143033 – 14032016 – Ministrul Justiţiei nu regretă propunerea prin care Serviciul Român de Informaţii va putea să facă acte de urmărire penală. Raluca Prună a spus că Ordonanţa de Urgenţă este o soluţie provizorie, dar necesară, prin care SRI îşi va menţine atribuţiile pe care le avea şi înainte de hotărârea Curţii Constituţionale. „Este fals să se spună că prin această decizie am reînfiinţat o direcţie a securităţii”, a transmis ministrul Justiţiei înainte să intre la şedinţa în care se face bilanţul Parchetului General.
„Toate aceste critici că am reînfiinţat direcţia securităţii sunt complet nefondate. SRI, în materia siguranţei naţionale, titlul 10 din codul penal, şi în materie de terorism, nu face decât să-şi păstreze atribuţiile pe care le avea şi înainte de decizia Curţii Constituţionale. Având în vedere că decizia Curţii restrânge foarte mult definiţia de organ de cercetare penală la procurori şi poliţişti nu exista altă soluţie. Invit pe toată lumea care critică ordonanţa să se uite la ultimele atentate şi să se întrebe dacă noi putem combate terorismul într-un mod amatoristic. Eu cred că nu. Agenda europeană şi românească face să fie obligaţia mea ca ministru să fac o asemenea propunere. Atribuţia de cercetare penală a SRI constă exclusiv în punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică.
Ordonanţa a vrut să garanteze pe o perioadă provizorie o schimbare minoră în calitatea urmăririi penale din România. Putem vorbi de drepturile omului, dar este irelevant să vorbim de drepturile omului dacă nu pot fi exercitate din cauza infracţionalităţii. Drepturi ale omului au avut şi cei de pe bulevardul Voltaire care au fost împuşcaţi în cap când beau o cafea”, a declarat ministrul justiţiei.
Reamintim că vineri, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care să se permită, în cadrul anchetelor, accesul procurorilor și polițiștilor judiciari la infrastructura SRI prin care pot fi interceptate convorbirile telefonice.
Ministrul a explicat că adoptarea unei ordonanțe de urgență este motivate de evitarea vidului legislative care ar apărea, în absența unor reglementări în materie, odată cu intrarea în vigoare a decizie prin care CCR a declarat neconstituțional art. 142 din CPP.
Raluca Prună a subliniat că OUG are un caracter provizoriu și că societatea românească trebuie să decidă, prin dezbatere, cum dorește să arate și reglementată activitatea în materia siguranţei naţionale. – PROMPT MEDIA
foto:gov.ro