141972 – 15012016 – Președintele , cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, că România are o infrastructură culturală fragilă, actul cultural desfășurându-se în spații improprii, cu personal redus și slab motivat.
”Avem o infrastructură culturală fragilă, de care nu ne-am îngrijit la timp și am permis ca actul de cultură să se manifeste în spații improprii, cu personal din ce în ce mai redus și slab motivat și în condiții inadecvate, după principiul ‘lasă că merge și așa’. Este momentul să schimbăm o asemenea stare de fapt, care nu onorează cultura românească. Aceasta presupune, în primul rând, voință în promovarea și susținerea culturii, în toate formele sale de manifestare, o proiecție pe termen lung care să vizeze inclusiv resurse, umane și materiale, o strategie marcată atât prin decizie responsabilă, cât și prin continuitate și coeziune a sistemului în ansamblu”.
În opinia sa, cultura în România este un spațiu al paradoxurilor și al contrastelor: ”Avem, pe de o parte, filme premiate în plan internațional și un palmares de care putem fi realmente mândri, iar pe de altă parte o rețea de cinematografe publice, care nu este capabilă să le preia difuzarea. Același contrast îl găsim între prestigiul internațional al dramaturgiei și teatrele care își închid sălile aflate în imobile cu risc seismic, între patrimoniul de excepție și muzeele care se desființează din lipsă de spații sau personal, între monumentele istorice remarcabile și bugetul insuficient alocat întreținerii sau restaurării lor”. Iohannis consideră că o astfel de stare de fapt nu onorează cultura românească și că trebuie luate măsuri.
De asemenea, președintele a atacat, din nou, clientelismul și nepotismul din politică.”Am auzit evaluări și analize despre ce urmează în 2016, despre cât de aprigă se anunță bătălia electorală, despre provocările la care trebuie să răspundem cu toții – președinte, instituții ale statului, partide, societate civilă. Ca președinte, sunt perfect conștient de așteptările anului 2016, dar nu le privesc cu îngrijorare, ci cu responsabilitate și încredere. Sper ca toți actorii politici să trateze cu egală responsabilitate aceste așteptări pe care cetățenii le au. Ani de zile clientelismul, nepotismul, lipsa de respect față de legi, față de cuvântul dat, disprețul față de școală, de cultură, de valori spirituale au fost afișate fără rezerve și, mai mult, au impregnat imaginea publică despre ce înseamnă a avea succes în carieră, în viață și mai ales în politică. Ce poate face din anul 2016 unul special nu sunt alegerile în sine, ca act politic, ci începutul reașezării societății pe valori, al unei schimbări culturale. Mă refer aici la o cultură a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate şi integritate. Aceasta este o altă expresie a proiectului România educată, căruia vreau să-i dedic anul 2016.”, a punctat Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat vineri ca urmareste atent și situatia complicata din Republica Moldova si ca a vorbit inclusiv cu presedintele Nicolae Timofti despre eventuale solutii. ”Sunt permanent informat, sunt in contact cu actorii cei mai importanti de acolo si sper ca se vor gasi solutii pentru pastrarea Moldovei pe calea europeana. Asta trebuie sa ii intereseze pe cei mai multi de acolo. Am vorbit la telefon cu presedintele Timofti. Sunt alaturi de el in demersurile pe care le face. Eu contez pe maturitatea clasei politice de la Chisinau pentru solutionarea crizei si pentru pastrarea caii europene. Evenimentele sunt in desfasurare si nu vreau sa comentez anumite detalii. Sper sa avem o solutie repede si buna”.
Despre criticile pe care i le-a adus Victor Ponta, Klaus Iohannis a spus, sec: ”Nu ma preocupa scrierile acestui domn”. – PROMPT MEDIA
foto:presidency.ro