145227 – 15072016 – Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, a reluat solicitarea adresată ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, de a răspunde întrebărilor formulate în cadrul audierii din data de 27 iunie, la Comisia pentru afaceri europene și în adresele trimise ulterior care nu au primit răspuns: “Pentru că domnul ministru Ghinea nu a răspuns până astăzi principalelor întrebări adresate înca din data de 27 iunie, revin cu solicitarea de a răspunde, până la data de 26 iulie a.c., cel puțin celor trei întrebări pe care i le-am adresat atât în cadrul audierii, cât și în adresele ulterioare, și anume: 1. A returnat recent România, la solicitarea Comisiei Europene, suma de 32 milioane euro, reprezentând pre-finanţarea necheltuită până în prezent, pe programul ‘Schema de Garanții pentru Tineri NEETS’? Dacă da, de ce nu a informat până acum, în mod transparent, opinia publică în legătură cu această situaţie? Dacă nu, să ne comunice acest lucru, pentru că nu vreau să cred că domnul ministru nu vrea să se facă lumină în acest caz. Dacă nici acum domnul ministru nu înțelege să răspundă punctual acestei întrebări, voi solicita răspunsuri de la ministrul Muncii și de la secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu returnarea pre-finanțării necheltuite pe programul ‘Schema de Garanții pentru Tineri’.
- Care sunt măsurile cu termene clare pe care Ministerul Fondurilor Europene le va întreprinde pentru a demara această schemă deosebit de importantă, dat fiind faptul că România a derulat, în perioada 2013-2014, două proiecte pilot prin POSDRU 2007-2013, proiecte pilot care au plasat România drept prima ţară la nivel european care a demarat acest tip de schemă şi pentru care a fost lăudată? Rata de dezangajare a tinerilor rămâne la un nivel alarmant, aproximat 23% dintre tineri fiind într-o situaţie de dezocupare, iar orice întârziere afectează în mod direct viitorul acestei ţări şi mai ales categoria cea mai vulnerabilă de populaţie: tinerii. În ce mod veţi continua bunele practici din cele două proiecte pilot?
- Care este situaţia la zi a facturilor pe anul 2016 şi valoarea facturilor achitate de către Autorităţile de Management din exerciţiul financiar 2014-2020 pentru programele gestionate şi coordonate direct, exclusiv de Ministerul Fondurilor Europene, nu pe programele de agricultură care nu sunt coordonate de către Ministerul Fondurilor Europene? Procentul de 0,18% pe care îl tot invocaţi este în portofoliul Ministerului Agriculturii, nu în cel al Fondurilor Europene. Aşa cum am cerut şi în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene din data de 27 iunie, vă solicit, în mod oficial, să ne puneţi la dispoziţie situaţia facturilor pe exerciţiul bugetar 2014-2020 strict pentru programele coordonate de Ministerul Fondurilor Europene: către cine au fost plătite şi în ce valori”.
“Tocmai pentru că opinia publică are dreptul să știe dacă România a returnat Comisiei Europene 32 milioane de euro reprezentând pre-finanţarea necheltuită din proiectul ‘Schema de Garanţii pentru Tineri’, îl rog pe domnul ministru să răspundă public dacă s-a returnat sau nu s-a returnat această sumă. Refuzul domniei sale de a raspunde, deși această întrebare i-a fost adresată de cateva săptămâni, confirmă informațiile aduse la cunoștința comisiei noastre și anume că într-adevar România a returnat recent, la cererea Comisiei Europene, această sumă de 32 milioane euro. Domnul ministru are obligația să clarifice această informație.
De asemenea, sper ca până la urmă, în spiritul transparenţei și al respectului pentru Parlament, domnul ministru va înțelege să respecte dialogul instituțional, constructiv și profesionist, tocmai pentru că românii au nevoie de informații clare în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene atât pentru anul 2016, cât și pentru exerciţiul bugetar în curs, pașii pe care îi putem face împreună pentru ca România să beneficieze de banii europeni.
Constat că domnul Ghinea are timp să ofere interviuri în presă, însă refuză să transmită câteva răspunsuri la întrebările simple pe care le-am formulat atât în cadrul audierii la Comisia pentru afaceri europene, cât și în solicitările instituționale ulterioare. Este de neînțeles de ce domnul Ghinea, dacă nu are nimic de ascuns, refuză dialogul instituțional și omite să răspundă la întrebările ridicate de Comisia pentru afaceri europene și de beneficiarii fondurilor europene, însă continuă atacurile la persoană și dezinformarea în spațiul public.
“Nimicurile” la care neinspirat face referire domnul Ghinea în cel mai recent interviu înseamnă totuși foarte mult pentru beneficiarii fondurilor europene, precum și pentru România în general: situația disperată în care se află acum beneficiarii ca urmare a neplăţii facturilor pe proiecte, mii de locuri de muncă pierdute sau bani şi taxe neîncasate la bugetul de stat care ar fi putut fi direcţionate către domenii prioritare. Aceasta este realitatea din teren pe care domnul Ghinea alege să o desconsidere. Situația fondurilor europene este mai mult decât o temă de interes public, reprezintă o temă de interes național, pentru că fondurile europene au menirea să genereze dezvoltare la nivelul întregii societăți”. – declarație Ana Birchall. – PROMPT MEDIA