144298 – 23052016 – Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a aflat, în perioada 19 – 20 mai 2016, în vizită de lucru la Torino și Alessandria, Italia.
Oficialul român a participat la întâlniri cu antreprenori români din regiunea Piemont, ocazie cu care a discutat despre dezvoltarea inițiativelor economice românești în Italia, precum și despre oportunitățile de investiții în România. În plus, demnitarul a subliniat importanța creării unor rețele profesionale la nivelul întreprinzătorilor mici și mijlocii, care pot contribui la schimbul de bune practici, în scopul valorificării potenţialului antreprenorial atât în ţara de reședință cât și în România.
În cadrul întâlnirilor cu românii stabiliți în nordul Italiei, ministrul delegat Dan Stoenescu, alături de reprezentantul Autorității Electorale Permanente, a susținut sesiuni de informare în legătură cu noile modalități de vot pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Demnitarul a arătat că este important ca fiecare român, care are domiciliul sau reședința în străinătate, să se înscrie în Registrul Electoral. În acest sens, a explicat modalitățile de vot puse la dispoziție de noul cadru legislativ și a acordat sprijin celor care au dorit să se înscrie în Registrul Electoral. Pe de altă parte, ministrul delegat și-a exprimat îngrijorarea pentru numărul mic de persoane care s-au înregistrat până acum, arătând care sunt avantajele înscrierii în Registrul Electoral pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să își exercite, în condiții optime, unul dintre drepturile fundamentale.
Referitor la campania de informare privind votul în străinătate, oficialul român i-a încurajat pe reprezentanții mediului asociativ românesc din Italia să devină parteneri ai statului român, în demersurile de informare a membrilor comunității în legătură cu procedurile necesare pentru exercitarea dreptului la vot.
Totodată, ministrul delegat a oferit celor prezenţi informaţii de interes privind normele din domeniul asigurărilor de sănătate, prevăzute în noul Cod Fiscal și campania desfășurată de Ministerul Finanțelor Publice din România, precizând că este important ca românii să fie corect informați, din surse oficiale.
Cu prilejul întâlnirilor, demnitarul român a încurajat participarea copiilor români la taberele ARC, derulate de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, precum și la taberele DOR, organizate de autoritățile din Republica Moldova, unde, în contextul parteneriatului semnat între cele două state, pot participa și copii originari din România. – PROMPT MEDIA