144606 – 09062016 – Parlamentul a exprimat îngrijorări serioase miercuri privind ”apatia arătată de statele membre și de instituțiile UE” în privința recunoașterii ”încălcărilor multiple ale drepturilor fundamentale și torturii” care au avut loc în cadrul operațiunilor de ”extrădare” ale CIA pe teritoriul european între 2001 și 2006. În rezoluția nelegislativă, deputații europeni cer statelor membre să investigheze aceste încălcări și să îi trimită pe cei responsabili sau pe complici în justiție.
În rezoluția adoptată cu 329 de voturi la 299, cu 49 de abțineri, deputații au cerut statelor membre UE să ”investigheze, asigurând deplina transparență, posibilele acuzații că au existat închisori secrete pe teritoriul lor în care oameni au fost deținuți în programul CIA”. Ei sunt îngrijorați că ”o clasificare nejustificată a documentelor” duce la ”impunitatea de facto a celor care au comis fapte de încălcare a drepturilor omului”.
Deputații mai cer și alte misiuni de culegere de date din partea Parlamentului European în acele state membre care au fost identificate ca fiind complice în programul de detenție și interogare al CIA, cum ar fi Lituania, Polonia, Italia și Marea Britanie.
Parlamentul regretă lipsa de acțiune ca urmare a raportului din Senatul SUA – Parlamentul regretă faptul că la mai mult de un an de la publicarea studiului senatului SUA privind programul de extrădare, nimeni nu a fost tras la răspundere, iar guvernul SUA nu a cooperat cu statele membre ale UE. Deputații mai regretă și că centrul de detenție de la Guantanamo nu a fost încă închis și cer autorităților americane să asigure corectitudinea proceselor, interzicerea în toate circumstanțele a utilizării torturii, a maltratărilor și a detenției pe termen nedeterminat fără judecată. Statele membre ar trebui să ofere azil prizonierilor care au fost oficial eliberați, se mai spune în text.
Eurodeputații au cerut Comisiei și Consiliului să raporteze Parlamentului rezultatele anchetelor și investigațiilor din statele membre, înainte de sfârșitul lunii iunie 2016. – PROMPT MEDIA
foto:actinews.ro