142883 – 04032016 – Deputatul PSD, Gabriela Podașcă, a participat joi, 3 martie, la Bruxelles, la o dezbatere organizată de Parlamentul European pe tema combaterii violenței împotriva femeilor refugiate și a solicitanților de azil.
Vicepreședintele Comisiei pentru Egalitate de Șanse și membru al Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna deputat Gabriela Podașcă, a subliniat faptul că în România există cadrul legal prin care persoanele refugiate beneficiază de protecție împotriva abuzurilor și de garantarea drepturilor fundamentale. În același timp, deputatul PSD a mai adăugat că pe baza experienței din țara noastră, persecuția bazată pe gen este un criteriu foarte rar invocat în susținerea cererilor de azil și, prin urmare, care să conducă la acordarea unei forme de protecție pe acest teren.
”Legislația din România prevede măsuri specifice privind serviciile solicitanților de azil și a persoanelor care solicit o formă de protecție, prin Centrele Regionale ale Inspectoratului General pentru Imigrări. Găzduirea solicitanților de azil este reglementată de Legea 122/2006 privind azilul în România și include dispoziții specifice pentru categoriile vulnerabile ale solicitanților de azil”, a declarat Gabriela Podașcă.
În cadrul intervenției sale, deputatul PSD a atras atenția asupra obligației statelor de a dezvolta soluții pentru integrarea migranților în țările în care au cerut azil. ”Creșterea exponențială a fluxului de migrație la nivel european ne arată că măsurile menite să realizeze inserția socială a solicitanților de azil ar trebui impuse nu numai migranților, ci și comunităților în care aceștia urmează să fie integrați. Este nevoie de multă determinare pentru a acționa asupra unor astfel de probleme presante, mai ales în actualul context european. Suntem obligați să stabilim un cadru legislativ funcțional, care să ofere siguranță și speranță pentru milioane de femei refugiate din întreaga lume”, a mai declarat Podașcă.
România a încheiat procesul de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestic, adoptată la Istanbul. Este vorba despre cel mai cuprinzător instrument juridic Internațional de care abordează violența din perspectiva unei încălcări grave a drepturilor omului. România a semnat Convenția de la Istanbul pe 27 iunie 2014, iar Guvernul român a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acestui document la 23 septembrie 2015.
Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate, pe 18 noiembrie 2015, de către Camera Deputaților și pe 29 februarie 2016 de către plenul Senatului, în calitate de Cameră decizională. – PROMPT MEDIA