Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Parlamentul European cere un sistem de azil centralizat în UE și...

Strasbourg: Parlamentul European cere un sistem de azil centralizat în UE și căi legale pentru migrație

DISTRIBUIȚI

 – 143636 – 13042016  – Un sistem centralizat de azil ar permite UE să gestioneze mai bine fluxul tot mai mare de imigranți și azilanți, a concluzionat Parlamentul European marți, cerând modalități sigure și legale pentru cetățenii țărilor terțe de a intra în Uniune fără să apeleze la traficanți şi să îşi rişte viața. Într-o rezoluție nelegislativă, deputații iau act de eșecul de a adapta sistemul de azil european pentru a face față numărului tot mai mare de imigranți și cer o revizuire majoră a sistemului de la Dublin. Ei propun crearea unui sistem centralizat pentru colectarea și atribuirea cererilor de azil. Această schemă, care ar putea include și o cotă pentru fiecare stat membru, ar trebui să funcționeze pe baza unor ”puncte de acces”

Textul, redactat de Roberta Metsola (PPE, MT) și Kashetu Kyenge (S&D, IT) a fost adoptat cu 459 de voturi la 206 și 52 de abțineri.

Comisia Europeană are în vedere o revizuire a Regulamentului Dublin III (care stabilește care stat membru este responsabil pentru procesarea cererii de azil) și s-a angajat să prezinte o propunere legislativă înainte de vară.

Nu există o soluție rapidă la migrație, nu există un glonte magic de argint. Nu avem nevoie de soluții de urgență, avem nevoie de o abordare durabilă pentru viitor”, a spus Metsola în cadrul dezbaterii din plen.

Migrația nu trebuie să fie combătută, trebuie să fie gestionată”, a spus raportorul Kyenge, insistând că abordarea europeană trebuie să se bazeze pe solidaritate și responsabilitate comună.

Parlamentul subliniază că actualul sistem de azil nu ține cont așa cum ar trebui de presiunea specială din partea imigranților cu care se confruntă statele membre la granițele externe ale UE. Deputații cer schimbări pentru a asigura o distribuire echitabilă a responsabilităților, solidaritate și prelucrarea rapidă a cererilor.

Textul cere statelor membre să își îndeplinească obligațiile privind măsurile urgente de transfer, subliniind că până acum doar o mică parte din cei 106 000 azilanți care așteaptă în Italia și Grecia au fost transferați către alte state membre ale UE. În ceea ce privește relocarea, deputații insistă pe faptul că UE are nevoie de ”o abordare legislativă obligatorie”.

Deputații susțin, de asemenea, noi acorduri de ”readmisie” la nivel european, care are trebui să prevaleze asupra acordurilor bilaterale încheiate între state membre și țări terțe. Aceștia insistă asupra faptului că imigranții trebuie să fie trimiși înapoi doar dacă țara lor este sigură pentru ei. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.