144383 – 27052016 – Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut o întrevedere cu Michaëlle Jean, secretarul general al Francofoniei, care efectuează o vizită la București, în cadrul primului său turneu în Europa Centrală şi de Est. Cu această ocazie, s-a realizat un amplu schimb de vederi cu privire la rolul Francofoniei în dezvoltarea paşnică şi durabilă a spaţiului francofon, precum şi la angajamentul susținut al României în punerea în aplicare a obiectivelor şi programelor Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), în calitate de Stat-Far al Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est.
Ministrul a menționat, în contextul marcării, în acest an, a unui deceniu de la organizarea, la Bucureşti, a celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, determinarea României de a continua Programul Eugen Ionescu de burse doctorale și de cercetare post-doctorală, în beneficiul dezvoltării durabile a sudului francofon și al regiunii noastre, subliniind, totodată, intenția de a întări latura umanitară a programului, pentru a ajuta țările în dificultate.
Oficialul român a afirmat că România susține consolidarea dimensiunii politice a Francofoniei, cu accent asupra prevenirii conflictelor şi tranziţiei democratice, evocând şi participarea românească la operaţiile de menţinere a păcii şi de stabilizare ale ONU, în multe state francofone. A insistat, totodată, asupra importanţei strategiei economice a francofoniei care, alături de programele sale educaţionale, are impact deosebit asupra tinerilor şi, în general, asupra adâncirii relaţiilor de cooperare dintre țările francofone, în baza utilizării în comun a limbii franceze.
Un alt aspect important al discuțiilor a fost reprezentat de lansarea primului Plan regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est, care va da un nou impuls agendei francofone a regiunii noastre. Au fost totodată, evocate, iniţiativele Francofoniei având ca scop lupta împotriva terorismului şi prevenirea extremismului violent.
Michaëlle Jean, secretarul general al Francofoniei şi-a exprimat dorinţa ca vizita sa în România, apreciată ca ”un partener de prim plan al francofoniei”, aspect evidenţiat şi de prezenţa, la Bucureşti, a sediului Biroului regional al OIF, să contribuie la punerea în valoare a “domeniilor de excelenţă româneşti” şi la relansarea acţiunii francofone în întreaga regiune. Planul regional al OIF se adresează în principal tinerilor şi vizează, cu prioritate, domeniile economiei, dezvoltării durabile, tehnologiei informaţionale şi de comunicare şi al egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Cei doi oficiali au participat, de asemenea, la reuniunea francofonă, care a avut loc, în aceeaşi zi, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în prezenţa membrilor Grupului ambasadelor, delegaţilor şi instituţiilor francofone, acreditate la Bucureşti (GADIF), a numeroşi bursieri Eugen Ionescu şi a unor personalităţi româneşti implicate în promovarea iniţiativelor francofone din România.
Michaëlle Jean, fost guvernator general al Canadei, a fost aleasă secretar general al Francofoniei (SGF), în anul 2014, cu ocazia Sommet-ului Fancofoniei de la Dakar. În perioada 24-28 mai 2016, SGF efectuează primul său turneu în Europa Centrală şi de Est (la Sofia, Bucureşti şi Chişinău).
În 1991 România a obţinut statutul de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei). Statutul de membru OIF, dublat de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei (80 de membri şi observatori, din cinci continente).
Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti, între 25-29 septembrie 2006 (pentru prima dată în Europa Centrală şi de Est), finalizat prin adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti este, prin anvergura lucrărilor şi înaltul nivel de reprezentare, una dintre cele mai importante reuniuni internaţionale găzduite de ţara noastră. România a fost desemnată, de OIF, în 2007, „stat-far” al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est