144975 – 30062016 – Medicul care se afla pe ambulanța privată care a intervenit în cazul accidentului suferit pe teren de fotbalistul Patrick Ekeng este urmărit penal de procurorii bucureșteni pentru ucidere din culpă.
Dr. Mihaiela Duță este acuzată de procurori că, ”fără a evalua complet starea pacientului, nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanţă în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în imediata vecinătate a stadionului”.
În plus, deși în timpul transportului, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla fotbalistul, medicul ”nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului”.
”În acest context, deşi în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Duţă Elena-Mihaiela de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că Patrick Ekeng se afla în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialişti din cadrul IML „Mina Minovici” moartea fotbalistului a fost cauzată de o fibrilaţie ventriculare apărută pe fondul unei afecțiuni preexistente asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existenţa unui proces miocardic în remisiune şi precipitată de un efort fizic.
Din datele medicale puse la dispoziţia procurorilor nu reiese efectuarea protocolului de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească, având în vedere că primul ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie acordat cât mai repede, fiecare minut de întârziere ducând la scăderea şanselor de supravieţuire.
În raportul de necropsie se mai reţine faptul că, în cazul atleţilor care suferă de tahiartimie (cum a fost cazul aici) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut. – PROMPT MEDIA
foto:adevarul.ro