143859 – 25042016 – Datoriile totale ale Chinei au urcat la nivelul record de 237% din PIB in primul trimestru din 2016, mult mai mult decat in cazul altor tari emergente, majorand riscul unei crize financiare sau al unei incetiniri prelungite a economiei, avertizeaza economistii. Beijingul a recurs la imprumuturi masive pentru a impulsiona avansul economic, urcand datoria neta la 163.000 de miliarde de yuani (25.000 de miliarde de de dolari) la sfarsitul lunii martie, incluzand atat imprumuturile interne cat si cele externe, arata calculele Financial Times.
Asemenea niveluri sunt mult mai mari ca proportie a veniturilor nationale decat in alte economii in curs de dezvoltare, desi sunt comparabile cu niveluri din Statele Unite si din zona euro.
Desi marimea poverii datoriilor din China genereaza temeri, si mai ingrijoratoare este viteza cu care a fost acumulata: datoriile chinezesti echivalau cu 148% din Produsul Intern Brut la sfarsitul anului 2007.
Economistii sunt aproape toti de acord ca sanatatea economiei este supusa riscului, opiniile fiind insa diferite despre ce se va intampla. Unul dintre scenariile extreme este o criza financiara acuta – un moment Lehman care va semana cu cel din SUA din 2008, cand bancile s-au prabusit si au paralizat pietele creditarii. Alti economisti prezic o stare proasta cronica, precum in Japonia, in care cresterea economica incetineste pentru ani buni, sau chiar timp de decenii. – PROMPT MEDIA