141936 – 13012016 – La 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, lansarea unui program naţional care celebrează creaţia de geniu a artistului ”Jumătate zeu, jumătate ţăran”, „un om cu mult înaintea timpurilor sale” care a făcut „paşi pe nisipul eternităţii”, artist de geniu al secolului XX, Brâncuşi a exprimat în creaţia sa o viziune complet nouă asupra lumii. Programul naţional „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi”, lansat marţi 12 februarie 2016, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR), celebrează creaţia unuia din cei mai mari sculptori ai secolului XX.
Cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naşterea artistului, Consiliul Judeţean Gorj a luat decizia ca anul 2016 să fie declarat ”Anul Brâncuşi“. Pe tot parcursul anului sunt programate manifestări care celebrează viaţa şi opera sculptorului, iar stiriletvr.ro vor publica o serie de articole dedicate lui Constantin Brâncuşi.
Marţi a fost lansat Programul naţional „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi”, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR).
În cadrul evenimentului, au fost proiectate fragmente din documentarul „Brâncuşi”, realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.
Din program fac parte şi Colocviile Brâncuşi cu participare internaţională, Atelierele şi Caravana Brâncuşi, Festivalul de film Brâncuşi DocuArt şi acordarea Premiului Brâncuşi.
Derulat de ICR, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, programul celebrează creatia de geniu a unuia dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX.
Artistul Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa, judeţul Gorj – 16 martie, Paris, Franţa), prin cele 250 de opere create în cei 50 de ani de carieră, a adus contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.
Brâncuşi s-a stins din viaţă la Paris, în martie 1957, lăsând moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări. Statul român, condus de partidul comunist, a refuzat însă să accepte moştenirea marelui artist şi astfel atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moştenire statului român prin testament.
Începând din 2016, 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, devine sărbătoare naţională. Legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015, reprezintă o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea marelui sculptor de către statul român, au declarat iniţiatorii legii. – PROMPT MEDIA