Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: DNA a indisponibilizat două vile din Franța ale lui Horia Simu...

București: DNA a indisponibilizat două vile din Franța ale lui Horia Simu Șchiopu

DISTRIBUIȚI

horia_simu143905 – 27042016 – DNA a indisponibilizat două vile din sudul Franţei, din Saint Tropez, cumpărate de omul de afaceri Horia Simu Şchiopu cu presupuşi bani negri obţinuţi din despăgubirile ilegale de la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP). “Cele două imobile, o casă, respectiv o casă cu teren, ambele situate în Saint Tropez – Franţa, au fost achiziţionate de către suspect cu sumele de 3.559.000 euro, respectiv 3.200.000 euro”, a arătat DNA într-un răspuns pentru România Curată.

DNA a colaborat cu AGRASC (l’Agence de recouvrement des avoirs saisis et confisques) pentru punerea în executare a sechestrului privind aceste două imobile. Procurorii au formulat cererea de punere sub sechestru în baza Deciziei-Cadru 2003/577/JAI a Consiliului Uniunii Europene din 22.07.2003 privind executarea în Uniunea Europeană a ordinelor de indisponibilizare a bunurilor sau a probelor.

Simu ar fi cumpărat vilele din Saint Tropez cu bani obţinuţi ilegal de la ANRP. El este acuzat că a pus mâna pe o despăgubire de aproape 8 milioane de euro după ce cumpărase cu numai 700 de mii de euro drepturile litigioase asupra unui teren din judeţul Constanţa. Simu ar fi mituit-o pe fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, cu 400 de mii de euro. În acest caz, Simu a fost denunţat de Dorin Cocoş, fostul soţ a Elenei Udrea.

Horia Simu, Adrian Andrici, Gheorghe Iaciu şi Stelian Gheorghe zis Stelu sunt printre cei mai mari beneficiari ai unor drepturi litigioase din partea ANRP.

Omul de afaceri Horia Simu a fost arestat în vara anului trecut într-un alt dosar, alături de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica şi fostul şef al Fiscului, Şerban Pop. Simu le-ar fi dat celor doi peste 230 de mii de euro ca să scape de dosarul Cuprumin de la DIICOT. Acum, Simu este anchetat şi de DIICOT în dosarul Cuprumin, redeschis după arestarea fostei şefe Alina Bica. Prejudiciu se ridică la 124 milioane de euro.

Cine este Horia Simu-Şchiopu: “rege al cuprului”, samsar de drepturi litigioase, fost partener de afaceri cu Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.

La numai 40 de ani, Horia Simu-Şchiopu era un personaj discret din Alba Iulia. Deţinea împreună cu Horia Pitulea compania Cuprom Bucureşti, singura companie producătoare de cupru din România. În urmă cu câţiva ani, printre administratorii societăţii se număra şi Ionuţ Costea, cumnatul fostului preşedinte PSD, Mircea Geoană. Simu-Şchiopu a fost asociat şi cu finii fostului senator PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu. În 2011, Horia Simu era menţionat în topul Forbes România cu o avere de 8 milioane de euro.

Alt sechestru DNA în străinătate

Pe lângă vilele lui Simu din Saint Tropez, procurorii au cerut şi în alt caz autorităţilor din alte state să recunoască şi să pună în executare ordonanţe de sechestru.

Potrivit DNA, în acest an, procurorii anticorupţie au transmis cinci cereri de comisie rogatorie internaţională, toate în ţări din Europa, pentru identificarea de conturi bancare, maşini sau imobile în vederea instituirii sechestrului asigurător.

Anul trecut, procurorii DNA au formulat 117 de cereri de comisie rogatorie internaţională. 13 dintre ele au avut ca obiect identificarea de conturi bancare, maşini sau imobile.

“Aceste 13 solicitări au fost adresate autorităţilor judiciare din ţări situate în Europa, Asia şi Africa, inclusiv din state considerate paradisuri fiscale”, arată DNA.

“Acestea sunt încă în curs de executare de către autorităţi judiciare străine, prin urmare nu putem să vă comunicăm informaţii privind persoanele pentru ale căror bunuri s-a cerut identificarea, valoarea bunurilor/sumele aflate în conturi, bunurile identificate astfel şi nici autorităţile judiciare străine care execută cererile de asistenţă”, arată DNA în răspunsul pentru România Curată.

SIE, criticată că nu ajută DNA

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a criticat după cum se știe, marți, Serviciul de Informaţii Externe (SIE) pentru că nu trimite către DNA informări privind corupţia.

”Am văzut în tipologia faptelor investigate de DNA în ultimii ani că foarte mulţi din cei pe care îi cercetăm îşi mută averile, banii, conturi, în străinătate. Este imposibil ca ofiţerii de informaţii să nu intre în posesia unor astfel de informaţii. Cred că este de siguranţă naţională atunci când cineva transferă milioane de euro din România într-o altă ţară. Cred că este de siguranţă naţională sau este extrem de important pentru ţară atunci când sume considerabile de bani sunt transferate prin off-shoruri, când sume considerabile sunt date ca mită pentru a câştiga anumite licitaţii”, a declarat Kovesi. Procurorul şef al DNA a precizat “că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie.”

“În 2013, 2014 şi 2015, de fapt, de când am început mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux”, a declarat Codruţa Kovesi. Potrivit şefei DNA, procurorii anticorupţie află astfel de informaţii privind bunuri ascunse în străinătate de către diverşi inculpaţi mai degrabă prin investigaţii proprii, prin cereri de comisie rogatorie sau de la jurnalişti de investigaţie decât de la SIE.

“Credem că se pot cumpăra proprietăţi imobiliare cu 6-7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu se împiedice de acest lucru? Este ilegal să deţii aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. Nu pot să îmi explic. Există o obligaţie legală pe care trebuie ca orice ofiţer de informaţii, orice şef de serviciu trebuie să o respecte. Mi-e greu să cred că nu există informaţii. E de siguranţă naţională atunci când cineva transferă milioane de euro în altă ţară, când sume considerabile de bani sunt transferate prin offshore-uri”, a declarat procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi.

Mihai Răzvan Ungureanu, chemat la Comisia SIE pentru lămuriri după acuzaţiile lui Kovesi

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SIE, Mihăiţă Calimente, a precizat, marţi, pentru Mediafax, că îl va invita pe şeful Serviciului, Mihai Răzvan Ungureanu, la discuţii pentru a lămuri acuzaţiile aduse de şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.