142463 – 11022016 – În 2015, la Serviciul de Telecomunicatii Speciale au fost primite peste 15,5 milioane de apeluri, dintre acestea, aproximativ 38 la sută au fost reale, arată statistică pe anul trecut realizata de STS. Cele mai multe apeluri au fost transferate catre Ambulanță, Poliție și Pompieri-SMURD. Județele Covasna, Călărași și Mureș ocupă primele locuri din punct de vedere al apelurilor false. ”În urma campaniilor de educare şi informare desfăşurate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în ţara noastră, numărul de apeluri false a scăzut în ultimii ani cu aproximativ 38 % şi se situează la circa 62 de procente, înscriindu-se în media înregistrată la nivel european. Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 trebuie folosit doar atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 constituie contravenţie iar faptele sunt sancţionate cu amendă de la 500 la 1000 de lei”, a declarat pentru Radio România Actualități, purtătorul de cuvânt al STS, colonelul Adrian Fulea.
România face parte dintre cele cinci state membre care reprezintă exemple de bună practică. ”Eurobarometrele Comisiei Europene, referitoare la numărul unic european de urgenţă 112, arată că România a făcut progrese remarcabile în administrarea şi dezvoltarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă şi se află pe primele locuri în ceea ce priveşte informarea şi educarea populaţiei în Uniunii Europeană”, a mai spus Fulea.
Peste 13.000 de cetățeni au fost sanctionați în 2015 conform legii pentru apeluri false și abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate în județele Teleorman, Bucuresti și Suceava. Numărul pan-european de urgență 112 a fost creat în 1991, iar din anul 2008, 112 este singurul număr care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgență (ambulanță, pompieri și poliție) în orice țară a Uniunii Europene. – PROMPT MEDIA