145164 – 12072016 – SUA şi Uniunea Europeană şi-au reluat luni convorbirile pentru a încerca să ajungă la un acord comercial şi de investiţii SUA – UE, aşa numitul TTIP sau Tafta, înainte de sfârşitul anului, în pofida unei opoziţii crescânde şi a şocului provocat de votul britanic pentru ieşirea din UE, informează AFP. Negociatorii s-au reunit la Bruxelles pentru a 14-a rundă de discuţii asupra proiectului TTIP, care ar crea cea mai mare zonă de liber schimb din lume, discuţiile urmând să dureze până vineri. Convorbirile continuă în pofida opoziţiei unor piese grele ale Uniunii, ca Germania şi Franţa, precum şi a mobilizării cetăţenilor împotriva Tafta. Reprezentanţii celor două părţi şi-au exprimat public voinţa de a termina negocierile înainte de finalul administraţiei Obama. Dar în culise, diplomaţii se îndoiesc din ce în ce mai mult de această eventualitate, convinşi că negocierile vor trebui suspendate cel puţin până după alegerile în Franţa şi în Germania din anul viitor.
”Cred că un acord în 2016 este imposibil şi toată lumea o ştie bine, inclusiv cei care spun contrariul în comunicate lungi”, a afirmat secretarul de Stat francez pentru Comerţul Exterior, Matthias Fekl, săptămâna trecută.
Parisul se simte frustrat în special de lipsa de progres în dosare-cheie, ca agricultura şi accesul la pieţele publice americane pentru întreprinderile europene.
Nepopular, Tafta este – încă de la începerea negocierilor în 2013 – ţinta asociaţiilor ecologiste şi antimondializare, care acuză acest acord că va lăsa câmp deschis de acţiune companiilor multinaţionale, permiţându-le să ocolească reglementările. La Bruxelles, între 50 şi 100 de militanţi antiTafta, membri ai unui colectiv de apărare a naturii, au încercat – costumaţi în animale – să ajungă la clădirile europene în care au loc negocierile. Ei au fost respinşi de serviciul de securitate, potrivit agenţiei Belga.
Comisarul european al comerţului, Cecilia Malmstroma repetat în cursul săptămânii trecute că echipele sale lucrează în continuare la încheierea unui acord până la sfârşitul anului 2016. În cursul unei vizite la Washington, Cecilia Malmstrom a mai anunţat că negocierile vor supravieţui votului pentru Brexit, chiar dacă Regatul Unit este principalul susţinător al acestui acord de liber schimb.
”Logica Tafta este la fel de puternică astăzi ca înaintea referendumului britanic”, a asigurat Cecilia Malmstrom, transmite Agerpres.ro – PROMPT MEDIA
foto:economica.net