143504 – 06042016 – Guvernul Cioloș se laudă în domeniul anticorupției cu măsurile întreprinse de cel mai corupt guvern din ultimii 25 de ani, respectiv Guvernul Ponta. Dacă aceasta este tot ce poate face Guvernul Cioloș, cetățenii României se pot aștepta la scăderea și nu la creșterea intensității luptei anticorupție în anul 2016, este de părere senatorul Valeriu Todirașcu.
Acesta susține că la 8 februarie 2016 a adresat în plenul Senatului o interpelare către prim-ministru Cioloș privind solicitarea de înzecire a numărului de procurori și polițiști judiciari ai DNA. În interpelarea în cauză se menționa faptul că ”Guvernul Cioloș va putea rămâne în istoria țării dacă va înzeci numărul de funcționari, procurori și polițiști judiciari, ai DNA. Rezultatele acțiunii sale sunt din ce în ce mai vizibile în fiecare zi. Totuși, nu se poate spune că amploarea corupției a scăzut în ultimii ani. Acest fapt se datorează disproporției evidente între mijloacele de luptă ale DNA și mijloacele mult mai ample ale infractorilor care beneficiază, chiar și după condamnare, de uriașele lor averi obținute în mod ilicit. Având în vedere intensitatea corupției care este, în mod evident, generalizată, cuprinzând toate structurile statului, nici un număr de 10 ori mai mare al persoanlului DNA nu ar fi suficient pentru ca lupta anticorupție să devină într-adevăr eficientă și rezultatele ei să fie ireversibile. O dovadă a dificultăților pe care le întâmpină DNA poate fi și întârzierea cu care o sesizare făcută de mine cu privire la favorizarea infractorilor de către personalul ANAF, prin necolectarea și nevalorificarea bunurilor confiscate de instanța de judecată, s-a soldat cu începerea urmăririi penale a acestora numai după mai mult de un an de la trimiterea sesizării. Altor sesizări privind activitatea presupus infracțională a unor alte instituții ale statului nu li s-a dat încă curs. Aceste lucruri se petrec, cu siguranță, din cauza supraîncărcării personalului DNA cu mii de dosare în fiecare an”.
Cererea din interpelarea prim-ministrului Cioloș se baza pe eficiența scăzută, deși în creștere, a DNA în stăvilirea corupției generalizate și pe declarațiile procurorului sef DNA care atrăgea atenția că procurorii DNA sunt supraîncărcați, fiecare având de rezolvat peste 100 de dosare grele anual și numărul ce este în creștere continuă. Situația a devenit și mai dificilă în prezent deoarece personalul DNA este nevoit acum să efectueze și interceptările necesare descoperirii și probării infracțiunilor, interceptări efectuate până acum de SRI.
În răspunsul primit de la Guvern se afirmă că “asigurarea, alocarea și distribuirea, în mod echilibrat a resurselor umane necesare raportat la volumul de activitate la nivelul instanțelor și parchetelor reprezintă un obiectiv permantnt pentru ministerul justiției”.
Cu toate acestea, după ce reprezentantul Ministerului Justiției enumeră suplimentările de posturi care au avut loc în timpul guvernării Ponta, respectiv 50 de posturi de polițiști judiciari în 2014 și 50 de posturi de procurori și 10 posturi de specialiști în 2015, reprezentnatul guvernului Cioloș nu se angajează cu nicio mărire a personalului DNA în anul 2016 deși încărcarea procurorilor DNA și numărul dosarelor nerezolvate sporesc de la an la anspune Todirașcu. – PROMPT MEDIA