141865 – 08012016 – Aproximativ 1,6 miliarde de lei au “plantat” primarii bucureșteni în perioada 2011 – 2014. Culmea este că suprafața spațiilor verzi nu a crescut nici măcar cu un metru pătrat.
Cei mai mulți bani i-a cheltuit Robert Negoiță, potrivit unui raport al Curții de Conturi, iar cel mai puțin fostul edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Activitatea de amenajare și întreținere spații verzi a fost o acțiune prioritară în construcția bugetelor Sectoarelor Municipiului București, așa cum rezultă din structura cheltuielilor entităților auditate, în perioada 2011 – 2014, acestea având o pondere medie de aproximativ 40% din totalul plăților realizate.
Un simplu calcul arată că edilii au cheltuit 360 de milioane de euro pe spații verzi: panseluțe, iarbă și mobilier stradal, fără ca măcar să crească suprafața lor, deși suntem pe ultimul loc în topul privind spațiu verde pe cap de locuitor.
“Nu au fost planificate și bugetate cheltuieli pentru acțiuni de identificare și amenajare de noi spații verzi având în vedere raportul
Negoiță a exagerat cu shopping-ul deficitar în care se găsește Municipiul București față de cerința Uniunii Europene transpusă în OUG nr. 114/2007, de 26 mp/locuitor la nivelul anului 2013 și pentru readucerea în circuit și amenajarea spațiilor degradate”, se precizează în documentul citat.băncilor
În Sectorul 3 al Capitalei a fost cuprinsă în buget și achiziționată o mare cantitate de mobilier stradal fără o strategie și un proiect în acest sens, în contextul în care nu s-a putut justifica cumpărarea lor, susțin inspectorii Curții de Conturi.
Astfel, la nivelul Sectorului 3, bugetul pentru cheltuieli cu mobilier urban (bănci) a fost fundamentat fără existența unei strategii și a unor norme privind numărul și densitatea pe suprafață, a dotărilor din spațiile publice, aprobate de către Consiliul local de Sector.
Exemplificăm achizițiile de mobilier din anul 2013, cand în vederea achiziționării mobilierului stradal, s-a întocmit un referat de necesitate la nivelul Direcției Utilități Publice, în care se menționează că este necesar ca pentru anul 2013 să fie achiziționate/montate un număr de 1400 bănci.
Acest referat nu conține decât o prezentare generică a noțiunii de ,,spațiu public” necesarul de bănci fiind stabilit urmare a verificărilor în teren, concluzionându-se că ,,este necesară achiziționarea unui număr de aproximativ 1400 bănci”.
Astfel, s-a constatat că achiziționarea mobilierului stradal, s-a realizat fără fundamentarea bugetului de cheltuieli pentru această categorie de bunuri bazată pe o situație clară și exactă a stării de fapt din teren, respectiv numărul de bănci existent pe fiecare locație a Sectorului, răspândirea pe mp, distanța de amplasare între ele, starea de funcționare a respectivelor bunuri, precum și detalii referitore la durata de funcționare, termenul de garanție, dacă este expirat sau nu și măsurile ce se impun după caz; studii/analize și proiecte de amenajare și dotare a spațiului public din Sector de natură să preîntâmpine utilizarea ineficientă a fondurilor bugetare; o strategie și norme privind numărul și densitatea pe suprafață a dotărilor cu bănci pentru fiecare locație din Sector; un plan de măsuri pentru eficientizarea și realizarea dotării spațiului public din Sector cu bănci, cu respectarea unui normativ unitar de amplasament al băncilor stabilit de entitatea auditată.
În Sectorul 6, prea multe ghivece
În Sectorul 6 al Capitalei, inspectorii au constat că s-au pus ghivece pe iarbă, iar pe stradă este inflație de ghivece cu arbuști. Ele sunt așa de multe- de blochează circulația în unele zone, ca de exemplu zona Grozăvești. În ceea ce privește ALPAB, acolo s-au exagerat cu cheltuielile: s-au angajat lucrări cu o valoare mai mare decât bugetul alocat anual. – sursa: România Curată- PROMPT MEDIA
foto:adevarul.ro