144136 – 12052016 – Senatorul Titus Corlăţean, membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului şi preşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind aderarea la spaţiul Schengen, a efectuat o vizită de lucru la Chişinău.
În cadrul vizitei de lucru a fost primit, la sediul Guvernului, de premierul Guvernului Republicii Moldova, Pavel Filip. A fost făcută o trecere în revistă a situaţiei actuale din Republica Moldova în plan politic, economic şi în special în legătură cu acţiunile Guvernului de la Chişinău pentru promovarea obiectivelor europene ale Republicii Moldova. Discuţiile au pus în evidenţă o serie de progrese importante pe linia promovării măsurilor necesare de reformă, care corespund angajamentelor europene ale Republicii Moldova, cum ar fi adoptarea legislaţiei în domeniul bancar, finalizarea procedurilor pentru desemnarea unui guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, legislaţia privind organizarea şi funcţionarea Procuraturii etc. Senatorul Corlăţean a subliniat importanţa continuării, într-un ritm susţinut, a adoptării unui set de reforme, cu accent pe legislaţia în materie de integritate, funcţionarea corespunzătoare a justiţiei, combaterea corupţiei, inclusiv printr-o strânsă cooperare cu instituţiile româneşti relevante.
Premierul moldovean a salutat ratificarea recentă de către Parlamentul României a Acordului bilateral privind acordarea de către ţara noastră a unui împrumut a 150 milioane de euro Republicii Moldova, document de ratificare care prevede o serie de elemente relevante pentru continuarea procesului de reformă în Republica Moldova şi şi-a exprimat încrederea cu privire la finalizarea cu succes a negocierilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, potrivit calendarului de vizite la Chişinău deja anunţat.
Cei doi oficiali şi-au exprimat speranţa în legătură cu avansarea cu succes a procedurilor pentru efectuarea plăţii primei tranşe din Acordul de asistenţă financiară pe care România urmează să o transfere Republicii Moldova, potrivit Acordului ratificat de Parlamentului României.
A fost menţionată totodată importanţa continuării într-un ritm susţinut a implementării unor proiecte esenţiale pentru securitatea energetică a Republicii Moldova referitoare la faza a doua a construcţiei gazoductului dintre cele două ţări (Ungheni – Chişinău) şi respectiv interconectările electrice.
Senatorul Corlăţean a dat asigurări premierului Republicii Moldova cu privire la continuitatea angajamentului politic, inclusiv la nivelul Parlamentului de la Bucureşti, în vederea susţinerii obiectivelor europene ale Republicii Moldova, susţinere manifestată în cadrul tuturor contactelor politico-diplomatice avute în ultima perioadă de timp cu parteneri europeni sau nord-americani.
În cursul vizitei de lucru de la Chişinău, senatorul Corlăţean a fost primit de asemenea de preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, cu care au fost abordate aspecte legate de edificarea şi consolidarea statului de drept pe model european, în special în domenii cheie pentru obiectivele europene ale Republicii Moldova, între care sunt de menţionat justiţia, afacerile interne etc.
De asemenea, senatorul Corlăţean a avut o întrevedere cu fostul prim-ministru Iurie Leancă, în cursul căreia a fost pusă în evidenţă întrunirea unui sprijin larg, atât din partea clasei politice, cât şi a societăţii moldovene în ansamblu, pentru promovarea unui pachet de reforme democratice şi a obiectivelor europene ale Republicii Moldova, având în vedere meritele incontestabile ale fostului premier moldovean în demersurile anterioare de promovare a acestor obiective.
Pe parcursul vizitei de lucru de la Chişinău, senatorul Titus Corlăţean a participat, în calitate de vorbitor principal, la o conferinţă organizată de Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociaţia ”Conştiinţă şi Libertate” din România, desfăşurată la sediul Academiei, pe tema libertăţii de conştiinţă şi de religie, ca drept fundamental al omului, în contextul provocărilor de securitate pe care le are Europa de gestionat în prezent. La acest eveniment au participat academicieni din Republica Moldova, profesori universitari, cercetători, reprezentanţi ai unor culte religioase din România şi Republica Moldova. Cu această ocazie a fost lansat volumul ”Jurnalul conştiinţă şi libertate 2015”, prezentat anterior în cadrul unei conferinţe similare desfăşurate la Parlamentul României. – PROMPT MEDIA
foto:senat.ro