142916 – 08032016 – În perioada 9 – 16 martie, aproximativ 100 de experţi din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vor participa la exerciţiul NATO de management al crizelor, CMX 16.
CMX 16 este un exerciţiu anual prin care Alianţa exersează şi testează procedurile de consultare şi luare a deciziilor la nivelul politico-militar strategic. Exerciţiul implică participarea personalului militar şi civil din capitalele ţărilor aliate, din Cartierul General şi din comandamentele strategice ale NATO.
La fel ca şi în cazul precedentelor exerciţii de acest tip, CMX 16 nu presupune dislocări de forţe. Scenariul a fost conceput pentru a exersa procedurile de luare a deciziilor, care au fost întărite semnificativ ca urmare a implementării Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO (Readiness Action Plan), convenit la Summit-ul din Ţara Galilor.
Exerciţiul se bazează pe un scenariu fictiv, dar apropiat de condiţiile reale, vizând o criză generată de aplicare a art. 4 şi 5 ale Tratatului NATO şi concentrarea pe conceptul de apărare colectivă. În acelaşi context, scenariul CMX 16 urmăreşte ca Alianţa să fie pregătită să abordeze în mod eficient provocările reprezentate de ameninţările de tip hibrid.
La nivel naţional, activităţile privind participarea la exerciţiul CMX 16 sunt coordonate de Ministerul Apărării Naţionale. România a participat pentru prima dată la un exerciţiu de tip CMX în anul 1999, în calitate de ţară semnatară a Parteneriatului pentru Pace, şi a continuat în această formulă până în anul 2003. Începând cu anul 2004, România participă ca ţară membră a Alianţei, fiind contributor permanent la procesele de planificare şi de desfăşurare ale exerciţiului. – PROMPT MEDIA