142681 – 24022016 – La 23 februarie, președinții Comisiilor pentru Securitate Națională și pentru Politică Externă ai parlamentelor naționale din statele membre ale UE, au discutat, la Bruxelles, în cadrul reuniunii Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European (AFET), despre aspecte ale crizei refugiaților din Europa Centrală și de Est, precum și despre conflictele care continuă în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
În cadrul reuniunii, la care au luat cuvântul Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, şi Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, domnul Borbély László, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, a declarat că, la discuțiile de grup, cuvântul folosit cel mai frecvent a fost ”securitate” – fie că era vorba despre securitatea granițelor externe ale Uniunii Europene, despre politica de Securitate, încă nefinalizată, a Uniunii sau despre securitatea individuală a refugiaților.
”În acest context, Uniunea Europeană trebuie să formuleze urgent o strategie de politică de securitate europeană, bazată pe consens politic, o strategie în a cărei realizare să fie atrase, prin cointeresare materială sau prin alte mijloace, și țări din afara UE. Vorbim deseori despre Schengen și despre permeabilitatea granițelor, dar constatăm că multe țări introduc măsuri temporare pentru a-și supraveghea și apăra mai riguros granițele. În acest moment, cel mai important lucru este ca țările Uniunii Europene să dea dovadă de solidaritate în anumite chestiuni, să existe voință politică pentru reglementarea crizei migranților, dar pentru aceasta este nevoie și de prezența țărilor din afara UE și a diferitelor agenții ale ONU”, a subliniat, la Bruxelles, Borbély László.
El a adăugat că, deși este important ca granițele exterioare ale Uniunii să se bucure de apărare și de stabilitate, nu este permis să se renunțe la valorile pe care se bazează coeziunea UE. „Valorile fundamentale, solidaritatea, ar trebui să se manifeste acum mai puternic ca oricând, pentru că, în urma unui vot nefavorabil, Uniunea Europeană ar putea pierde Marea Britanie. Granițele exterioare ale UE trebuie apărate în așa fel încât valorile fundamentale ale Uniunii să nu fie știrbite în același timp”, a arătat Borbély László. – PROMPT MEDIA