Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Opozitiile la deschiderea procedurii insolventei Hidroelectrica s-au solutionat definitiv dupa 1.339...

București: Opozitiile la deschiderea procedurii insolventei Hidroelectrica s-au solutionat definitiv dupa 1.339 zile

DISTRIBUIȚI

Hidroelectrica142634 – 22022016 –  Dupa ce a ramas in pronuntare in data de 11.02.2016 si a amanat o saptamana pronuntarea, Curtea de Apel Bucuresti a respins prin decizia civila nr. 99 din 18 februarie 2016 opozitiile formulate de traderii de energie Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica.

Opozitia inregistrata la Tribunalul Bucuresti sub nr. 26502/3/2012 a fost initial respinsa ca lipsita de interes prin sentinta nr. 6218 pronuntata la data de 19.06.2013. Aceasta sentinta a fost casata de Curtea de Apel Bucuresti, care prin decizia nr. 459 din 25.02.2014 a admis recursul sindicatului si traderilor si a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Bucuresti.

In rejudecare, Tribunalul Bucuresti prin sentinta civila 1440 din 11 februarie 2015 a respins ca neintemeiate opozitiile formulate de Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alpiq AG si Sindicatul National Petrom Energie impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica din data de 20.06.2012. Totodata, Tribunalul a obligat oponentele Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie la cheltuieli de judecata in suma de 29.469,05 lei catre Hidroelectrica si in suma de 29.516,71 lei catre Fondul Proprietatea, care a intervenit in cauza in favoarea Hidroelectrica.

Impotriva hotararii Tribunalului data in rejudecare au formulat recurs oponentele Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, acesta fiind respins prin decizia civila 99 pronuntata joi, 18 februarie 2016. Opozitiile au fost astfel solutionate definitiv intr-un termen record de 1339 zile, in conditiile in care legea insolventei prevede ca acestea se vor solutiona intr-un termen de 5 zile !

Hidroelectrica a intrat in insolventa la data de 20.06.2012 din cauza acumularii unor datorii scadente intr-o perioada de pana la un an de peste 2,6 miliarde lei si mai vechi de un an de zile de 1,5 miliarde lei. La data deschiderii procedurii, Hidroelectrica era parte in 11 contracte bilaterale incheiate cu traderii de energie, prin care energia era vanduta sub costul de productie si la jumatate fata de pretul pietei. Hidroelectrica inregistra pierderi si din investitiile istorice cat si din contractele de retehnologizare a unor capacitati de productie, iar jumatate din productia anuala era vanduta in piata reglementata la o treime din costul de productie.

La momentul formularii cererii de deschidere a procedurii insolventei, Hidroelectrica era intr-o situatie financiara extrem de dificila, inregistrand pierderi cumulate de peste 170 milioane Euro in exercitiile financiare 2011 – 2012 si o trezorerie neta negativa de 782 milioane lei. In procedura de insolventa au fost denuntate de administratorul judiciar contractele dezavantajoase cu traderii de energie si au fost renegociate 487 de contracte, in urma acestor masuri Hidroelectrica ajungand sa raporteze in anul 2013 un profit de 902  milioane lei, in anul 2014 un profit record de 1,157 miliarde lei si in 2015 un profit de 1,104 miliarde lei.

Decizia Curtii de Apel confirma definitiv ca declararea insolventei Hidroelectrica a fost o decizie corecta, care valideaza si consolideaza implicit toate masurile administratorului judiciar Euro Insol, inclusiv denuntarea celor 11 contracte bilaterale care au generat pierderi financiare companiei de peste 1 miliard de euro.

 Si in fata instantei de recurs, cei doi traderi Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries au formulat cereri care au tergiversat judecata, respectiv cereri de recuzare a membrilor completului de judecata si o cerere de stramutare a judecatii la Inalta Curte de Casatie si Justitie, toate acestea fiind respinse. Prin decizia de respingere a opozitiilor, oponentii au fost obligati sa suporte si cheltuielile de judecata din recurs in suma de 29.293,07 lei.

Euro Insol si Hidroelectrica au fost aparate in instanta de avocatii de la Borza si Asociatii, respectiv Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii, iar societatile Alpiq au fost aparate de Schoenherr si Asociatii. – sursa: Biroul de Presa al Hidroelectrica. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.