunci când, în unele țări, lapte praf pentru un copil este echivalent cu salariul pe o zi , familiile este într-o mare dificultate”, a declarat Sharan Burrow, secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC).
Recomandările L20 către miniștrii muncii și a ocupării forței de muncă din țările G20, reuniți la Beijing: Creșterea investițiilor în locuri de muncă și a salariilor prin sporirea investițiilor publice în infrastructură durabilă și ecologiăe, precum și utilizarea negocierii colective și a salariului minim vital ca un instrument pentru a pune capăt inegalității și scăderii veniturilor din muncă; Elaborarea unei strategii de afaceri pentru a investi în „economia de îngrijire”, în scopul de a realiza ținta G20 şi anume de a reduce diferența de remunerare între bărbați și femei cu 25% până în 2025. Un studiu CSI arată că o investiție de 2% din PIB în economia de îngrijire în doar șapte țări ar crea peste 21 de milioane de locuri de muncă; Implementarea măsurilor pentru atingerea obiectivului G20 de a pune pe tineri să lucreze, să-şi continue studiile şi să se formeze; Elaborarea unui plan de acțiune pentru munca decentă în economia digitală, inclusiv prin asigurarea protecției drepturilor de muncă ale angajaților pe platforme digitale și strategii pentru o tranziție uşoară de la locurile de muncă clasice la cele provocate de schimbările tehnologice; Adoptarea unei acțiuni coordonate pentru a sprijini integrarea migranților și a refugiaților în țările gazdă, inclusiv dreptul lor la locul de muncă și organizarea unei reuniuni comune a miniștrilor Muncii și Finanțelor, la începutul anului 2017 și a coordona strategiile de creștere, cu planuri mai bune de ocupare. ”Avem nevoie cu disperare de infrastructură pentru a crea locuri de muncă și pentru a permite ecologizarea economiei, dar nu are nici un sens să construim noi centre comerciale care rămân simple locuri de întâlnire deoarece muncitorii nu-şi permit să cumpere produse. De asemenea, trebuie să investim în economia de ingrijire pentru a formaliza locurile de muncă de înaltă valoare socială și de a crea altele noi, pentru femei, pentru bărbați”, a conchis Sharan Burrow.
Beijing L20 a reunit lideri sindicali din țările G20 pentru un summit de două zile pentru a coordona activitățile sindicale cu G20 pentru a îmbunătăți salariile și condițiile de muncă pentru bărbați și femei. – PROMPT MEDIA