Editorial
Sorin Roșca Stănescu
144781 – 21062016 – Pentru cine se mai sperie inca de Brexit, si o face in mod sincer, am un anunt important. Marea Britanie nu va iesi din Uniunea Europeana. In schimb, Brexitul ca atare a fost utilizat, de diplomatia britanica, drept o arma redutabila. Care si-a produs efectele. Din plin. In avantajul Londrei. Si in dezavantajul celorlalte state membre.
Singurul castigator real al acestui balamuc, generat de referendumul din Marea Britanie prin care cetatenii urmeaza sa decida, in mod democratic, daca vor sa mai raman sau nu in Uniunea Europeana, este, in mod straniu, pe langa Anglia insasi, un outsider. Si anume Elvetia. Asupra Elvetiei au fost exercitate, in ultimii ani, presiuni uriase, in special din directia Germaniei, pentru a sili Tara Cantoanelor sa intre in Uniunea Europeana. Fara ca, de aici, sa rezulte vreun avantaj pentru Elvetia. Castigatori erau ceilalti. In special marile puteri europene si, in primul rand, Germania. Acestia urmau sa constranga Elvetia sa renunte si la bruma de avantaje pe care izbutise sa si le conserve in ultimii ani. Inclusiv cele de natura bancara. De ce sa stea banii europenilor in conturi elvetiene si sa nu stea in conturi germane sau franceze. Si, cu aceasta, paranteza poate fi inchisa. Profitand de valva teribila starnita de Brexit, respectiv de referendumul din Marea Britanie, Elvetia a reusit sa treaca prin urechile acului si sa renunte, oficial si programatic, la UE. Cel putin pentru moment.
Sa ne intoarcem la cacealmaua jucata de Londra. Guvernul britanic a facut, cat a putut, slalom intre presiunea propriei populatii, dominata in continuare, in ciuda globalizarii si in ciuda europenizarii, de psihologia specifica insularilor. Aceasta populatie a fost reticenta la orice schimbare si in special la schimbarile impuse de birocratia de la Bruxelles. Din cealalta directie, Guvernul Cameron era supus unor presiuni din ce in ce mai mari, exercitate de catre partenerii europeni care, cu sau fara temei, cu sau fara bune intentii, au incercat un asalt final asupra Londrei, pentru a o alinia. Pentru a o egaliza cu standardele Uniunii Europene.
In general, cand un guvern este supus unei duble presiuni, el caboteaza. Sau, in cel mai bun caz, reuseste, cu chiu, cu vai, sa scape cu fata curata. Nu a fost, insa, si cazul Guvernului Cameron. Acesta a adoptat o politica geniala. Mai intai, pentru a calma pentru mult timp de acum incolo spiritele, a gasit de cuviinta sa organizeze un referendum. Decizia daca Marea Britanie ramane sau nu in Uniunea Europena trebuie sa o ia popurul. Dar ceea ce vor decide cetatenii nu se va schimba pentru mult timp. Cameron a ales cu multa atentie momentul pentru declansarea unui eveniment atat de important. A jucat la limita. Iar, la limita, Marea Britanie va decide sa ramana in UE. Dar a acordat satisfactie deplina si partizanilor iesirii din organizatie. A caror gura va fi inchisa pentru mult timp de acum incolo. Acesta este castigul pe plan intern.
Pe plan extern, castigul este insa urias. Birocratii de la Bruxelles au alertat, pe buna dreptate, guvernele europene. In sensul ca, daca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana, acest gest politic crucial ar putea fi inceputul unui dezastru. Inceputul deconstructiei UE. Pentru ca si altii ar putea urma acest exemplu. Sau ar putea ameninta ca o vor face. Ceea ce, in definitiv, poate fi acelasi lucru. Si fiind puse astfel e jar, guvernele europene au decis ca este cazul sa negocieze cu Marea Britanie ceea ce, pana de curand, era de nenegociat. Si astfel s-a ajuns in situatia in care, pentru a evita Brexitul, autoritatile de la Bruxelles, cu acordul guvernelor, au acceptat ca, la multe capitole, Marea Britanie sa faca exceptie. Adica sa beneficieze de avantaje refuzate celorlalte state. Si iata cum, mai mult decat pana de curand, mai mult decat oricand, puterea insulara cu epicentrul pe malul Tamisei isi conscara, inca o data, statutul de insula si de exceptionalitate in interiorul Uniunii Europene.
Referendumul se va solda, asa cum au prognozat analistii lucizi, cu ramanerea Marii Britanii in Uniune Europeana. Cu avantaje cu tot. Cu dublul castig inregistrat de Guvernul Cameron, in plan intern si in plan extern. Peste cateva zile, vom trage linie si vom spune asa: Marea Britanie a oferit intregii lumi o noua demonstratie de indrazneala, de inteligenta, de diplomatie la nivel inalt si de originalitate. Sa fi atat de traditional si atat de original in acelasi timp reprezinta rezultatul unei uluitoare acrobatii politice.