142956 – 09032016 – Potrivit unui proiect de act normativ întocmit de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), taxa pentru eliberarea licențelor și a permiselor de pescuit, inclusiv pentru elevi și pensionari, va crește de cel puțin cinci ori.
O veste proastă primesc pescarii sportivi care, după adoptarea și intrarea în vigoare a actului normativ întocmit de ANPA, vor trebui să achite 150 de lei pentru eliberarea/vizarea permisului, față de 30 de lei, cât este această taxă în prezent.
O veste și mai proastă primesc pensionarii pasionați de pescuit, care în prezent sunt scutiți de taxă, dar care, potrivit proiectului de hotărâre de guvern întocmit de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, vor trebui să plătească de-acum înainte 100 de lei pentru eliberarea/vizarea permisului de pescuit sportiv. ”Cuantumul actual al taxelor de licențiere și autorizare în pescuit și acvacultură este destul de scăzut și trebuie actualizat în conformitate cu importanța economică și socială a sectorului pescăresc”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Și pentru elevi și studenți, taxa va crește de la 10 lei, cât este în prezent, la 100 de lei pe an. În fine, potrivit proiectului de act normativ, “eliberarea anuală a permisului de pescuit recreativ/sportiv pentru persoanele cu handicap grav, cu handicap mediu şi uşor, precum şi pentru veteranii de război este gratuită”. Permisele de pescuit sportiv sunt valabile pe toate cursurile de apă, inclusiv pe Dunăre, precum și pe bălțile interioare, aflate în administrarea statului. Perimisele nu sunt valabile pe bălțile aflate în concesiune sau în proprietate privată, pentru care trebuie plătite taxe speciale, stabilite de fiecare administrator al bălții în parte.
Potrivit documentului, emiterea autorizației de pescuit comercial, cu caracter temporar, pentru o cantitate de pește de până la 10 tone, crește de la 200 de lei la 500 de lei, în timp ce autorizația pentru o cantitate care depășește 50 de tone se majorează de patru ori, de la 500 de lei la 2.000 de lei. Majorări consistente vor fi și pentru autorizațiile privind capturarea pentru reproducere a sturionilor, în vederea repopulării Dunării cu aceste specii, și pentru care pescuitul, atât cel comercial, cât și cel sportiv, este interzis. Astfel, pentru emiterea autorizației de capturare a femelelor de morun, taxa va fi de 3.000 de lei pe exemplar( față de 500 lei/kg de icre extrase, cât este în prezent), pentru capturarea masculilor de morun taxa va fi de 1.500 de lei/exemplar (față de 400 de lei/kg de lapți extrași), la nisetru, taxa va fi de 1.000 de lei/exemplar pentru femelă și de 500 de lei pentru mascul ș.a.m.d.
Și taxele pentru ambarcațiunile folosite de pescari cresc. Astfel, pentru ambarcațiunile mai mari de 15 m, taxa de licențiere va fi de 1.000 de lei, iar pentru ambarcațiunile de 15 m sau mai mici, taxa de licențiere va fi de 200 de lei pe an. Pentru emiterea licenței de acvacultură, taxa va fi de 1.500 de lei, iar pentru vizarea anuală a acesteia taxa este de 50 de lei/an. Proiectul de „Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură” se află expus, spre dezbatere publică, pe site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA). – PROMPT MEDIA
foto:pescaruvanator.ro