144864 – 24062016 – Am aflat recent, dintr-un articol de presă, despre succesul etnicilor români din Voivodina care au determinat autoritățile să accepte includerea unei ore de limba română în mai multe școli din comuna Cuvin. Însă dacă directorii celor câteva școli din Serbia au permis românilor – după decenii întregi de pauză – să-și studieze limba maternă în școli, nu înseamnă neapărat ca elevii români vor putea, din toamnă, să urmeze aceste cursuri. E nevoie de încă ceva. E nevoie de un gest mai degrabă simbolic din partea statului român.
Comunitatea Românilor din Serbia a lansat un apel – al câtelea, oare? – către Guvernul de la București, prin care cere un minim sprijin pentru conservarea identității naționale. Această comunitate greu încercată anunță Guvernul țării-mamă că există copii români care își doresc să învețe limba română în școli, că există părinți care cred că limba maternă trebuie studiată academic, nu doar vorbită în casă, dar că manualele necesare nu sunt disponibile. Altfel spus, când, într-un final, oficialii sârbi au acceptat ca românii din Cuvin să poată studia limba română în școli, această reușită istorică poate fi umbrită de lipsa celor mai puţin de 200 de cărți românești necesare studiului.
Sunt 175 de elevi români înscriși la orele de limba română, așa cum se arată în materialele de presă care au prezentat acest subiect. Nu știm încă un număr exact al copiilor repartizați pe ani de studiu, dar am adresat deja o scrisoare Excelenței Sale, domnul Daniel Banu, Ambasador al României în Serbia, pentru a căuta împreună o formulă prin care să punem la dispoziția comunității românești toate volumele necesare studiului limbii române.
Însă, având în vedere numărul mic de elevi – e doar un început și am speranța că acest număr va crește anual -, adresez o întrebare publică ministrului pentru Românii de Pretutindeni, domnul Dan Stoenescu: Chiar nu poate oferi Guvernul României, din proprie inițiativă, 200 de cărți pentru etnicii noștri români din Voivodina? – sursa: Daniel Gheorghe, deputat PNL de Ilfov– PROMPT MEDIA