142540 – 16022016 – Începând cu data de 12 februarie a.c., ofițerii Compartimentului de Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii rutieri și proximiști din cadrul unităților teritoriale de poliție defășoară activități de prevenire a furturilor din locuințe, de și din auto și a accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii.
Astfel, în zilele de 11 și 12 februarie a.c., polițiștii au fost prezenți pe Drumul Național 2, pe raza orașului Voluntari, unde au defășurat activități de informare a pietonilor despre riscurile la care se expun atunci când traversează neregulamentar. De asemenea, polițiștii s-au deplasat în cartierul Pipera, unde au purtat discuții cu cetățenii despre metodele de prevenire a furturilor din locuințe, dar și a celor de și din autoturisme.
Scopul activităților constă în combaterea indisciplinei pietonilor, reducerea numărului de accidente rutiere în care aceștia sunt implicați și diminuarea numărului infracţiunilor de furt.
În cadrul acțiunilor, polițiștii distribuie pliante și poartă discuții cu participanții la trafic cu privire la traversarea neregulamentară a drumurilor publice și îi informează pe aceștia despre modalităţile de prevenire a accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii.
Polițiștii continuă și în această săptămână activități pentru prevenirea furturilor de/din auto, din locuințe și pe linia siguranței rutiere. Dintre principalele recomandări date de polițiști, amintim:
Pentru pietoni:
-Traversați numai pe trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
-Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în condiții de siguranță și luați în calcul că atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie să fiți mai prudenți!
-Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri, ei sunt imprevizibili și nu pot să aprecieze corect distanțele și viteza vehiculelor.
-Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
Pentru siguranța cetățenilor și a imobilelor acestora:
– Achiziționați sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de calitate;
– Alegeți acele încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate ușor;
– Montați o cameră de supraveghere care să înregistreze orice activitate desfășurată în apropierea ușii;
– Când părăsiți locuința, pe timpul nopții, lăsați o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcțiune;
– În cazul absențelor îndelungate de la domiciliu, rugați o persoană de încredere să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa proprietarului;
– Mesajul de pe robotul telefonic să inducă ideea că este cineva acasă, dar nu poate răspunde pentru moment;
– Achiziționați întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind și sting automat lumina;
– Nu permiteți accesul în casă persoanelor necunoscute, care oferă diverse produse deoarece hoții se folosesc de multe ori de acest truc;
– Dacă la ușă se prezintă persoane care se recomandă de la diverse instituții (primărie, cablu TV, gaze etc), nu permiteți accesul dacă nu le-ați solicitat intervenția, sau dacă nu le-ați verificat anterior (legitimația, sau telefonic, la instituția unde pretind că lucrează);
– Nu divulgați persoanelor necunoscute date referitoare la programul zilnic al membrilor familiei.
Pentru prevenirea furturilor de și din auto:
– Pe timpul nopții căutați să parcați mașina în locuri special amenajate, bine iluminate și eventual supravegheate de camera video!
– Verificați întotdeauna dacă ați închis bine toate geamurile și portierele când părăsiți autoturismul!
– Nu lăsați niciodată cheile în contact, chiar dacă intenționați să lipsiți câteva minute!
– În timpul deplasării nu lăsați la vedere pe scaunul din drepta sau pe bancheta din spate, poșete, borsete sau laptop-uri! Bunurile se pot ține sub scaun/ banchetă, pentru a nu fi văzute cu ușurință. În timpul deplasării păstrați ușile încuiate!
– Pe timpul nopții nu lăsați la vedere obiecte de valoare!
– Evitați să păstrați în torpedoul mașinii actele de identitate, permisul de conducere, cartea de identitate a mașinii, cărți de credit sau orice alte acte!
– Dotați autoturismul cu un sistem de alarmă!
– Inscripționarea numărului de înmatriculare a autoturismului pe obiecte ușor demontabile ( casetofoane, oglinzi) dă posibilitatea identificării și recuperării bunurilor sustrase!
– Asigurarea autoturismului la o societate de profil, poate acoperii pagubele de avariere, distrugere sau furt. – PROMPT MEDIA