143349 – 29032016 – Marţi, 29 martie, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall, a avut o întrevedere cu delegaţia Comisiei pentru armonizare cu Uniunea Europeană din Marea Adunare Naţională a Republicii Turcia, aflată într-o vizită oficială în România la invitaţia Comisiei pentru afaceri europene. Întrevederea a fost urmată de o întâlnire comună cu toți membrii Comisiei pentru afaceri europene, precum și cu membrii Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor. Între temele aflate pe agenda discuţiilor s-au numărat aspecte legate de parteneriatul strategic România-Turcia şi relaţia bilaterală, noua dinamică a relaţiilor UE-Turcia privind combaterea terorismului, rolul Turciei în gestionarea crizei imigranţilor, cooperarea politică şi economică şi dialogul la nivel parlamentar.
În deschiderea întâlnirii cu membrii delegației din Turcia, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a exprimat condoleanţe pentru victimele atentate teroriste ce au vizat Turcia și Uniunea Europeană în ultima lună și a arătat că “ţara noastră este alături de Republica Turcia, în baza parteneriatului strategic ce ne leagă în lupta pentru eradicarea terorismului şi a radicalizării”.
Ana Birchall a precizat că întâlnirea cu delegații din Republica Turcia este o nouă dovadă a bunei colaborări parlamentare dintre România și Turcia la nivelul comisiilor de specialitate omoloage și că vizita actuală are loc în continuarea întâlnirii din data de 25 februarie cu E.S. domnul Osman Koray Ertaş, ambasadorul Turciei în România. Președintele Comisiei pentru afaceri europene a mulțumit delegaților pentru că au acceptat invitația de a efectua o vizită oficială în România, aceasta fiind “un prilej deosebit pentru a evidenţia încă o dată nivelul excelent al relaţiilor bilaterale dintre statele noastre şi pentru a dezvolta noi modalităţi de cooperare, inclusiv la nivelul Comisiilor, care să consolideze prietenia dintre România şi Turcia”.
Referitor la lupta împotriva terorismului și noua dinamică a relaţiilor UE-Turcia, Ana Birchall a subliniat că răspunsul în fața ameninţărilor cu care se confruntă Europa trebuie să fie unul coeziv şi solidar, atât în ceea ce priveşte prevenirea, cât mai ales în combaterea fenomenului terorist: “Doar dacă vom acţiona împreună şi vom continua să dezvoltăm în mod constant mijloace de cooperare atât în plan bilateral, cât şi la nivel european şi internaţional, vom putea identifica modalităţi prin care pericolul terorist să fie redus şi securitatea tuturor cetăţenilor noştri să fie îmbunătăţită. Ameninţarea unor astfel de acte abominabile ne arată de ce trebuie susţinută în continuare lupta împotriva terorismului şi a radicalizării, precum şi eforturile pentru întărirea securităţii europene şi internaţionale. Vreau să evidenţiez importanţa dialogului în format trilateral România-Turcia-Polonia. Acest format s-a dovedit şi se dovedeşte în continuare unul foarte eficient, iar statul român rămâne dedicat dezvoltării acestui mijloc de cooperare”.
În ceea ce priveşte rolul Turciei în gestionarea crizei migraţiei, Ana Birchall a declarat că actuala criză priveşte nu doar Uniunea Europeană, fiind o problemă ce reclamă un răspuns coordonat la nivel internaţional. “Turcia are un rol crucial în gestionarea crizei migraţiei. În baza acordului UE-Turcia aprobat în martie, putem oferi împreună o soluţie atât la criza umanitară siriană, cât şi la ameninţările aduse de criza migraţiei la adresa securităţii Uniunii şi Europei, în general, prin returnarea în Turcia a migranţilor care nu primesc azil şi primirea de către statele UE a adevăraţilor refugiaţi ce fug din calea războiului şi a terorismului. Sprijinim pe deplin noua dinamică a relaţiilor Ankara – Bruxelles şi avansarea negocierilor de aderare ale UE cu Turcia, inclusiv prin deschiderea de noi capitole de negociere, în conformitate cu angajamentul formulat la cel mai înalt nivel al Uniunii”, a susţinut preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.
De asemenea, Ana Birchall a arătat că Turcia reprezintă unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României în regiune şi nu numai. “Nivelul foarte bun al relațiilor politice și economice bilaterale dintre România şi Republica Turcia poate fi observat inclusiv în faptul că Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi ocupă locul al cincilea la nivel global. Relaţiile dintre statele noastre prietene se bazează pe încredere şi solidaritate, lucru confirmat şi de susţinerea fermă pe care România o manifestă faţă de parcursul Turciei către integrarea europeană”.
Cezar Preda, președintele Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat că timpul diplomaţiei sterile a trecut. “Diplomaţia pragmatică este cea care marchează soluţionarea celor două mari probleme cu care se confruntă lumea civilizată: migraţia şi terorismul. România este total angajată în susţinerea proiectului european şi a parteneriatului cu Turcia în soluţionarea acestor probleme grave”, a declarat deputatul Cezar Preda.
Preşedintele Comisiei pentru armonizare cu Uniunea Europeană din Marea Adunare Naţională a Republicii Turcia, Mehmet Kasim Gulpinar, a reiterat aprecierea pentru nivelul foarte bun al relațiilor politice și economice bilaterale dintre România și Turcia şi a subliniat nevoia unui răspuns comun în lupta împotriva terorismului şi în gestionarea crizei migraţiei, susţinând la rândul său importanţa combaterii cauzelor migraţiei în statele de origine. De asemenea, Mehmet Kasim Gulpinar a apreciat colaborarea şi dialogul la nivel parlamentar cu Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi a adresat invitaţia ca o delegaţie a Comisiei să efectueze o vizită oficială în Republica Turcia, invitaţie acceptată de preşedintele Ana Birchall. – PROMPT MEDIA
foto:facebook