142966 – 10032016 – Parlamentul a dezbătut marţi seara, în prezenţa Comisarului european Marianne Thyssen, propunerile revizuite pentru regulile care stabilesc regimul celor care sunt angajați într-o țară UE şi sunt trimiși temporar de către angajator în altă țară din Uniune.
Părerile celor care au reprezentat grupurile politice au fost împărțite: pentru deputații de centru-stânga, legislaţia nu merge suficient de departe pentru a preveni exploatarea angajaților, în timp ce deputaţii de centru-dreaptă s-au arătat îngrijorați de impactul asupra competitivității şi asupra IMM-urilor.
Comisarul Thyssen a declarat că UE are nevoie de reguli clare, corecte şi aplicabile pentru mobilitatea angajaţilor, ceea ce nu s-a aplicat întotdeauna în cazul legislației în vigoare, care datează din 1996. De atunci, piața europeană a muncii s-a schimbat şi raportul dintre cel mai mare salariu minim şi cel mai mic salariu minim din țările UE a crescut de la 3:1 la 10:1 în prezent.
Legislaţia ar trebui să asigure o mai bună protecţie muncitorilor detaşaţi, să evite discriminarea acestora şi să ofere mai multă transparenţă şi certitudine juridică, a adăugat Marianne Thyssen.
Comisarul european susţine principiul plăţii egale pentru muncă egală în acelaşi loc. Aşadar, angajaţii detaşaţi nu ar trebui să beneficieze doar de salariul minim din ţara în care sunt detaşaţi, ci de toate prevederile legate de remunerație aplicabile în ţara respectivă. De asemenea, angajații detaşaţi pentru o perioadă mai lungă de doi ani ar urma să fie consideraţi ca şi integrați pe piața muncii din ţara respectivă, pentru a putea preveni abuzuri precum angajarea lor în condiţii sociale mai puțin favorabile.
Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea şi analiza Parlamentului European şi Consiliului în lunile următoare, cele două instituții urmând să co-decidă asupra versiunii finale adoptate. – PROMPT MEDIA
foto:euractiv.com