Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Telefonia mobila, cel mai reclamat serviciu de comunicatii electronice in 2015

București: Telefonia mobila, cel mai reclamat serviciu de comunicatii electronice in 2015

DISTRIBUIȚI

 fals procuror la telefon142297 – 03022016  – In 2015 Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a primit si solutionat peste 2.000 de reclamatii de la utilizatorii de comunicatii din Romania, cu 19% mai mult fata de anul 2014. Aproape jumatate dintre reclamatii au vizat aspecte referitoare la serviciile de telefonie mobila, in usoara crestere fata de anul anterior (+5%), in contextul in care cele mai recente statistici ANCOM arata ca la jumatatea anului 2015 romanii utilizau 22,7 milioane de cartele SIM active (pe baza de abonament si servicii pre-pay).

Dintre toate categoriile de servicii de comunicatii electronice (telefonie, internet si retransmisie a programelor audiovizuale), cele mai numeroase plangeri primite de Autoritate in anul 2015 se refera la serviciile de telefonie mobila (44% din totalul problemelor semnalate), urmate de serviciile de acces la internet fix (11%) si serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale (9%). Datele ANCOM centralizate pentru anul 2015 arata ca cele mai multe reclamatii formulate de utilizatori s-au referit la serviciile de comunicatii electronice furnizate de RCS&RDS (15%), Telekom Romania Mobile Communications (12%), Vodafone Romania (11%), Orange Romania (10%) si Telekom Romania Communications (10%).

Si in anul 2015 principala nemultumire a utilizatorilor de comunicatii din Romania a fost relatia contractuala cu furnizorii de servicii de comunicatii electronice, 40% din totalul reclamatiilor primite de ANCOM reprezentand sesizari privind derularea acesteia. Aspectele reclamate au vizat derularea, prelungirea si incetarea contractelor sau neincluderea anumitor clauze minime obligatorii in contracte, dar si faptul ca furnizorii nu au raspuns la reclamatiile sau cererile utilizatorilor de reziliere a contractelor. De exemplu, in urma primirii unor reclamatii privind tarifele aplicate serviciilor de telefonie mobila, ANCOM a constatat ca in contractele incheiate cu respectivii utilizatori nu sunt disponibile informatii clare privind modalitatea de consum si tarifare a minutelor internationale incluse in abonamente in cazul planurilor tarifare dedicate apelurilor internationale, iar investigatia Autoritatii a condus la modificarea contractului standard utilizat de mai multi operatori de telefonie mobila prin includerea unor informatii complete despre retelele la apelarea carora pot fi utilizate minutele gratuite sau in care beneficiaza de tarifele preferentiale sau, dupa caz, indicarea retelelor a caror apelare nu consuma din minutele internationale incluse.

Calitatea serviciilor de comunicatii electronice si serviciilor postale este un subiect reclamat tot mai des la ANCOM pe fondul cresterii exigentei utilizatorilor, sesizarile primite de Autoritate in anul 2015 pe aceasta tema fiind de peste 2,5 ori mai numeroase decat cele primite in anul 2014 si reprezentand 35% din totalul reclamatiilor inregistrate la ANCOM. Alte probleme semnalate de utilizatori in anul 2015 se refera la neintelegeri privind  modalitatea de facturare a serviciilor (9% din totalul reclamatiilor), portarea numerelor (7%) sau probleme tehnice aparute la furnizarea serviciilor de comunicatii electronice (6%).

ANCOM poate interveni direct numai in situatiile in care furnizorii (de servicii de telefonie, internet sau televiziune) incalca drepturile de informare ale utilizatorilor, nu ofera serviciul de portabilitate a numerelor, nu includ anumite informatii in contract sau nu respecta legislatia specifica din domeniul comunicatiilor electronice si serviciilor postale. Reclamatiile privind nerespectarea conditiilor contractuale trebuie adresate de utilizatorii persoane fizice catre ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, institutia care poate interveni in astfel de situatii. Utilizatorii persoane juridice care considera ca nu sunt respectate prevederile contractuale se pot adresa instantei de judecata. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.