Junker: ”Poporul britanic a votat în favoarea ieşirii. De ce sunteţi aici?”- 144923 – 29062016 – Liderii europeni se întâlnesc și astăzi, în a doua zi de dezbatere, la Bruxelles, pentru a discuta consecinţele referendumului din Marea Britanie. Europarlamentarii analizează paşii care trebuie urmaţi după votul britanicilor. Ieri, mii de persoane au protestat în mai multe orașe britanice (Londra, Bristol, Cardiff, Oxford) față de Brexit. Cei mai mulți sunt tineri care-și simt diminuate oportunitățile de viitor prin votul dat de cei mai în vârstă în favoarea Brexit: ”Greșeala voastră, viitorul nostru”, scria pe o pancartă din Trafalgar Square.
Reacții și declarații au venit, toată ziua, atât de la Bruxelles, cât și de la București. În Capitală, fostul președinte Traian Băsescu s-a arătat dezamăgit de modul în care liderii europeni, ce pe care îi consideră țâfnoși, forțează Marea Britanie să plece cât mai repede și nu îi mai acordă o șansă lui David Cameron să repare ce a stricat. Plecarea Regatului Unit este o pierdere și pentru ei, și pentru noi, consideră fostul președinte, care a spus că rămânerea britanicilor în UE este în interesul României, iar poziția noastră de la Consiliul European ar trebui să fie una de echilibru.
Poziția României, însă, n-a fost în niciun fel, pentru că actualul președinte, Klaus Iohannis, nu și-a făcut prezența la Bruxelles decât spre seară, ratând dezbaterile aprinse ale Consiliului din timpul zilei. A declarat totuși că România este conştientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie şi o va face, apărând cu fermitate menţinerea egalităţii de drepturi între toţi cetăţenii Uniunii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile românilor care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie.
Cele mai remarcabile reacții ale liderilor UE au venit din Bruxelles din partea lui Nigel Farage și a lui Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker i-a critiat și ironizat dur, marți, în Parlamentul European, pe europarlamentarii din partidul eurosceptic britanic UKIP şi pe liderul lor, Nigel Farage, care au făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Declaraţia lui că ”trebuie să respectăm democraţia britanică şi modul în care au exprimat-o alegătorii”, a fost întâmpinată cu aplauze de europarlamentarii formaţiunii britanice eurosceptice, cărora le-a răspuns acid. ”Este ultima data când aplaudaţi aici şi, într-o anumită măsură, sunt foarte surprins că sunteţi aici. Aţi luptat pentru ieşire. Poporul britanic a votat în favoarea ieşirii. De ce sunteţi aici?”, le-a reproșat Juncker.
Nigel Farage a fost criticat și de liderul grupului PPE, Manfred Weber. ”Dacă ai avea puţină decenţă, Nigel Farage, ţi-ai cere scuze din partea Marii Britanii pentru că ai minţit. Să îţi fie ruşine”, a spus Weber. Liderul UKIP nu tăcut, însă, ba chiar a avut o replică. Nigel Farage: ”Nostim, nu-i asa? Când am venit în PE în urmă cu 17 ani şi am afirmat că vreau să conduc o campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE, aţi râs de mine. Acum nu mai râdeţi, nu-i aşa?”.
Liderul euroscepticilor a susţinut că europenii sunt în faza de negare, că nu văd cum euro pierde teren sau cum au apărut diviziune între statele membre, iar Marea Britanie nu va fi singura ţară membră care va părăsi UE. În plus, i-a jignit pe europarlamentari, spunându-le că nu au avut o slujbă decentă în viaţa lor şi nu au creat niciun loc de muncă.
Și Marine Le Pen a fost de acord că dacă ”această organizaţie totalitară” cu politici absurde care au dus la dezindustrializare, şomaj în masă şi multă migraţie. nu se va schimba, se va destrăma. În opinia liderei extremiştilor de dreapta din Franţa votul britanic este ”o palmă peste faţă dată sistemului european, care se bazează din ce în ce mai mult pe teamă, pe şantaj şi pe minciuni”.
O altă părere o are Angela Merkel care declară că UE este suficient de puternică pentru a depăşi plecarea Regatului Unit, este suficient de puternică pentru a continua să avanseze chiar și cu 27 de membri.
Parlamentul European a cerut din nou activarea imediată a procedurii de retragere a UK-ului din Uniunea European, Scoția face și declară tot ce îi stă în putință ca să rămână, iar în Marea Britanie, ziua s-a încheiat cu proteste în mai multe orașe britanice, printre care și Londra, față de Brexit. Cei mai mulți prezenți au fost tineri care simt că oportunitățile de viitor sunt diminuate de votul dat de cei mai în vârstă: ”Greșeala voastră, viitorul nostru”.
Marea Britanie a mai primit o avertizare și de la ministrul de Finanțe de la Londra, George Osborne, care consideră că țara va fi mai săracă după votul pentru Brexit şi le-a spus britanicilor că trebuie să facă faţă consecinţelor economice şi noilor divizări pe plan social. – sursa: Euractiv.ro – PROMPT MEDIA
foto:lemonde.fr