144645 – 10062016 – Conform unui buletin de analiză a apei din zona incineratorului de deșeuri medicale și a platformei de gunoi de la Chitila, oraș de lângă București, apa ar conține două tipuri de bacterii periculoase pentru sănătatea populației, scrie cetateanul.net.
Llocuitorii zonelor de la marginea Capitalei, din Bucureștii Noi, Militari sau cei din Chitila sunt nemulțumiți în ultimele luni de mirosul urât în care trăiesc. O parte dintre aceștia cred că ”parfumul” vine de la groapa de gunoi, alții bănuiesc incineratorul firmei Stericycle care se afla pe platforma de gunoi și unde sunt sterilizate/arse gunoaiele periculoase.
Valorile ar trebui să fie normale, acolo fiind totuși o groapă de gunoi în jurul cărora s-au emis mai multe autorizații de urbanism pentru realizarea unor complexuri rezidențiale.
Conducerea Stericycle, companie cu acționariat american, amintește că zona are caracter industrial, iar mirosul poate proveni de la oricare dintre firmele cu profil care acționează în localitatea Rudeni, parte a orașului Chitila. De altfel, societatea amintită nu a primit nicio sancțiune în acest sens, pentru depășirea normelor de poluare.
Una dintre familiile care locuiesc în zonă a avut curiozitatea, la începutul anului trecut, să verifice și calitatea apei. Mai exact dintr-un puț de la marginea Capitalei, strada Fortului, Sector 1. Din cele șapte caracteristici ale apei, la toate s-au depistat bacterii, numai că în cazul a cinci caracteristici normele legale nu impun limite. Cu toate acestea, pentru prezența E.coli normele de sănătate publică impun ca la 100 ml de apă potabilă să nu fie nicio unitate formatoare de colonii (ufc). Însă, la analize a reieșit că sunt șapte unități la 100 ml. Mai mult, pentru enteroci intestinali normele de sănătate publică impun din nou absența acestora la 100 ml. Din analize a reielit că sunt 58 de unități formatoare de colonii. Rezultă că apa din puțurile din zona gropii de gunoi, așa cum sunt alimentate cu apă multe din casele din această parte a periferiilor Capitalei, ar putea dăuna sănătății.
Una dintre plângerile penale trimise de locuitorii din zonă susține că poluarea apei ar proveni de la modul cum sunt tratate deșeurile medicale la groapa de gunoi de la Rudeni, inclusiv faptul că substanțe toxice, ca formolul, este aruncat la gura de canal.
Garda de Mediu nu a depistat astfel de nereguli, însă desfășoară verificări amănunțite în această perioada pentru a stabili dacă sănătatea populației este afectată de groapa de gunoi și de incineratorul de la Chitila. – sursa: cetateanul.net – PROMPT MEDIA