Autoritățile, în continuare neputincioase – 142533 – 16022016 – Corpul de Control al Premierului a inițiat o acțiune de documentare cu privire la modalitatea în care este asigurat tratamentul medical şi cu privire la modalitatea în care sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor bebelușilor din județul Argeș. Acțiunea vizează respectarea procedurilor în unitățile medicale din Argeș şi din București, promptitudinea asistenței acordate şi modalitatea în care este realizată investigația epidemiologică. În subsidiar, vor fi avute în vedere şi posibilele infecții nosocomiale în cadrul unităților medicale din județul Argeș în care au fost internați inițial bebelușii.
Doi bebeluși și-au pierdut viața în urma unor complicații provocate de instalarea sindromului hemolitic uremic (SHU). În total, 11 cazuri de infecții digestive grave au fost înregistrate. Toate cazurile provin din județul Argeș, dar copiii au fost transferați la spitalul Marie Curie din București. Bebelușii internați suferă de SHU, care este o complicație gravă în infecțiile digestive la copii. În unele cazuri poate fi mortală, în altele se vindecă, dar pot exista urmări pe termen lung. Statistic, cea mai frecventă cauză infecțioasă care duce la SHU este bacteria E.coli, explică specialiștii în Sănătate. Nu toți cei care acuză diaree au neapărat o infecție cu o tulpină E.coli care duce mai departe la SHU. Iar dacă există o infecție cu o tulpină E.coli periculoasă, nici atunci nu se transformă toate cazurile în SHU. Conform studiilor și depinzând de mai mulți factori, statistica arată că între 5% și 14% dintre cazuri ajung la această complicație severă”.
Tulpinile bacteriei E.coli sunt numeroase. Dintre acestea, unele pot elibera o toxină, așa numita toxină Shiga. E vorba, de exemplu, de tulpinile O104:H4 sau O157:H7. Prima dintre acestea a aruncat, în 2011, Germania în haos. Conform Center for Disease Control din SUA (CDC), toxina Shiga atacă organismul uman în mai multe zone: sistemul digestiv (provocând diaree cu sânge), rinichii (provocând insuficiență renală) sau, în unele cazuri, chiar sistemul nervos. – PROMPT MEDIA