144664 – 13062016 – Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia şi iniţiatorul mai multor sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat în teze de doctorat ale unor persoane importante din România, inclusiv a lui Victor Ponta, a trimis Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) o reclamaţie care se referă la primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, şi la edilul din Voluntari, Costel Florentin Pandele.
Sesizarea este formulată în baza Hotărârii de Guvern nr. 134 din 2 martie 2016, pentru modificarea şi completarea Codului studiilor universitare de doctorat, potrivit căreia ”orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia şi indiferent de data acordării titlului de doctor”.
”Depun pe această cale o sesizare referitoare la nerespectarea standardelor de etică profesională de către persoanele numite în lista de mai jos, mai precis suspiciuni de plagiat a tezelor de doctorat. Dovezile plagiatului masiv şi incontestabil au apărut în urma unor anchete riguroase de presă, şi sunt disponibile în domeniul public”, a arătat Cristian Dogaru în sesizare.
Astfel, acesta a precizat că, după informaţiile apărute în presă, a analizat personal teza primarului Florentin Pandele şi că certifică faptul că aceasta este plagiată. Despre lucrarea lui Robert Negoiţă, Dogaru arată că aceasta reprezintă ”o premieră în fenomenul fraudei academice din România: teza a fost plagiată 100%, din diverse surse, incluzând surse ne-academice precum portaluri de ştiri sau platforme de discuţie online”. ”Teza de doctorat a lui Negoita Robert reprezintă o premiera in fenomenul fraudei academice din Romania: teza a fost plagiată 100%, din diverse surse, incluzand surse ne-academice precum portaluri de știri (hotnews.ro) sau platforme de discuție online (contributors.ro)”
CNATDCU trebuie să se pronunţe în raport cu această sesizare în termen de 45 de zile. Decizia Consiliului poate fi contestată în 10 zile, iar CNATDCU dispune apoi de 10 zile pentru analiza acestei, urmând ca decizia luată să fie obligatorie pentru ministru, care va trebui să emită ordinul de retragere a titlului şi eventualele sancţiuni pentru şcolile doctorale. – sursa: gandul.info– PROMPT MEDIA
foto:pressone.ro