142350 – 05022016 – Deputatul ALDE Cornelia Negruţ a semnat, împreună cu mai mulţi parlamentari din toate formaţiunile politice, două propuneri legislative pentru modificarea şi completarea legilor electorale, în aşa fel încât femeile să fie reprezentate clar şi distinct pe listele electorale, atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare din acest an. Iniţiatorii au cerut dezbaterea şi adoptarea acestora în procedură de urgenţă parlamentară, în aşa fel încât noile legi să fie în vigoare la alegerile locale din luna iunie a.c..
”Cele două propuneri prevăd ca listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale, a consiliilor judeţene şi pentru Camera Deputaţilor şi Senat să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte. Consider că este o iniţiativă benefică pentru România, cu atât mai mult cu cât foarte multe ţări ale lumii au o astfel de lege de reprezentare a cotelor de gen. Introducerea criteriului reprezentării fiecărui gen în procent de 30% din candidaţi pe listele electorale la alegerile locale si parlamentare este un pachet de legi semnat de peste 150 de parlamentari din toate partidele politice. În ţara noastră se impune o astfel de decizie politică cu atât mai mult cu cât peste jumătate din populaţie este formată din femei, iar realităţile şi necesităţile societăţii noastre indică indubitabil creşterea numărului femeilor în demnităţile alese ale spectrului politic”, a argumentat Negruţ.
Parlamentarul ALDE consideră că femeile au demonstrat în cele mai dificile domenii profesionale că pot reuşi, iar politica nu ar trebui să facă excepţie.
”Româncele şi-au dovedit capacitatea şi probitatea în toate domeniile, iar acum a venit timpul implicării lor mai active şi mai numeroase şi în politică. Prezenţa femeilor în politica românească se situează, la toate nivelurile, pe ultimele locuri între ţările Europei şi ale lumii, iar o reprezentare echilibrată va îmbunătăţi atât climatul politic autohton, dar va creşte şi responsabilitatea decizională. În acest moment, din păcate, numărul româncelor din forurile decizionale publice locale, judeţene şi parlamentare este de sub 10%, sub jumătate din media mondială şi sub o treime din media europeană! Politica românească va fi mai performantă cu mai multe femei, aşa cum educaţia şi sănătatea sunt domenii de referinţă în care reprezentantele sexului frumos sunt net majoritare. Sper ca Legislativul să dea dovadă de bună credinţă pentru ca pachetul de legi privind reprezentarea femeilor pe listele de candidaţi să devină operaţional în cel mai scurt timp”, a conchis Negruţ. – PROMPT MEDIA