144036 – 06052016 – Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a reacţionat vizavi de recenta propunere a Comisiei Europene, prin care se doreşte impunerea nu doar a unui nou sistem de cote obligatorii privind refugiaţii, dar şi a unor penalităţi pecuniare substanţiale aplicabile statelor membre care nu ar agrea noul mecanism vizat de CE. ”Poziţia noastră, exprimată prin opiniile Comisiei pentru afaceri europene, adoptate inclusiv de plenul Camerei Deputaţilor, a fost împotriva impunerii cotelor şi a mecanismelor permanente obligatorii, pentru că acestea nu reprezintă o soluţie la actuala criză a migraţiei. Este o abordare pe care nu o vom schimba. Vom susţine în continuare că principiile fundamentale care stau la baza construcţiei europene trebuie respectate, reflectând inclusiv o consultare reală a statelor membre. Comisia Europeană trebuie să ţină cont, în egală măsură, de situaţia internă specifică din fiecare stat membru”, a precizat Ana Birchall.
Conform propunerii Comisiei Europene, ţările UE care ar refuza primirea refugiaţilor în baza noii scheme de relocare riscă amenzi de 250.000 euro pentru fiecare refugiat repartizat care nu ar fi acceptat de către respectivul stat membru. “În ceea ce priveşte suma de 250.000 euro avansată drept sancţiune pentru ţările membre care nu acceptă cotele de refugiaţi, prevederea mi se pare aspră, nedreaptă şi disproporţionată, ţinând cont că, la momentul actual, Uniunea Europeană alocă doar suma de 6.000 de euro pentru fiecare refugiat relocat în statele membre. Nu pot fi de acord cu o asemenea abordare care nu este una europeană, iar în cadrul dezbaterilor pe care le vom avea la Comisia pentru afaceri europene voi susţine, în faţa colegelor mele şi a colegilor mei, că impunerea de cote obligatorii nu poate fi acceptabilă”, a declarat Ana Birchall.
“Contribuţia unui stat membru în gestionarea crizei refugiaţilor nu poate fi redusă exclusiv la cifre, ci trebuie evaluat efortul comun. România contribuie substanţial la gestionarea acestei crize, prin apărarea cu succes a celei de-a doua graniţe externe a UE ca lungime şi prin poziţia noastră ca al doilea contributor la FRONTEX. În plus, trebuie să ţinem cont că ţara noastră a decis, în spiritul solidarităţii, să suplimenteze contribuția sa la eforturile UE, sprijinind Grecia, ca urmare a presiunii exercitate de migrație. Este nevoie, la nivelul Comisiei Europene, de o strategie pe termen mediu şi lung pentru soluţionarea crizei migraţiei, inclusiv prin găsirea soluţiilor în ţările de origine şi de tranzit. A impune cote permanente nu a fost şi nu cred că va fi soluţia şi această abordare este profund greşită”, a adăugat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor. – PROMPT MEDIA