142581 – 18022016 – Subcomisia parlamentară pentru Dezvoltare Durabilă s-a întâlnit cu membri ai Academiei Române și cu conducerea Institutului Naţional de Cercetări Economice ”Costin C. Kiriţescu” al Academiei Române, pentru discuții privind stabilirea obiectivelor prioritare şi necesitatea actualizării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României, precum și modalitatea în care Parlamentul poate contribui eficient la acest proces.
La întâlnirea inițiată de această subcomisie parlamentară de la Casa Academiei, președintele subcomisiei, Borbély László, a subliniat importanţa acestei şedinţe de lucru care se înscrie într-o serie de întâlniri importante preconizate pentru perioada următoare. Astfel, Subcomisia se va întâlni cu reprezentanții Ministerului Economiei pentru a discuta pe marginea Strategiei Energetice a României și cu cei ai Ministerului Mediului pentru a aborda stadiul actual de implementare al Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Borbély László a subliniat că ”participanții la discuțiile de astăzi s-au declarat de acord cu necesitatea actualizării strategiei adoptate în anul 2008 prin ordonanță de urgență, în contextul noilor hotărâri adoptate de ONU. Guvernul va trebui să trimită Parlamentului strategia adusă la zi, pentru ca acesta să selecteze obiectivele prioritare cărora Guvernul le va acorda o atenție deosebită în perioada următoare”.
Korodi Attila, membru al subcomisiei parlamentare, a arătat că elaborarea strategiei din 2008 a fost precedată de o muncă îndelungată şi susținută, activitate la care au luat parte şi reprezentanți ai Academiei Române, alți oameni de știință și reprezentanți ai societății civile. Korodi Attila a subliniat că, „luând în considerare această experiență, este imperios necesar ca Guvernul României, la solicitarea Academiei și a Parlamentului, să pună în mișcare procesul științific și social de revizuire a strategiei. În 2008 am avut posibilitatea de a face din Guvern un aliat în interesul acestei cauze, acum însă, datorită schimbării notabile care a intervenit în atitudinea Parlamentului, adoptarea noii strategii va fi sarcina Parlamentului”. – PROMPT MEDIA