144550 – 07062016 – Prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat că își dorește ca până la finalul mandatului acestui guvern să se realizeze un program integrat de sprijin pentru o dezvoltare economică durabilă la Roșia Montană. Premierul a comparat acest program cu cel pentru dezvoltarea Deltei Dunării, relatează Agerpres.
Dacian Cioloș a declarat că a transmis miniștrilor Mediului, Culturii, Economiei și Agriculturii să finalizeze acest proiect până la sfârșitul mandatului acestui Guvern.
”S-au întâmplat niște lucruri care probabil în urmă cu ceva vreme păreau dificile, dar aș vrea să vă spun că pentru credibilitatea noastră, a tuturor, e important să nu ne oprim aici și la Roșia Montană. Oamenii aceia care locuiesc acolo au nevoie să li se demonstreze că atunci când ne gândim la patrimoniu natural, când ne gândim la patrimoniul arhitectural, când ne gândim la valoarea istorică a acelor locuri ne gândim și la ei și la oameni. Și le-am spus membrilor Guvernului care s-au implicat în acest proiect – și ministrul Mediului și ministrul Culturii și ministrul Economiei și ministrul Agriculturii – că aș vrea ca până la sfârșitul mandatului acestui Guvern să vedem și un program integrat de sprijin pentru o dezvoltare economică durabilă acolo”, a spus Dacian Cioloș, la Gala Societății Civile, care se desfășoară luni seară la Teatrul Național București.
Premierul Cioloș a precizat totodată că abordarea de la Roșia Montană este similară cu cea pentru dezvoltarea Deltei Dunării.
”E aceeași abordare la Roșia Montană pe care vreau să o avem și în Delta Dunării, unde nu e suficient să ne mulțumim cu faptul că avem în patrimoniul UNESCO o astfel de valoare naturală, ci trebuie să demonstrăm oamenilor care locuiesc acolo că pot să locuiască și în armonie cu natura fără să le lăsăm impresia că din cauza lor se întâmplă lucruri negative. (…) Cred că și datorită lor acest patrimoniu poate să fie păstrat și atunci e important să mergem până la capăt și vă invit să ne gândim împreună la soluții, inclusiv de dezvoltare economică, de dezvoltare economică durabilă, pentru că avem din ce în ce mai multe idei și resurse pentru aceasta (…) și haideți să demonstrăm că reușim nu doar să protejăm, ci și să punem în valoare patrimoniul pe care-l avem”, le-a mai transmis Cioloș participanților la Gala Societății Civile.
Lucrările de exploatare de la Roșia Montană au fost închise de Ministerul Culturii. Orice intervenţie asupra zonei este de acum interzisă, după ce întreaga localitate a fost trecută pe lista monumentelor istorice de categorie A. Roșia Montană a redevenit sit istoric de clasa A, pe o rază de doi kilometri, clasare pe care a mai avut-o şi în 1992. Roşia Montană este unul dintre siturile cele mai bogate în resurse de patrimoniu cultural ale României, cuprinzând 50 monumente istorice clasate. Încă din 1991 aceasta a fost pe lista localităţilor cu monunente istorice de patrimoniu. – PROMPT MEDIA