Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti PARADA MILITARĂ NAŢIONALĂ

PARADA MILITARĂ NAŢIONALĂ

DISTRIBUIȚI

 paradaPIAŢA CONSTITUŢIEI – 1 DECEMBRIE 2015141401 – 30112015 –  Se împlinesc 97 de ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat, sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, care anul acesta se desfăşoară în Piaţa Constituţiei, pentru că Arcul de Triumf a intrat într-un amplu proces de reabilitare şi reparaţii.

 Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ”,Mihai Viteazul”.

Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Iniţial erau trase 7 salve de tun de pe nave, întrucât, de obicei, pe o navă se aflau 7 tunuri. Dar, este posibil ca şi semnificaţia specială, astrologică şi biblică a numărului 7 să fi avut influenţă în stabilirea acestui număr. Tunurile de pe uscat puteau trage cam de 3 ori mai multe salve de tun, faţă de cele de pe nave, având o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.

Astăzi salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.

Bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ”,Mihai Viteazul” este înzestrată cu tunuri calibru 76 mm, model 1942. Muniţia utilizată pe timpul executării salvelor de tun în semn de salut este, evident, de manevră.

Orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, Muzicii Militare a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi Muzicii Militare a Brigăzii 1  Mecanizată ”ARGEDAVA” vor interpreta IMNUL  NAŢIONAL  AL  ROMÂNIEI.

În urmă cu 97 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale, întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

1 DECEMBRIE 1918 se înscrie, de-atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor.

Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care şi-au dat viaţa pentru Ţară, pentru statul naţional, independent, unitar, român. Ne înclinăm cu adâncă recunoştinţă în faţa jertfei eroilor Armatei României din timpul celor două războaie mondiale.

Totodată, aducem pios omagiu de recunoştinţă eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan şi pe timpul executării misiunilor de pe teritoriul naţional. 1 Decembrie este simbolul unităţii naţionale, al reconcilierii şi slăvirii eroilor care au luptat pentru reîntregire. Astăzi, ca şi la 1918, Armata este un factor de stabilitate important, respectat în societate. Misiunea ei este aceeaşi: apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, a unităţii şi democraţiei constituţionale ale României. Militarii români îşi apără ţara de multe ori dincolo de frontierele ei. Sunt parte a deciziilor politice şi, cel mai important lucru, sunt aceia care fac din decizia politică un element de realitate. Prin misiunile asumate, Armata României îşi păstrează respectul tuturor românilor.

În acest an, de Ziua Naţională a României, la Bucureşti s-a desfăşurat un eveniment cu semnificaţii speciale pentru NATO, pentru Armata Română, pentru România. În această dimineaţă a avut loc ceremonia de activare a Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a NATO, materializare efectivă a măsurilor de creştere a capacităţii de reacţie a Alianţei Nord-Atlantice, măsuri decise în septembrie 2014, la summit-ul NATO din Ţara Galilor.

Înfiinţarea acestui comandament aliat la Bucureşti, ca şi a Unităţii NATO de Integrare a Forţelor NATO, reprezintă măsuri concrete de asigurare a ţării noastre ca stat-membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în contextul evoluţiei situaţiei de securitate din regiune.

Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Şi la parada din acest an, comunicaţiile sunt asigurate de structurile de comunicaţii şi informatică ale Ministerului Apărării Naţionale şi de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Comandantul paradei este generalul-maior Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General.

Generalul Tonea are o carieră militară de excepţie, de-a lungul căreia a îndeplinit funcţii importante pe linie de comandă, atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii.

Şi-a început cariera militară în urma cu 40 de ani, la vârsta de 14 ani, ca elev al Liceului militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza. Şi-a desăvarşit pregătirea militară la absolvirea Facultăţii de  arme întrunite şi tancuri din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare din Bucureşti, fiind licenţiat în Ştiinţe Militare.

După absolvirea Academiei Militare, generalul Tonea s-a aflat la comanda mai multor unităţi (batalioane de infanterie şi batalioane de cercetare), începând să urce, treaptă cu treaptă, în ierarhia militară.

Generalul-maior Adrian Tonea a cunoscut afirmarea profesională, în 2011, o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, prima mare unitate a armatei române certificată şi afirmată pentru operaţii NATO. Un an mai tarziu, în 2012, a executat, împreună cu marea unitate pe care o conducea, o misiune extrem de dificilă în teatrul de operaţii Afganistan. Astfel, timp de 8 luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Combined Team Force – Arrowhead Zabul.

Perioada petrecută în teatrul de operaţii Afganistan a reprezentat, pentru generalul Adrian Tonea şi camarazii săi, examenul maturităţii profesionale, o mare încercare în condiţiile unui mediu de securitate extrem de volatil, guvernat de imprevizibil, cu ameninţări şi riscuri la tot pasul. La final, a raportat „Misiune îndeplinită”, întorcându-se acasă cu toţi militarii din subordine.

În 2014, a preluat comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” de la Cluj-Napoca, iar, în ianuarie 2015, a fost numit locţiitor al şefului Statului Major General, a doua funcţie în ierarhia Armatei Române.

Pentru meritele sale profesionale, a fost onorat cu cele mai înalte distincţii militare naţionale: „Ordinul naţional VIRTUTEA MILITARĂ în grad de cavaler”, „Emblema de onoare a Armatei României cu însemn de război” şi „Emblema de onoare a Statului Major General”.

Generalului Tonea îi urmează purtătorul Drapelului de Luptă al Statului Major General şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, al Comandamentului Logistic Întrunit şi al Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.

Defilează purtatorii steagurilor de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii.

Aparţinând în majoritate Forţelor Terestre, dar şi Forţelor Navale, unităţile ale căror steaguri de identificare defilează astăzi şi-au câştigat renumele în cadrul misiunilor IFOR, SFOR, ALTHEEA şi KFOR din Balcanii de Vest, ACTIVE ENDEAVOUR din Marea Mediterană, Atalanta din Golful Aden şi Oceanul Indian, IRAQI FREEDOM din Irak şi ENDURING FREEDOM, respectiv, ISAF, din Afganistan.

Primul bloc de defilare al Armatei României este reprezentat de detaşamentul Batalionului 26 Infanterie ”Neagoe Basarab”, din Brigada 2 Infanterie “ROVINE”, comandat de maiorul Daniel CIULICĂ.

Structură emblematică a Armatei României, Batalionul 26 Infanterie este unitatea care a deschis seria participarii româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan.

“Scorpionii Roşii”, cum au fost supranumiţi militarii din Craiova, au executat 13 misiuni în afara statului român – în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan.

Batalionul a împlinit anul acesta 21 de ani de când i-a fost acordat Drapelul de Luptă şi de când a fost inclus în Forţele Procesului de Planificare şi Control al Parteneriatului pentru Pace.

Deviza batalionului este ,,SEMPER GLORIOSI”. Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu Medalia Naţiunilor Unite, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemn de război pentru militari, Emblema de onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de război şi Emblema de Onoare a Statului Major General.

În acest an defilează în premieră un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

Detaşamentul este condus de colonelul Augustin Pegulescu, care a îndeplinit  misiuni în Albania, Irak şi Afganistan. În data de 9 ianuarie 2009, a fost rănit în deşertul afgan, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat.

Din 1996 şi până în prezent, 26 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară, iar astăzi 50, din cei 165 de răniţi, dau onorul de Ziua Naţională a României.

Defilează, de asemenea, în premieră detaşamentul format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord Atlantice, structură care va asigura o prezenţă vizibilă şi constantă a NATO în România.

Detaşamentul este condus de generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu, comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, absolvent al Colegiului de război pentru trupele de uscat al SUA şi fost comandant al Batalionului 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

Personalul Diviziei va fi constituit din militari români în proporţie de 72% şi din militari ai altor state membre ale NATO în proporţie de 28%. Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Turcia şi Statele Unite ale Americii vor contribui cu personal la constituirea acestui comandament NATO.

Şi în aceast an participă la marea paradă organizată de Ziua Naţională, militari ai armatelor Moldovei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii. În premieră vor defila militari ai armatei Bulgariei.

BULGARIA

Detaşamentul din Bulgaria este unitatea reprezentativă a Brigăzii 2 Mecanizată “Tundjanska” din oraşul Stara Zagora.

Brigada, în structura şi cu misiunea actuală, a fost înfiinţată în anul 2009 ca succesoare a uneia dintre cele mai renumite unităţi bulgăreşti, respectiv Divizia 2 Infanterie “Tundjanska”, care are un istoric deosebit, începând cu anul 1903.

Brigada 2 Mecanizată este în prezent una din unităţile emblematice ale Forţelor Terestre Bulgare. 61% din personalul brigăzii a participat în diverse misiuni în teatrele de operaţii, incluzând teatrul de operaţii Afganistan (Kabul şi Kandahar) şi Bosnia şi Herţegovina. Unităţile Brigăzii 2 Mecanizată au participat, de asemenea, în misiuni de sprijin al populaţiei civile şi al autorităţilor locale în situaţii de urgenţă cauzate de dezastre naturale şi alte crize.

MOLDOVA

Este deja o tradiţie ca militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze în Piaţa Constituţiei de Ziua Naţională a României.

În fruntea formaţiei, se află comandantul Gărzii de Onoare, căpitanul Vasile OJOGA. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este purtat de sergentul inferior Eduard AJDER, iar Drapelul Armatei Naţionale, de plutonierul Tudor MINCIUNĂ.

Palmaresul acestei unităţi cuprinde multiple participări la paradele militare din Bulgaria, Franţa, România şi Federaţia Rusă.

Purtând cu demnitate Drapelul Republicii Moldova, militarii Gărzii de Onoare sunt primii care întâmpină oficialii străini, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor oficiale de stat. Ei sunt cartea de vizită a Republicii Moldova şi a Armatei Naţionale.

POLONIA

Detaşamentul polonez face parte din Batalionul de Reprezentare din compunerea Forţelor Terestre Poloneze, unitate militară responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, aflat în subordonarea comandantului garnizoanei Varşovia.

 Misiunea sa este de a conduce activităţi memoriale în onoarea eroilor căzuţi la datorie, precum şi ceremonii sau evenimente speciale pentru Forţele Terestre Poloneze. În prezent are în compunere 3 companii active, un pluton de cavalerie şi o formaţie de muzică militară. Militarii din cadrul batalionului de Reprezentare sunt responsabili cu desfăşurarea unor ceremonii militare şi la Palatul Prezidenţial, Statul Major General al Forţelor Armate Poloneze, la locul de dispunere a monumentelor de comemorare naţionale sau oriunde se impune, în capitala Poloniei.

În baza misiunii batalionului, militarii participă la activităţi de comemorare şi în cadrul ambasadelor Poloniei aflate pe teritoriul altor state. În plus, soldaţii acestei unităţi asigură paza 24 de ore din 24 la Mormântul Soldatului Necunoscut din Varşovia, însoţesc cortegiile funerare şi participă la parade militare. În situaţii de urgenţă naţională sau revolte civile, sunt pregătiţi să asigure securitatea în garnizoana Varşovia.

SUA

Primul detaşament al Statelor Unite ale Americii este compus din puşcaşi marini dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forţei de Rotaţie a Mării Negre (Black Sea Rotational Force). Aceştia fac parte din Batalionul 3 Regimentul 8, Baza Lejeune, Carolina de Nord. Detaşamentul militarilor participanţi este condus de căpitanul Jarrod Birney din Batalionul de Logistică de Luptă 6.

Forţa de Rotaţie de la Marea Neagră este o unitate rotaţională care în parteneriat cu forţele române şi alţi parteneri din regiune acţionează pentru a asigura securitatea colectivă şi a furniza răspuns în situaţie de criză.

Puşcaşii marini sunt onoraţi să fie aici şi să participe la sărbătorirea Zilei Naţionale a României, alături de români.

 Pe parcursul celor 4 luni de cand au fost dislocati în ţara noastră, puscaşii marini au participat la 4 exerciţii majore şi au desfăşurat peste 25 activităţi militare cu diverse naţiuni europene. Exerciţiile au inclus cursuri de instruire pe linie de armament, cursuri de integrare mecanizată, de prim-ajutor şi instruire în lupta cu arme non-letale. Acestea au fost desfăşurate în comun cu militari din ţări diferite, incluzând Bulgaria, Croaţia, Letonia, Moldova şi România.

Al doilea detaşament al Armatei Statelor Unite ale Americii este format din militari ai Batalionului 5 din Regimentul 7 Cavalerie.

În prezent, militarii acestui batalion, denumit detaşamentul WARPAINT, sunt dislocaţi în Europa, în sprijinul Operaţiei Atlantic Resolve, cu misiunea de a demonstra respectarea angajamentelor faţă de aliaţii NATO, prin sporirea capacităţii de luptă a acestora şi, în acelaşi timp, a relaţiilor de cooperare, în vederea menţinerii securităţii şi a interoperabilităţii.

Batalionul 5 al Regimentului 7 Cavalerie a fost constituit pe 28 iulie 1866. Unitatea a fost desfiinţată şi, ulterior, reînfiinţată de câteva ori, cel mai recent pe 21 iulie 2004, la Fort Stewart, Georgia. Militarii din cadrul acestei companii desfăşoară misiuni de cercetare şi securitate, utilizând blindate tip Bradley şi tancuri Abrams. În ianuarie 2005, Compania a fost dislocată în sprijinul Operaţiei IRAQI FREEDOM pentru un an de zile, iar în ianuarie 2007, tot în Irak, de data aceea pentru 15 luni. După repatrierea la Fort Stewart, Batalionul 5 al Regimentului 7 Cavalerie a făcut parte din prima forţă de răspuns la atac CBRN a trupelor terestre. În 2010, a fost din nou dislocat în Irak şi ulterior, în 2012-2013, în Afganistan, în sprijinul Operaţiei ENDURING FREEDOM.

TURCIA

Detaşamentul Republicii Turcia, sub comanda căpitanului Mehmet KILIC, provine din Brigada 66 Infanterie Mecanizată, înfiinţată în anul 1936, în apropiere de Galipoli. În anul 1940, Brigada 66 a fost transformată în Divizie de Infanterie.

După ce a fost transformată în anul 1966 în Divizie de Infanterie Motorizată, aceasta a fost din nou restructurată în anul 1968 devenind prima Brigadă de Infanterie Mecanizată din Turcia.

O dată cu mutarea brigăzii în actuala Garnizoană Topkule, aceasta a fost din nou restructurată sub denumirea de Brigada de Blindate. Începând cu anul 2005, această unitate a fost reorganizată sub denumirea de Comandament al Brigăzii de Infanterie Mecanizată, comandament ce îşi continuă activitatea şi în prezent.

Defileză purtatorul Drapelului de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre.

Al patrulea bloc de paradă al Armatei României este reprezentat de detaşamentul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizată ”ARGEDAVA”, condus de maiorul Marius – Irinel BANU.

Structură de prestigiu a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie a fost prima unitate din armată încadrată exclusiv cu militari profesionişti şi, totodată, unitatea care, în premieră după cel de-al Doilea Război Mondial, a participat la operaţii în afara teritoriului statului român. Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” a executat, până în prezent misiuni în 6 teatre de operaţii, pe 3 continente, şi a dislocat, în total, un număr de peste 2000 de militari.

Următorul bloc de paradă este reprezentat de detaşamentul Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth”, din Brigada 1 Mecanizată ”ARGEDAVA”, comandat de locotent-colonel Cezar CUCOŞ .

Ca entitate, batalionul a executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan şi a participat la numeroase exerciţii militare naţionale şi internaţionale. Majoritatea militarilor sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu.

Parada include defilarea militarilor Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” din Brigada 2 Vânători de Munte ”SARMIZEGETUSA”.

Apărătorii crestelor carpatine sunt comandaţi de căpitanul Bogdan NIŢU, comandant companie vânători de munte. Vânătorii de munte argeşeni au îndeplinit misiuni în sprijinul păcii, în teatrul de operaţii Kosovo şi Afganistan. Istoria modernă a Batalionul 30 Vânători de Munte a început cu data de 1 iulie 1969, dată la care se înfiinţa acest batalion, cu garnizoana în oraşul Câmpulung, judeţul Argeş, subordonat Brigăzii 4 Vânători de Munte ,,Posada“ Curtea de Argeş. Pentru merite deosebite, la 10 ani de la înfiinţare, în data de 8 august 1979, drapelul de luptă al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”a fost decorat cu ordinul „Apărarea Patriei” clasa a III-a, urmând ca la 3 august 1996, Batalionul să primească noul Drapel de luptă.

Vânătorii de munte sunt urmaţi la defilare de un detaşament din Brigada de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”, condus de locotenent-colonel Marian SOLOMON.

Militarii brigăzii au fost printre primii militari români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan. Marea unitate a luat fiinţă în anul 2010, prin integrarea sub aceeaşi comandă, a Batalioanelor HUMINT, IMINT şi EW şi SIGINT.

Profesionalismul acestor militari, demonstrat prin modul în care şi-au îndeplinit misiunile, a fost apreciat în mod constant de partenerii de coaliţie şi a contribuit într-un mod remarcabil la creşterea prestigiului şi credibilităţii Armatei României ca partener loial.

FORŢELE PENTRU OPERAŢII SPECIALE sunt componenta specializată de intervenţie rapidă a armatei, destinată să execute cu mare precizie operaţii speciale independente sau în sprijinul forţelor convenţionale. Comandantul blocului de paradă, constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, este maiorul Cristian CHESLĂREAN.

Brigada şi structurile subordonate au participat, din 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan. Subunităţi de valoare companie au executat misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Kosovo.

 Componentele brigăzii sunt încadrate cu luptători selectaţi şi antrenaţi, astfel încât să facă faţă efortului fizic prelungit, în medii solicitante din punct de vedere psihic, folosind echipamente specifice şi tactici adecvate.Structurile de operaţii speciale îşi bazează puterea pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural şi lingvistic. Militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale sunt luptători puternici, curajoşi, inteligenţi, perseverenţi, rezistenţi la eforturi extreme, fizice şi psihice.

Detaşamentul de poliţie militară, din cadrul Batalionului 265 Poliţie Militară, este comandat de căpitanul Cristian ROTARU, ofiţer participant la 3 misiuni în Teatrele de Operaţii din Balcanii de Vest şi Afganistan.

Structurile de Poliţie Militară, care în acest an sărbătoresc 26 de ani de la reînfiinţare, sprijină manevra şi mobilitatea marilor unităţi şi unităţilor, asigură securitatea şi protecţia unor zone critice, menţin şi restabilesc ordinea şi disciplina militară, culeg şi procesează informaţii sau efectuează investigaţii specifice.Din anul 1992, Poliţia Militară a participat la toate misiunile externe în care a fost angrenată Armata României, în teatrele de operaţii din Somalia, Kuweit, Angola, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan.

După integrarea euroatlantică a României, structuri de poliţie militară au fost puse la dispoziţie, prin rotaţie, Forţei de Răspuns NATO.

Forţele Aeriene

Poliţiştilor militari le urmează Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene.

Detaşamentul Forţelor Aeriene Române este reprezentat de militari aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, a cărei misiune este apărarea aeriană a municipiului Bucureşti.

Comandantul detaşamentului este locotenent-colonelul Marius LIXĂNDROIU locţiitor comandant batalion, secundat de căpitanul Viorel MIHAI, comandant Baterie HAWK. În prezent, Brigada 1 Rachete Sol-Aer parcurge un program de transformare şi pregătire ce are ca scop menţinerea capacităţii operaţionale a marii unităţi şi creşterea acesteia prin operaţionalizarea structurilor de rachete sol-aer HAWK.

Forţele Navale

Detaşamentului forţelor aeriene îi urmează Drapelul de Luptă al Forţelor Navale.

Blocul de paradă al Marinei este comandat de comandorul Marian Ciobotaru, comandantul secund al Fregatei ”Regina Maria”.

Primul detaşament este alcătuit din militari de la bordul navelor militare din  subordinea Flotei şi este comandat de locotenent-comandorul Cosmin IVAN. Militarii din acest detaşament au participat la misiuni în Marea Neagră, în teatrele de operaţii din Marea Mediterană, Golful Aden şi Oceanul Indian, îndeplinind în bune condiţii sarcinile primite în timpul Operaţiei BLACKSEAFOR, Operaţiei Active Endeavour sau Operaţiei Atalanta, împotriva pirateriei navale. Ei au dovedit, încă o dată, că Forţele Navale Române dispun de capabilităţile necesare pentru a-şi îndeplini misiunile stabilite şi angajamentele asumate de către ţara noastră în cadrul sistemului de securitate naţională şi internaţională.

Al doilea detaşament este constituit din infanterişti marini de la Batalionul 307 Infanterie Marină din Babadag, fiind comandat de maiorul Virgil POPESCU.

Organizarea Batalionului 307 Infanterie Marină, mediul de acţiune şi specificul amfibiu al misiunilor infanteriştilor marini conferă acestei structuri, subordonată Flotilei Fluviale, un caracter de unicitate în Armata României.

Defilarea instituţiilor de învăţământ militar

Primul detaşament este cel al Academiei Tehnice Militare, instituţie ce a împlinit 66 de ani de activitate universitară. Detaşamentul Academiei Tehnice Militare este format din viitori ofiţeri ingineri pregătiţi pentru sistemul de apărare, ordine publică, justiţie şi securitate naţională şi este condus de sublocotenent inginer Mihai COCA, promoţia 2015.

Detaşamentul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este condus de maiorul Răzvan Barbu, comandant companie studenţi.

Continuatoare a tradiţiilor primei şcoli de ofiţeri înfiinţată la Bucureşti, Academia Forţelor Terestre are o vechime de 168 de ani în domeniul educaţiei militare. Obiectivul principal al Academiei este formarea iniţială a ofiţerilor de comandă prin studii universitare de licenţă, pentru toate armele şi specialităţile militare aparţinând Forţelor Terestre, precum şi pentru alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă militară.

Detaşamentul de defilare al Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, aflat sub comanda căpitanului Cristian Panait, este format din 50 de studenţi din toţi cei trei ani de studiu. În compunerea blocului de paradă sunt viitori ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, piloţi din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Afacerilor Interne, controlori de trafic, meteorologi, artilerişti, rachetişti antiaerieni, radiolocatorişti ce se pregătesc în Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” de la Braşov.

Detaşamentul studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” este comandat de căpitan-comandorul Mircea Târhoacă.

Academia Navală continuă tradiţia Şcolii Speciale pentru Subofiţerii şi Ofiţerii din Corpul Flotilei, instituţie înfiinţată la data de 17 noiembrie 1872, acesta fiind prima structură de învăţământ românească destinată formării cadrelor de marină. De-a lungul celor 143 de ani de existenţă, academia şi-a demonstrat calitatea în domeniul formării de ofiţeri de marină, specialişti şi oameni de valoare în acelaşi timp.

 Astăzi, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” este o instituţie emblematică de învăţământ superior de marină, care face parte din sistemul de pregătire profesională al Forţelor Navale Române, în concordanţă cu standardele de competitivitate şi performanţă specifice NATO şi UE.

Detaşamentul de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I” este comandat de maiorul Gheorghe Bobițoiu.

Şcoala de la Piteşti este singura instituţie de învăţământ postliceal acreditată din Forţele Terestre care asigură formarea şi pregătirea profesională a maiştrilor militari şi subofiţerilor pentru Forţele Terestre Române, precum şi pentru alte structuri din sistemul naţional de apărare. În cei 50 de ani de activitate, în şcoală s-au instruit numeroase generaţii de maiştri militari şi subofiţeri care au încadrat o gamă largă de funcţii în marile unităţi şi unităţi, de la cele de instructori şi comandanţi de subunităţi până la cele de specialişti în structurile de mentenanţă. Profesionalismul acestora a fost apreciat, nu numai pe plan naţional, cât şi internaţional, în teatrele de operaţii militare din Somalia, Angola, Albania, Irak şi Afganistan.

Trece acum detaşamentul elevilor Colegiului Naţional Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza, comandat de căpitanul Claudiu Dumitru ŢONOIU. Cu peste un secol de existenţă educativă şi de performanţă, învăţământul militar cantemirist se află sub semnul excelenţei. Stau mărturie calificativul Excelent obţinut la evaluarea externă a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, titlul de „Şcoală Europeană”, şi rezultatele notabile dobândite de liceenii militari la olimpiadele şi concursurile şcolare – nivel judeţean, naţional şi internaţional, la examenul de bacalaureat – promovabilitate de 100%, la concursurile de admitere în învăţământul militar superior şi postliceal.

M.A.I.

Blocul de paradă pedestru al Ministerului Afacerilor Interne este deschis de jandarmii din cadrul Unităţii Speciale Gardă de Onoare şi Protecţie Instituţională a Jandarmeriei Române, condus de locotenent-colonel Costel MOCANU. Aceştia prezintă Drapelul de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Aflată de 165 de ani în slujba românilor, Jandarmeria Română este o forţă de poliţie cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne, care îşi desfăşoară activitatea în interesul cetăţenilor şi al comunităţii, pentru apãrarea ordinii şi liniştii publice, precum şi a drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale cetãţenilor.

 În plan internaţional, jandarmii români au acţionat în misiuni sub egida NATO, ONU şi a Uniunii Europene, prestaţia lor fiind deosebit de apreciată.

Profesionişti desăvârşiţi, jandarmii au capacitatea de a gestiona eficient orice misiune în domeniul ordinii şi siguranţei publice, al pazei şi protecţiei instituţionale, precum şi pentru prevenirea şi combaterea actelor teroriste.

Defilarea Internelor este continuată de un detaşament de studenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, condus de comisarul-şef Laurenţiu POPESCU.

Singura instituţie de învăţământ superior cu acest profil din ţară, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” pregăteşte viitorii ofiţeri de poliţie, frontieră, jandarmerie şi pompieri ai Ministerului Afacerilor Interne, organizând programe de pregătire în specializările ordine şi siguranţă publică, drept, administraţie publică, instalaţii pentru construcţii – pompieri şi arhivistică.

 Academia de Poliţie este prima instituţie de învăţământ superior din România decorată cu Ordinul Naţional ”PENTRU MERIT” în grad de CAVALER, prin care îi sunt recunoscute meritele deosebite, ataşate valorilor statului de drept, devotate comunităţii, apărării ordinii şi liniştii publice, vieţii şi proprietăţii cetăţenilor.

Detaşamentul Acţiuni Speciale, condus de colonelul Gheorghe TRĂISTARU, face parte din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române, membră a Grupului Atlas, care reuneşte cele mai prestigioase structuri din Uniunea Europeană, cu atribuţii legale în domeniul combaterii terorismului.

           Luptătorii care defilează sunt lunetişti specializaţi, paraşutişti, scafandri şi alpinişti, cu o vastă experienţă în misiuni desfăşurate în teatrele de operaţii din Kosovo şi Afganistan.

IGSU

Blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este condus de locotenent-colonelul Cristian CONSTANTIN. Sub comanda căpitanului de pompieri Ionuţ Lăzăroaie, defilează Drapelul de luptă al Inspectoratului General, purtat de garda formată din pompieri echipaţi în uniforma care atestă tradiţia îndelungată a luptătorilor cu focul. În continuare, pompierii bucureşteni sunt onoraţi să defileze prin faţa dumneavoastră, echipaţi în uniforma de tradiţii. Salvatorii Capitalei asigură siguranţa cetăţenilor de peste 170 de ani, în lupta cu focul sau alte situaţii care pun în pericol viaţa sau bunurile materiale.

Detaşamentul următor este constituit din pompieri care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, salvatori de la înălţime şi din medii ostile vieţii, echipaje pirotehnice şi echipaje de intervenţie la urgenţe chimice. Printre salvatori se află şi membri ai echipei de căutare-salvare urbană RO-USAR, echipă recunoscută la nivel internaţional, acreditată să execute misiuni sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Cele peste 332.000 de intervenţii ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din primele 10 luni ale acestui an s-au concretizat în salvarea a peste 5.000 persoane şi asistarea medicală a circa 294.000. Au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 2,19 miliarde de lei.

ŞCOALA DE AGENTI  DE POLITIE ”VASILE  LASCĂR” CÂMPINA

Un nume deja consacrat în cadrul ceremonialurilor militare,  Şcoala de Agenţi de Poliţie ”,Vasile Lascăr” din Câmpina  defilează cu ocazia Zilei Naţionale a României cu un detaşament de eleve şi elevi, viitorii poliţişti care vor fi, 24 de ore din 24, în serviciul comunităţii. Ei sunt cei care îi vor proteja pe oameni şi vor veghea la respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

De-a lungul celor 47 de ani de existenţă, şcoala a pregătit şi format peste 75 de promoţii de poliţişti criminalişti, judiciarişti, crimă organizată, arest transfer, circulaţie rutieră, ordine publică şi conductori câini serviciu.

SRI

Detaşamentul Serviciului Român de Informaţii este condus de locotenent-colonelul Marius Miharta. Ca în fiecare an cu această ocazie, port-stindardul instituţiei este încredinţat Brigăzii Antiteroriste. Într-un context marcat de atentatele care au schimbat fundamental profilul de securitate al Europei şi au crescut nivelurile de alertă teroristă în această parte de lume, Brigada Antiteroristă este corpul de elită prin care SRI îşi îndeplineşte competenţa naţională în acest domeniu, alături de partenerii săi din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului.

Primul bloc de defilare este constituit din luptători ale căror misiuni sunt executarea intervenţiei contrateroriste şi antiteroriste la nivel naţional având ca principale obiective:

Securitatea zborurilor companiilor aviatice înregistrate în România (Air Marshal);

Securitatea diplomatică;

Protecţia – gardarea antiteroristă a unor diplomaţi şi personalităţi;

Intervenţia pirotehnică anti/contrateroristă la nivel naţional.

Al doilea bloc de defilare este format din cadre militare cu experienţă şi expertiză care asigură controlul de securitate pe toate cele 16 aeroporturi civile din ţară, activităţile derulate de aceştia reprezentând un pilon principal al securităţii aviaţiei civile naţionale şi internaţionale.

Al treilea bloc este cel al studenţilor Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, instituţie de învăţământ superior a Serviciului Român de Informaţii care pregăteşte ofiţeri operativi, ofiţeri analişti şi experţi în domeniul informaţiilor de securitate pentru întreg sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

ANP

În premieră, în acest an defilează la parada militară naţională efective ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Comanda dispozitivului de defilare pe jos şi cu mijloace auto al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este asigurată de subcomisarul de penitenciare Dănuţ Ilie.

Primul detaşament este format din funcţionari publici cu statut special din cadrul sectorului siguranţa deţinerii şi regim penitenciar. Personalul acestei structuri desfăşoară activităţi operative curente specifice sistemului administraţiei penitenciare, respectiv pază, supraveghere, escortare şi însoţire a persoanelor private de libertate aflate în custodia unităţilor penitenciare.

Al doilea detaşament este format din funcţionari publici cu statut special din cadrul structurilor specializate de intervenţie constituite la nivelul sistemului penitenciar (SASS – Structurile Asociate pentru Securitate Specială). Structurile specializate asigură intervenţia pentru soluţionarea incidentelor operaţionale, a celor critice survenite în mediul penitenciar, restabilirea ordinii şi liniştii publice în penitenciare şi în alte locuri în care sunt prezentaţi deţinuţii, precum şi neutralizarea atacatorilor unităţilor de detenţie şi a mijloacelor de transport.

Defilarea terestră se încheie cu două detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului nostru.

  1. DRAPELELE DE EPOCĂ

Primul detaşament este cel al drapelelor de epocă, purtate de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

”Steagul e România. El este familia, e ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este încă simbolul devotamentului, credinţei, ordinii şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul este, totodată, trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României.” Aceste cuvinte ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza ilustrează cum nu se poate mai potrivit semnificaţiile profunde şi importanţa drapelului naţional şi ale celui de luptă pentru militarii români.

Flamurile drapelelor de epocă sunt încărcate de glorie, jertfă şi istorie, iar în mătasea lor tricoloră sunt ţesute sufletele ostaşilor care pe câmpurile de luptă, dar şi în zilele de sărbătoare, ca şi în această zi binecuvântată pentru noi toţi, au purtat la rândul lor sub deviza “Onoarea şi patrie” (Honor et Patria), cu mândrie şi onoare aceste Drapele de epocă.

  1. Defilează Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană, şi care, anul anul viitor va da onorul Preşedintelui Franţei la Verdun.

Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul de ceremonie de Grăniceri, model 1914, precum şi de campanie, de Infanterie şi Vânători de Munte, model 1916, ai Armatei Regale Române; decoraţiile militare de epocă sunt originale.

Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei în grad de cavaler, poartă uniformă de căpitan de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895.

SHOWUL MUZICILOR MILITARE

Evoluează orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, Muzicii Militare a Brigăzii 30 Gardă „MIHAI VITEAZUL” și Muzicii Militare a Brigăzii I Mecanizată ”ARGEDAVA”.

Conducerea muzicală aparține Şefului Serviciului Muzicilor Militare şi inspector pentru arma Muzici Militare, colonel Valentin Neacșu.

Născută cu peste şase decenii în urmă, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale constituie astăzi cea mai titrată orchestră de suflători din România şi, în acelaşi timp, etalonul de performanţă pe care muzica militară din ţara noastră l-a atins în cei peste 184 de ani de existenţă.

În planul vieţii militare, prima orchestră a Armatei noastre participă constant la numeroase activităţi de protocol, onoruri şi ceremonii militare la nivelul tuturor categoriilor de forţe armate, fiind, în acelaşi timp, o prezenţă activă în viaţa unităţile şi instituţiile de cultură militare ale ţării. În ultimii ani, managementul conducerii muzicilor Armatei a fost orientat, cu precădere, spre valorificarea şi implicarea permanentă a acestei orchestre, cu mijloace specifice, în eficientizarea procesului de instruire şi educare a militarilor noștri, atât în țară cât și în teatrele de operații.

În paralel, stagiunile de concerte susţinute în ultimii ani în unităţile militare, pe marile scene bucureştene sau în afara Capitalei, au impus o varietate de genuri şi un repertoriu muzical ce include incursiuni în muzica românească şi internaţională, reuşind să satisfacă astfel diversitatea preferinţelor publicului, militar şi civil, tânăr și mai puțin tânăr. În acelaşi timp, ansamblul militar de suflători a performat pe marile scene ale lumii, obţinând întotdeauna aprecieri la superlativ cu ocazia numeroaselor festivaluri de gen desfăşurate în Europa şi în afara bătrânului continent: Elveţia, Franţa, Belgia, Polonia, Ungaria, Italia, Austria, China, Germania, Olanda, Danemarca, Cehia, Slovacia, Norvegia.

În concluzie, se poate afirma că profesionalismul şi atitudinea militară desăvârşită au constituit argumentele esenţiale care au impus numele Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale pe meridianele lumii, devenind, astfel, un adevărat „purtător de imagine” al României şi, în acelaşi timp, ambasador în recunoaşterea în plan naţional şi internaţional al valorilor şi capacităţilor armatei noastre.

AVIAŢIA MILITARĂ

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naţionale este precedat de formaţii de aeronave militare.

Dispozitivul de zbor este deschis de un elicopter IAR – 330 PUMA ce evoluează cu drapelul naţional. Aeronava se află în dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni) şi este comandată de căpitan-comandor Florian Popescu şi căpitan-comandor Daniel Popescu.

Prima formaţie de zbor este alcătuită din 3 elicoptere IAR – 330 PUMA, de asemenea, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni) şi este comandată de comandorul Vasile Stanciu.

Elicopterele IAR-330 Puma, o variantă modernizată a elicopterului IAR 330, sunt concepute pentru transport, compatibile cu cerinţele impuse de Alianţa Nord-Atlantică şi interoperabile cu forţele NATO. Escadrila de elicoptere din Baza 90 Transport Aerian Otopeni are în dotare elicoptere IAR-330 Puma şi elicoptere IAR-330 MEDEVAC, elicoptere multifuncţionale, capabile să execute misiuni complexe în condiţii meteorologice şi de mediu dificile. În anul 2006, a fost demarat un alt proiect de modernizare a elicopterului IAR-330, în urma căruia a apărut varianta IAR-330 Puma M, variantă care a păstrat sistemul de avionică  şi a fost optimizat pentru misiuni de transport specifice: transport trupe şi materiale, căutare şi salvare sau  evacuare aeromedicală.

A doua formaţie de zbor este alcătuită tot din 3 elicoptere IAR – 330 PUMA tot din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni) şi este comandată de căpitan-comandor Cristian Ciochină.

De-a lungul timpului, piloţii români au executat misiuni în ţară şi în străinătate, au participat la aplicaţii multinaţionale, exerciţii bilaterale şi spectacole aeriene naţionale şi internaţionale. În prezent execută Serviciul Militar Medical de Urgenţă în spaţiul aerian naţional. Notabilă este prezenţa acestor elicoptere în misiunea ALTHEA din Bosnia Herţegovina din anul 2005, desfăşurată sub egida Uniunii Europene. De asemenea, aceste elicoptere au îndeplinit şi misiuni de ajutorare a populaţiei sinistrate ca urmare a inundaţiilor  sau căderilor masive de zăpadă ce au afectat România în ultimii ani, transportând sute de tone de alimente şi ajutoare în zonele afectate şi evacuând pacienţi aflaţi în stare critică, la care accesul cu alte mijloace de salvare era imposibil.

A treia formaţie de zbor este alcătuită din 3 elicoptere IAR–330 PUMA SOCAT din dotarea Bazei 95 Aeriene (Bacău). Formaţia este comandată de căpitan-comandor Marcel Tenie.

Elicopterul IAR-330 Puma SOCAT reprezintă varianta modernizată a elicopterului IAR-330 Puma, variantă ce include un nou sistem de armament şi avionică. Forţele Aeriene Române au început programul de modernizare în 1996, iar primul IAR-330 SOCAT a  efectuat zborul inaugural pe 26 mai 1998.

Evoluţia formaţiilor de elicoptere este încheiată de elicopterul IAR – 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale.

Parada aeronavelor continuă cu evoluţia aeronavei C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), pilotată de echipajul format din căpitan-comandor Bogdan DOGARU, locotenent-comador Sorin NIŢĂ şi comandor Petrică Cionca.

C-130 HERCULES este un avion de transport tactic, destinat susţinerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Acest tip de aeronavă a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 1996. Având capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak, de intervenţie şi ajutor în situaţii de calamităţi naturale, pe plan intern şi internaţional.

De-a lungul timpului, a participat la numeroase exerciţii şi aplicaţii desfăşurate în Europa (Marea Britanie, Portugalia, Germania, Grecia, Cehia, Polonia, Franţa, Bulgaria, Norvegia, Lituania) şi misiuni umanitare interne şi internaţionale (Indonezia, China, Turcia, Libia, Muntenegru). Prezentă încă de la început în cadrul coaliţiei multinaţionale, aviaţia militară a fost printre primii operatori aerieni care au început transporturile pe aeroportul din Kabul, în ianuarie 2002, ulterior pavilionul românesc fiind prezent aproape zilnic în teatrul de operaţii, prin dislocarea unei aeronave în Pakistan, începând cu luna martie 2002, pentru o perioadă de aproximativ un an, în vederea susţinerii logistice a trupelor.

A şasea formaţie de zbor este alcătuită din trei aeronave C-27J SPARTAN  din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandată de generalul de flotilă aeriană Viorel Pană, comandantul bazei.

La începutul acestui an s-a încheiat procesul de achiziţie celor şapte aeronave de transport de tip C-27J Spartan. C-27J Spartan este un avion de transport de dimensiuni medii, cu capacitate manavrieră şi tactică superioară.

De la intrarea în serviciul Forţelor Aeriene Române, echipajele calificate au efectuat un număr de peste 4.000 ore de zbor incluzând misiuni de evacuare medicală, misiuni de evacuare a civililor din zone de conflict, transport personal şi materiale în/din teatrele de operaţii, exerciţii naţionale şi multinaţionale, zboruri demonstrative şi de antrenament. Avionul C -27 J Spartan este un aparat capabil să transporte personal, echipamente, vehicule, piese de artilerie uşoară, elicoptere uşoare şi materiale şi să asigure desantarea/debarcarea forţelor pentru operaţii speciale. Primele avioane de transport de tip C-27J Spartan au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române la data de 12 aprilie 2010.

A şaptea formaţie de zbor este alcătuită din 3 avioane IAR-99 ŞOIM. Formaţia este comandată de comandorul Valentin Tănasă.

Avionul IAR-99 este un avion monomotor de şcoală şi antrenament, care poate executa şi misiuni de atac la sol, interceptare şi nimicire a ţintelor aeriene, la înălţimi medii şi mici, recunoaştere şi cercetare aeriană. Avionul este destinat formării şi pregătirii piloţilor, precum şi pentru însuşirea şi antrenarea acestora în executarea elementelor de întrebuinţare în luptă.

A opta formaţie de zbor este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea şi este comandată de generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu.

Una dintre misiunile aeronavelor de luptă MiG-21LanceR este reprezentată de apărarea aeriană în vederea asigurării supravegherii, controlului şi reacţiei faţă de un penţial act ostil împotriva suveranităţii statului naţional. Personalul, aeronavele şi tehnică de asigurare sunt gata pentru executarea misiunii de poliţie aeriană 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Ultima formaţie de zbor aparţinând Forţelor Aeriene Române este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea şi este comandată de comandorul Gheorghe Stancu. În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne.Programul de modernizare a vizat crearea unor variante ale avionului, având la bază o configuraţie comună, în funcţie de misiunile pe care urmau să le execute: misiuni aer-sol, aer-aer şi instruire.

În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, evoluează formaţia IACĂRII ACROBAŢI cu 3 avioane de construcţie românească IAK-52, formaţie comandată de căpitan (rezervă) Daniel Ştefănescu. Aeronavele marchează cu fum culorile drapelului naţional al României.

Blocul de paradă al tehnicii militare este comandat de colonelul Gheorghiţă Vlad, comandantul Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”.

Colonelul Gheorghiţă Vlad este absolvent al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” şi al Colegiului de Război al Forţelor Terestre al SUA. A urmat toate treptele carierei militare de la funcţia de comandant pluton până la cea de comandant de brigadă. În anul 2007 a fost ofiţer de stat major în Comandamentul Multinaţional al Forţei Întrunite al operaţiei „Iraqi Freedom”. La revenirea în ţară, a primit responsabilităţi în cadrul Componentei Operaţionale Terestre din Statul Major al Forţelor Terestre. Din 2014, este comandantul Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”.

Defilează tehnica din dotarea Forţelor Terestre

URO VAMTAC

Primul modul este format din 5 vehicule URO VAMTAC. Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007.

Face parte din familia de autovehicule militare de clasă medie care, în variantă blindată, este o opţiune foarte potrivită pentru îndeplinirea misiunilor, atât în teatrele de operaţii, cât şi în ţară pentru executarea de misiuni independente în condiţii de izolare şi în medii ostile şi pentru a asigura transportul trupelor în condiţii optime.

Fiabil, robust, uşor şi rapid, special conceput şi foarte eficient în zone microclimatice foarte calde, este uşor de folosit în teren accidentat.

URO VAMTAC are o putere de foc sporită: pe el se pot monta mitralieră, instalaţie de lansare de rachete antitanc şi aruncător de grenade antitanc.

În acest autovehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi de luptă. Are montat echipament modern de comunicaţii, format din staţii radio Panther.

PIRANHA

Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 5 transportoare de trupe PIRANHA. Transportorul blindat de trupe Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre.

Produs în Elveţia, Piranha III C are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.

Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor puternic tip Caterpilar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.

Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care perimite executarea şi conducerea focului din interiorul transportorului. Mitraliera are o bătaie maximă de aproximativ 6800 m.

Totodată, autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termală, tip DTVL, modernă, fară răcire, care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.

MLI 84 M

Defilează maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie şi ducerea luptei de către aceasta. Nimiceşte forţa vie a inamicului şi angajează lupta cu vehiculele blindate inamice. De asemenea, contribuie la combaterea ţintelor aeriene şi executarea de lovituri în dispozitivul advers. Poate execută misiuni specifice vânătorilor de munte.

Maşina de luptă are mare putere de foc  având în înzestrare  un tun de calibru 25 mm., un sistem  Rachete Antitanc Dirijate, o mitralieră cal. 7,62 mm şi o mitralieră antiaeriană cal.12,7 mm. Este echipată cu aparatură performantă de vedere şi conducere pe timp de noapte permiţând executarea de misiuni în condiţii de timp nefavorabil. Maşina este prevăzută cu echipament de stingere automată a incendiului din camera energetică şi acţionare manuală în camera de luptă şi a desantului. De asemenea, este dotată cu instalaţie de fumizare termică pentru obţinerea de perdele de fum pentru mascare.

ZIMBRU

Parada tehnicii grele continuă cu defilarea a 5 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru.

T.A.B. B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, cu un echipaj format din 11 militari cărora le asigură transportul protejat. Caracteristicile tehnico-tactice îl recomandă ca o maşină de luptă fiabilă fapt dovedit în teatrele de operaţii unde a fost şi este folosit de către batalioanele de infanterie din Forţele Terestre.

 Este înzestrat cu o mitralieră cal. 14,5 mm şi o mitralieră cal. 7,62 mm (bătaie maximă 3 800 m). Are de asemenea un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Posedă şi un sistem de protecţie contra armelor de distrugere în masă. Poate fi transportat aerian cu avioane de tip AN – 22, IL – 76 şi C – 130.

TR 85 M 1

TAB-urile Zimbru sunt urmate de tancurile TR 85 M 1 ”Bizonul”. Acest tip de tanc este de categorie mijlocie, având în compunere un echipaj format din 4 militari. În urma modernizărilor, tancul “Bizonul” oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi capabilităţile de deplasare pe timp de noapte.

Dotat cu un motor foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32°, putând traversa şanţuri cu o lăţime de 2,8 m şi ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m.

Ca armament, Tancul TR 85 M1 „Bizonul” este dotat cu un tun calibru 100 mm,  semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 17 km.

De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, calibru 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 7000 m, şi calibru 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3800 m.

GEPARD

GEPARD este un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea.

Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor şi elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cât şi împotriva blindatelor. Datorită mobilităţii ridicate şi timpului foarte scurt de reacţie, acest sistem poate asigura protecţia în câmpul de luptă, în special a unităţilor blindate.

Complexul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performanţelor mobilităţii, puterii de foc şi preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial.

Instalaţia are în dotare un radar de cercetare care descoperă ţintele aeriene la distanţe de până la 15 Km, şi un radar de însoţire care determină coordonatele precise ale ţintei.

LAROM

Sistemul de artilerie LAROM este sistem interoperabil şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlate armate din ţările state membru ale NATO.

Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea dispozitivului inamic.

Are mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului, poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat CBRN şi dispune de un sistem logistic integrat care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Sistemul LAROM conţine un sistem de comandă, control, comunicaţii şi informaţii tip ACCS.

Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă, pe lângă capacitatea de reacţie şi răspuns în timp scurt, şi posibilitatea folosirii a două tipuri de muniţie: explozivă şi rachete tip LAR MK4. Muniţia, dispusă compact, în containere poate fi transportată şi încărcată rapid.

Complexul antiaerian ”OERLIKON”

Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm ”OERLIKON” este un sistem de artilerie antiaeriană care poate combate elicoptere de atac ce zboară la înălţimi mici şi foarte mici, rachete aer-sol, avioane cu sau fără pilot, precum şi ţinte terestre uşor blindate.

Fiecare complex acţionează şi autonom, putând să-şi detecteze propriile ţinte şi să decidă atacarea lor cu ajutorul Sistemului Optic Digital.

Complexul poate lucra în 3 moduri:  în mod normal, automat, controlat de un sistem de conducere a focului; în mod auxiliar, prin executarea tragerilor autonom controlat de operator cu ajutorul unui joystick şi al sistemului de vedere şi în mod de urgenţă, cu tun controlat manual de operator, în lipsa sursei de curent.

Complexul are timp scurt de reacţie în cazul unui atac prin surprindere, precizie ridicată, mare putere de foc (bătaia maximă 4 000 m), dispunând de un sistem modern de comandă şi control şi de conducere a focului.Complexul poate fi conectat la Sistemul de conducere a focului „Gun Star Night”, un sistem  bazat pe un dispozitiv optoelectronic de urmărire şi echipat cu un computer balistic pentru calculul traiectoriei şi al corecţiei tragerii. Punctul de comandă tactic “SHORAR TCP”, al Complexului antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON”, realizează funcţiile de comandă tactică ale sistemului de aparare antiaeriana de 35 mm. El este conectat cu până la 4 unităţi de foc Gun Star prin legături radio sau cu fir.

HMMWV

Vehiculele de luptă tip HMMWV sunt în măsură să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren şi relief, de la deşert la zone muntoase, pentru perioade lungi de timp, cu un minim de întreţinere.

Vehiculul pe roţi multirol, de mare mobilitate Humvee, este un autovehicul cu un design revoluţionar intrat în dotarea subunităţilor mecanizate, de forţe pentru operaţii speciale, poliţie militară şi vânători de munte. În prezent, acest autovehicul de luptă este utilizat în Forţele Terestre Române în trei variante: M 1114, M 1113 şi 1165. Autovehicului Humvee oferă o protecţie superioară modelelor anterioare, atât pentru echipaj, cât şi pentru categoriile de armament şi muniţii aflate în dotare.

Acest vehicul de luptă, în diferite variante a fost întrebuinţat de militarii Forţelor Terestre în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, începând cu anul 2005, oferind un nivel de protecţie balistică adecvat. Vehiculele de luptă Humwee au fost utilizate şi în acest an de Forţele Terestre în cadrul exerciţiilor de instruire naţionale cât şi multinaţionale din poligoanele Hohenfels şi Grafenwoehr din Germania.

Vă prezentăm sistemul de aeronave fără echipaj uman la bord „Scan Eagle”, care a intrat în dotarea armatei romane in anul 2012. Pană în prezent, a efectuat peste 540 de misiuni de culegere de date în teatrul de operaţii Afganistan.

CHEVROLET TAHOE

Autoturismele de teren CHEVROLET TAHOE pot fi echipate cu kituri de protecţie balistică care să corespundă unor niveluri de protecţie ridicată pentru personal. Pe acest tip de autoturisme pot fi montate sisteme de comunicaţii complexe, satelitare sau video, sisteme de armament uşor de infanterie sau sisteme de bruiaj împotriva dispozitivelor explozive improvizate. În funcţie de specificul misiunilor primite şi zona de operaţii în care acţionează, echipele de informaţii militare din Brigada de Informaţii Militare sunt înzestrate cu tipuri de tehnică diversă, adaptate cerinţelor mediului operaţional în care acestea acţionează.

 Aceste autoturisme au fost utilizate de către operatorii de informaţii militare în teatrul de operaţii din Irak şi îşi dovedesc în continuare eficacitatea în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de vest, zone în care operatorii noştri, pregătiţi în domeniul informaţiilor militare, au o prezenţă activă începând cu anul 2001.

HARRIS pe CHEVROLET

Autostaţiile radio HARRIS pe CHEVROLET, autostaţii radio cu salt de frecvenţă,  asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută.

Comunicaţiile se pot realiza cu staţiile radio în configuraţii portabile, mobile sau fixe. Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe şasiu Chevrolet Tahoe 4×4, un autovehicul cu mare capacitate de trecere, prevăzut cu kit-uri de instalare pentru echipamentele de comunicaţii şi cu sistem de electroalimentare.

MRAP şi autospeciale EOD

Vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR, este un echipament intrat recent în înzestrarea Armatei României. Acesta a asigurat cu succes protecţia militarilor în îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii Afganistan. Vehiculul blindat MRAP este urmat de autospecialele de intervenţie EOD, vehicule blindate, specializate în executarea misiunilor specifice privind detecţia, neutralizarea şi distrugerea muniţiilor convenţionale neexplodate şi a dispozitivelor explozive improvizate.

HATEHOF

Detaşamentul de tehnică al poliţiei militare este compus din două autospeciale de transport trupe HATEHOF, două autospeciale DACIA DUSTER şi două autospeciale DACIA LOGAN.

Aflată în dotarea Batalionului 265 Poliţie Militară, Autospeciala Blindată de Transport Trupe HATEHOF este un mijloc tehnic de luptă modern, multifuncţional, realizat modular şi echipat cu sisteme de luptă neletale. Acesta este proiectat pentru a asigura protecţia şi deplasarea în siguranţă a militarilor pe timpul acţiunilor militare sau pe timpul operaţiilor de menţinere a păcii.

DACIA DUSTER şi DACIA LOGAN

În acest an, subunităţile de poliţie militară au fost dotate cu noile modele de autospeciale DACIA DUSTER şi DACIA LOGAN. Acestea asigură un grad sporit de eficienţă, mobilitate şi confort în îndeplinirea misiunilor agenţilor de poliţie militară. Autovehiculele sunt utilizate atât în procesul de instrucţie, cât şi pentru executarea misiunilor specifice.  Pe timp de criză şi la război, autospeciala poate fi folosită ca punct de observare şi cercetare audio/video, punct de comandă mobil, pentru misiuni de deblocare a căilor rutiere, de descurajare a acţiunilor ostile, precum şi pentru transportul personalului în mediu contaminat CBRN.

UTV VM

Defilarea tehnicii militare a Forţelor Terestre este încheiată de vehiculul utilitar de teren ARCTIC CAT PROWLER 1000 XT, intrat în dotarea Armatei României în septembrie 2015.

Acesta este folosit pentru executarea unor misiuni specifice de cercetare, căutare – salvare şi evacuare medicală din zonele de responsabilitate ale unităţilor de vânători de munte şi cercetare care îl au în dotare. Echipajul este format dintr-un operator al utilitarei şi un medic. Poate transporta un rănit de la locul accidentului până la cel mai apropiat punct medical, în condiţiile unui teren accidentat, inaccesibil tehnicii auto.

Forţele Aeriene – RADARUL MOBIL

Detaşamentul de radare TPS-79 R este condus de căpitan Marius Tudor şi sublocotenent Bogdan Călin.

Sistemul radar ”Gap Filler” asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor către sistemele de rachete sol-aer.

Radarul este protejat împotriva contramăsurilor electronice şi transmite în mod automat datele radar în reţeaua de comandă şi control a Forţelor Aeriene, având posibilitatea de telecomandă şi telecontrol. Sistemul radar ”Gap Filler” este destinat pentru cercetarea spaţiului aerian, descoperirea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene care evoluează la înălţimi mici şi medii, asigurarea de date tridimensionale despre poziţia acestora şi transmiterea datelor radar la utilizatori.

Primele prototipuri ale radarului digital tridimensional de înălţimi mici au intrat în dotarea Forţelor Aeriene în anul 2004.

HAWK

Detaşamentul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK este condus de sublocotenent Cristian Irimia din Brigada 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”.

Structurile de rachete sol-aer din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” sunt dotate cu sisteme HAWK, iar, începând cu acest an, sunt perfect interoperabile cu armatele aparţinând ţărilor NATO.

Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă control de ultimă generaţie şi are o mobilitate deosebită în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă.

Convoiul de tehnică HAWK este format din trei autospeciale de transport rachete, având ataşat câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu.

Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă.

 Forţele Navale sunt reprezentate la parada tehnicii din acest an de două ambarcaţiuni tip RIB, o ambarcaţiune rapidă FULGERUL şi o Instalaţie Mobilă de Lansare a Rachetelor, cu echipaje formate din militari ai Centrului de Scafandri, din infanterişti marini ai Batalionului 307 de Infanterie Marină şi din marinari ai Divizionului 150 Rachete Navale.

Comandantul detaşamentului de tehnică militară al Forţelor Navale este căpitan-comandorul Florin RODEANU.

Instalaţiile Mobile de Lansare a Rachetelor sunt maşini de luptă ce fac parte din Secţia Rachete Navale a Divizionului 150 Rachete Navale din compunerea Flotei. Servesc la lansarea rachetelor cu aripi asupra navelor de suprafaţă inamice, asupra mijloacelor de desant şi a navelor de transport.

CLI

Blocul de defilare al Comandamentului Logistic Întrunit este condus de colonelul Ioan Iacob, şeful de stat major al comandamentului, participant la numeroase misiuni în teatrul de operaţii Afganistan şi comandant al Elementului Naţional de Sprijin în anul 2012.

URO VAMTAC

Primul detaşament este compus din 4 autostaţii radio blindate, cu salt de frecvenţă – URO VAMTAC. Cutia blindată a acestor autospeciale asigură protecţia necesară echipajului şi tehnicii, împotriva minelor şi a muniţiei de infanterie. Echipamentele de comunicaţii, operate de specialiştii Comandamentului Logistic Întrunit, şi-au dovedit fiabilitatea, prin asigurarea legăturilor radio necesare coloanelor de transport pe timpul misiunilor de sprijin logistic, şi interoperabilitatea, cu mijloacele similare aparţinând partenerilor de coaliţie.

PANHARD

Al doilea detaşament de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit este alcătuit din 10 autovehicule de teren blindate tip uşor PANHARD.

Autospecialele PANHARD sunt cele mai noi mijloace blindate intrate în dotarea Armatei României şi sunt destinate unităţilor operaţionalizate din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit.

Acestea se utilizează în zonele de conflict şi sunt uşor de manevrat în mediul urban, cu străzi înguste. Beneficiază de mobilitate ridicată pe teren accidentat şi, totodată, de o capacitate sporită de trecere a obstacolelor. Sunt echipate cu mijloace de comunicaţii militare din generaţia a III–a, ce permit asigurarea legăturilor de comunicaţii şi a serviciilor informatice integrate, utilizând tehnologia „Voice over IP”. Din punct de vedere tehnic, autospecialele pot fi integrate cu orice sistem de comunicaţii sau informatic bazat pe tehnologie IP, ceea ce le face interoperabile şi compatibile cu cele mai noi mijloace de luptă din dotarea NATO.

DACIA DUSTER

Blocul de paradă al Comandamentului Logistic Întrunit se încheie cu 5 autoturisme de teren DACIA DUSTER, achiziţionate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, fiind destinate transportului personalului la diferite misiuni.

 Autoturismele au tracţiune integrală, beneficiază de motorizare EURO 5, mobilitate mare, confort sporit şi reprezintă începutul unui proiect al Ministerului Apărării Naţionale de înlocuire a autoturismelor din dotarea armatei.

Defilează tehnica din dotarea Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, a cărui misiune este de a realiza, exploata şi a asigura mentenanţa sistemului de comunicaţii şi informatică la nivel strategic şi operativ.

Tehnica aparţine Centrului 48 comunicaţii şi informatică strategice şi Centrului 89 Strategic de comunicaţii şi informatică.

Autostaţia de videoteleconferinţă asigură, în timp real, comunicaţii simultane de imagini şi date, criptate sau necriptate atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii.

Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe şasiu de URO VAMTAC şi sunt prevăzute cu sisteme de electroalimentare proprii.

Autostaţia satelitară Anchor Station realizează legături de voce şi date, prin fluxuri satelitare din banda Ku sau X, în orice locaţii de pe teritoriul naţional sau din teatrele de operaţii.

Echipamentele sunt instalate pe şasiu de HMMWV TM-9.

Pe remorca tip TSM231RF este instalată antena parabolică cu diametrul de 2,1 m şi sistemul de comandă şi control al acesteia.

Containerele de comunicaţii transportabile sunt destinate pentru realizarea legăturilor multicanal prin radioreleu, fibră optică şi cablu, precum şi accesul radio al unităţilor portabile sau mobile sistemelor radio TRUNKING, în vederea interconectării la sistemul de comunicaţii strategic al centrelor de comunicaţii de sprijin de campanie.

Pot fi transportate pe locurile de instalare cu mijloace auto, pe calea ferată sau pe calea aerului.

Defilează autostaţiile radio Falcon, dotate cu staţii radio cu salt de frecvenţă Harris, ce asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută.

Comunicaţiile se pot realiza cu staţiile radio în configuraţii portabile, mobile sau fixe.

Echipamentele radio sunt instalate pe şasiu Chevrolet Tahoe 4×4, un autovehicul cu mare capacitate de trecere, prevăzut cu kit-uri de instalare pentru echipamentele de comunicaţii şi cu sistem de electroalimentare.

Autospeciala pentru managementul spectrului radio a intrat în dotare în acest an şi face parte din capabilităţile de control şi monitorizare ale Ministerului Apărării Naţionale în domeniul spectrului de frecvenţe radio. Este destinată realizării măsurătorilor de spectru radio în benzile de frecvenţă gestionate de Ministerul Apărării Naţionale şi soluţionării interferenţelor radio produse asupra echipamentelor radioelectronice militare.

Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe autovehiculul Volkswagen CRAFTER.

PARADA TEHNICII MAI

Defilarea tehnicii Ministerului Afacerilor Interne este deschisă de către Poliţia Română, una dintre cele mai solide şi complexe instituţii din România. Cea mai importantă structură cu atribuţii în realizarea siguranţei cetăţeanului, Poliţia Română  are peste 44 de linii specifice de muncă în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii, atât a celei simple, cât şi a celei organizate.

Deschiderea blocului de paradă al MAI este realizată de 10 motociclete aflate în dotarea Poliţiei Rutiere.

Profesionişti, stăpânind sute de cai putere, motocicliştii de la rutieră sunt primii care intervin pentru îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie rutieră în scopul protejării vieţii participanţilor la trafic.

Motocicletele sunt urmate de autospecialele aflate în dotarea Poliţiei Rutiere, pe care le puteţi vedea zilnic, participând la misiuni de patrulare, supraveghere şi control al traficului rutier.

Reamintim că, autoturismele VW Polo sunt cele mai noi autospeciale ale Poliţiei Rutiere şi ele pot fi întâlnite în trafic în toată ţara.

Siguranţa cetăţeanului este obiectivul prioritar al Poliţiei Române. În acest moment, prin faţa dumneavoastră defilează autospecialele Dacia Logan folosite de poliţişti în activitatea de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, atât în oraşe, cât şi în zonele rurale. Anul acesta, în dotarea Poliţiei Române au intrat peste 2.300 de autospeciale, majoritatea dintre ele fiind destinate structurilor de siguranţă publică, pentru creşterea capacităţii de acţiune şi a gradului de siguranţă al cetăţeanului.

AVIAŢIA MAI

Concomitent cu defilarea autospecialelor Dacia Logan survolează Piaţa Constituţiei o formaţie compusă din 3 elicoptere de tip MI-8 şi MI-17, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie al acestui minister. Principalele misiuni ale executate cu aceste aeronave sunt sprijinul aerian al structurilor Afacerilor Interne, misiuni aeromedicale şi intervenţii în situaţii de urgenţă,  cum ar fi incendii, căutare-salvare, calamităţi naturale.

Autospecialele Dacia Logan sunt urmate de cele mai noi ambarcaţiuni aflate in dotarea Serviciului Poliţiei Delta Dunării, structură a Poliţiei Române specializată în prevenirea şi combaterea braconajului şi a criminalităţii contra mediului din Biosfera Delta Dunării.

Defilează efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, care în acest an a sărbătorit 20 ani de la înfiinţare.

Atribuţiile SIAS sunt centrate pe rezolvarea situaţiilor de criză, ce necesită intervenţia prin metode şi procedee specifice pentru capturarea sau neutralizarea infractorilor foarte periculoşi sau înarmaţi cu arme de foc, eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite sau sechestrate.

Blocul de defilare este format din autospeciale de intervenţie Mercedes Vito şi Sprinter, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice.

Luptătorii sunt echipaţi cu ţinuta specifică trupelor de intervenţie ale Poliţiei Române, iar, ca armament, au în dotare pistoale Glock 17 şi pistoale mitralieră Heckler & Koch  MP5.

Lunetiştii sunt dotaţi cu una din cele mai precise arme cu lunetă, SSG 3000, precum şi cu binecunoscutele ţinute de camuflaj.

Blocul de paradă al Poliţiei Române este închis de 3 autolaboratoare criminalistice şi unitatea mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor, cu ajutorul căreia politiştii intervin pentru efectuarea cercetării la faţa locului în teren greu accesibil.

Activitatea pe linie de criminalistică desfăşurată de către Poliţia Română se realizează conform standardelor  internaţionale, fiind apreciată şi recunoscută pe plan european pentru rezultatele obţinute pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere şi identificarea autorilor de infracţiuni.

Autolaboratoarele criminalistice sunt destinate cercetării la faţa locului şi sunt dotate cu tehnică foto-video digitală, truse specializate şi echipamente criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme şi mijloace materiale de probă existente în câmpul infracţional.

Dotările permit desfăşurarea activităţilor criminalistice in mediul rural sau urban, în condiţii climaterice diverse, pe timp de zi sau de noapte.

JANDARMERIA ROMANĂ

Parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române este deschisă de motociclete, mijloace de transport rapide şi fiabile, necesare îndeplinirii misiunilor în timp operativ. Motocicletele au o mare mobilitate în trafic şi sunt folosite în special pe timpul misiunilor specifice de protecţie.

Autoturismele DACIA LOGAN şi DACIA DUSTER sunt utilizate pe timpul misiunilor de patrulare destinate prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, precum şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă necesar comunităţilor urbane şi rurale.

Aflate în dotarea structurilor montane ale Jandarmeriei, autoturismele ISUZU 4×4 sunt folosite pentru deplasarea în zonele mai greu accesibile, pe timpul misiunilor de salvare şi evacuare a turiştilor răniţi sau rătăciţi.

Jandarmeria Montană asigură ordinea publică în peste 70 de staţiuni montane şi balneare, pe traseele montane adiacente şi în zona pârtiilor de schi. În responsabilitatea jandarmilor montani revine şi asigurarea protecţiei conservării fondului cinegetic şi piscicol natural, precum şi protecţia rezervaţiilor naturale şi a mediului înconjurător. Eficienţa acestor posturi montane este relevată şi de salvarea a peste 1000 de persoane în decursul acestui an.

Autospecialele Volkswagen Transporter sunt folosite de către structurile de intervenţie ale Jandarmeriei, au capacitatea de a transporta în mod sigur şi rapid, luptătorii şi echipamentul lor de protecţie, precum şi armamentul din dotare, fiind prevăzute cu sisteme speciale de suport pentru armament şi pentru alte mijloace de protecţie folosite în acest gen de misiuni.

Barca pneumatică este folosită pe timpul îndeplinirii misiunilor de către scafandrii şi luptătorii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române. Aceştia participă la misiunile executate pe mari întinderi de apă sau în apropierea acestora, acţionând pentru securizarea unor zone, căutarea persoanelor dispărute, precum şi pe timpul acţiunilor de supraveghere şi intervenţie antiteroristă.

 Autoturismele OPEL MOVANO 16+1 sunt destinate transportului operativ al jandarmilor pentru îndeplinirea misiunilor de asigurare a ordinii şi siguranţei publice.

 Autospecialele  blindate pentru intervenţie SANDCAT şi AM7 sunt folosite atât în executarea misiunilor antiteroriste, cât şi în cele internaţionale deoarece asigură un nivel ridicat de protecţie balistică antiglonţ, dar şi împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate.

 Autospeciala cu apă ACDP 7000 este destinată gestionării misiunilor de ordine şi siguranţă publică, atunci când aceasta a fost grav tulburată.

POLIŢIA DE FRONTIERĂ

Poliţia de Frontieră Română este instituţia specializată a statului care exercită atribuţiile ce îi revin cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere săvârşite în zona de competenţă, respectarea regimului juridic al frontierei de stat. Organism cu vechi tradiţii de-a lungul veacurilor în asigurarea ordinii la graniţele ţării, Poliţia de Frontieră Română se afirmă ca o instituţie cu personalitate proprie şi individualitate în executarea misiunilor.

Defilarea Poliţiei de Frontieră Române debutează cu trei autospeciale Volkswagen Passat Variant destinate patrulării şi intervenţiei cu operativitate a poliţiştilor de frontieră în zonele de competenţă şi pe comunicaţiile adiacente.

Parada continuă cu trei autospeciale de patrulare Dacia Duster destinate intervenţiei şi patrulării atât în zonele rurale, cât şi în zonele cu relief deluros, autospeciale de intervenţie utilizate de Poliţia de Frontieră Română în lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere.

Defilează trei autospeciale de patrulare “Iveco Massif” destinate misiunilor operative de supraveghere şi intervenţie ce se desfăşoară în locurile greu accesibile, zone cu relief montan, drumuri neamenajate, mlaştini şi zăpadă.

Urmează trei autospeciale de supraveghere ARTEMIS pe şasiu Land Rover care oferă informaţii video în timp real, atât ziua cât şi noaptea, inclusiv coordonatele GPS ale elementelor infracţionale.

Defilarea continuă cu trei autospeciale pentru transportul câinilor de serviciu marca Mitsubishi L200. Acestea au rolul de a transporta câinii de serviciu de la padocurile special amenajate la locul de muncă, dar şi echipaje de intervenţie şi patrulare.

Autospecialele Volkswagen Transporter au rolul de a transporta poliţişti de frontieră atât către locurile unde îşi desfăşoară misiunile de patrulare, cât şi pentru intervenţia în zonele de frontieră.

Autovehiculele sunt urmate de o Ambarcaţiune Harpoon, tractată de autospeciala Dacia Duster. De pe ambarcaţiune vă salută multipla campioană olimpică la canotaj comisar şef de poliţie Liliana Gafencu. Ambarcaţiunea este utilizată în misiunile de intervenţie în zone greu accesibile, mlaştini, gheaţă spartă, poduri de gheaţă, ape mici din Delta Dunării, Fluviul Dunărea, Râul Prut.

Urmează două ambarcaţiuni de tip RR, tractate de autospecialele Dacia Duster. Ambarcaţiunile sunt destinate misiunilor de patrulare, acestea fiind dotate cu echipamente de vedere pe timp de noapte, echipamente de interceptare şi abordaj precum şi cu mijloace de avertizare acustice şi luminoase.

Poliţia de Frontieră Română îşi încheie defilarea cu şase ATV-uri care au rolul de a facilita accesul în zonele înguste, greu accesibile de pe frontieră, fiind dotate cu tracţiune integrală, troliu şi echipamente de telecomunicaţii.

IGSU

Din tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă fac parte cele mai performante autospeciale de intervenţie utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălţime, accidente rutiere, la dezastre şi alte situaţii care pun în pericol viaţa semenilor şi bunurile acestora.

Formaţia de defilare a pompierilor români este deschisă de autospecialele pentru munca operativă, mijloace de transport destinate acţiunilor grupei operative, care asigură coordonarea forţelor de intervenţie.

Autospeciala de primă intervenţie şi comandă cu gabaritul şi masa reduse,  facilitează accesul în spaţiile înguste şi fără afectarea infrastructurii.

În autospeciala cu capacitate de trecere mărităm alături de cei doi salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, se află ”Lucky”, câinele special antrenat pentru misiunile de căutare-salvare urbană a persoanelor din mediile ostile vieţii.

Motocicletele de intervenţie S.M.U.R.D deservesc zonele aglomerate şi greu accesibile, încadrate cu paramedici capabili să acorde primul ajutor medical specializat.

Maşina medicului de urgenţă este urmată de ambulanţele S.M.U.R.D., destinate acordării primului ajutor medical calificat, terapie intensivă mobilă şi terapie intensivă Neonatologie.

Autospecialele sunt încadrate cu personal specializat şi echipamente medicale performante, utilizate pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă la locul intervenţiei şi transportarea rapidă şi în condiţii optime a victimelor către unităţile spitaliceşti.

Ambulanţele SMURD sunt urmate de autospecialele pentru cercetare şi primă evaluare în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare şi autospecialele pentru decontaminare a persoanelor afectate, dar şi a tehnicii şi terenului în care s-a petrecut evenimentul.

Autospeciala de intervenţie la dezastre şi accidente colective este destinată intervenţiei la calamităţi şi catastrofe naturale. Defileaza şi cele două centre mobile de comandă şi control.

Urmează grupul de autospeciale pentru descarcerare, utilizate pentru extragerea victimelor accidentelor rutiere şi salvări urbane, ce permit realizarea în scurt timp a accesului salvatorului către persoanele surprinse în medii ostile vieţii.

Acestea tractează bărcile pneumatice, încadrate cu scafandri, care intervin pentru salvarea victimelor din mediul acvatic şi evacuarea persoanelor şi a bunurilor surprinse de inundaţii.

Parada tehnicii salvatorilor români continuă cu autospecialelor de stingere cu apă şi spumă cu capacitate medie şi mărită destinate intervenţiei la stingerea incendiilor izbucnite în locuri greu accesibile sau în zonele urbane aglomerate şi cu trafic intens, dar şi a celor din zonele unde este dificilă alimentarea la sursa de apă.

Acestea sunt urmate de autospeciala de intervenţie şi salvare de la înălţimi de tip Bronto Skylift, destinată intervenţiei la clădiri înalte şi foarte înalte, care poate interveni până la înălţimea de 70 metri.

Blocul de defilare a tehnicii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este încheiat de autospeciala pentru degajarea obiectelor grele având o capacitate de ridicare de 60 de tone.

Blocul de tehnică aparţinând Serviciului Român de Informaţii este compus din patru dispozitive.

Primul este dispozitivul de intervenţie contrateroristă format din 3 autospeciale de intervenţie contrateroristă şi o autospecială pentru intervenţie a scafandrilor cu ambarcaţiunea dispusă pe peridoc.

Urmează dispozitivul de intervenţie antiteroristă alcătuit din 2 autospeciale de intervenţie, destinate obţinerii avantajului tactic, evacuării şi blocării zonei de intervenţie.

În continuare defilează dispozitivul de protecţie – gardare, format dintr-un autovehicul principal (auto VIP) şi 2 autovehicule de escortă, folosite pentru asigurarea securităţii transportului diplomaţilor şi personalităţilor importante.

Blocul de defilare al SRI este încheiat de dispozitivul de protecţie corespondenţă clasificată şi obiective, alcătuit din trei autospeciale folosite pentru transportarea, în condiţii de maximă securitate, a documentelor destinate beneficiarilor legali, cât şi pentru asigurarea integrităţii facilităţilor protejate de SRI.

SPP

Serviciul de Protecţie şi Pază este structura specializată în protecţia demnitarilor, membru al Asociaţiei Internaţionale de Protecţie a Demnitarilor şi al Reţelei Europene pentru Protecţia Personalităţilor Publice.

Defilează două dispozitive specifice pentru protecţia demnitarilor, unul pentru oraş, celălalt, pentru zonele greu accesibile sau pentru deplasarea în condiţii de vreme nefavorabilă.

Acestea sunt urmate de cinci motociclişti care asigură escorta coloanelor oficiale

În prezent, mai mulţi militari ai Serviciului de Protecţie şi Pază reprezintă cu onoare România pe plan internaţional, asigurând protecţia unor înalţi demnitari ONU în teatrele de operaţii din Sudan, Afganistan şi Republica Centrafricana. Membrii tuturor echipelor de protecţie sunt antrenaţi în condiţii speciale, în conformitate cu standardele internaţionale pentru asigurarea securităţii demnitarilor.

Defilează şi tehnica din dotarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

Primul grup de defilare cu mijloace auto destinate Structurilor Asociate pentru Securitate Specială (SASS) este format din două autospeciale anume destinate transportului membrilor detaşamentelor de intervenţie ale sistemului penitenciar în cazul deplasării către locurile producerii incidentelor.

Al doilea grup de defilare cu mijloace auto destinate transportului Unităţii Canine (U.C.) este format din două autospeciale cu două unităţi canine, compuse din conductori şi câini de serviciu. Aceste structuri specializate contribuie la creșterea gradului de siguranță a locurilor de deţinere prin acțiuni de prevenire și descoperire a obiectelor interzise.

 Defilarea tehnicii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se încheie cu prezentarea  a două autospeciale de capacitate mare, destinate executării misiunilor specifice.

Poliţia locală

Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti este reprezentată la parada de 1 Decembrie de motocicliştii din cadrul Serviciului Circulaţie. În dotarea lor se regăsesc motociclete BMW şi CA-NAM SPYDER, acestea fiind utilizate pentru patrulare sau pentru deplasarea cu rapiditate la cazurile sesizate.

Misiunile agenţilor de circulaţie din cadrul Politiei Locale presupun, în timp, atât activităţi de fluidizare, cât şi acţiuni în urma cărora au fost salvate vieţi omeneşti.

Cavaleria

Defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Române este deja o obişnuinţă a manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională. Împreună, jandarmi şi cai, execută misiuni de intervenţie pentru menţinerea şi restabilirea ordinii publice cu ocazia competiţiilor sportive şi cu prilejul manifestărilor ce implică aglomerări mari de persoane. Tradiţia de peste 5 decenii se îmbină cu profesionalism şi dăruire, ori de câte ori detaşamentele călare ale Jandarmeriei Române participă la îndeplinirea misiunilor specifice, cunoscut fiind faptul că atât caii, cât şi călăreţii jandarmi s-au remarcat prin ocuparea poziţiilor fruntaşe la competiţiile sportive de profil.

Poliţia locală

Patrula Călare este unitatea specială ce reprezintă Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. Prin apariţia acestui detaşament, capitala României a reuşit să intre în rândul marilor oraşe ale Europei care folosesc eficient unităţile călare în scopul creşterii siguranţei cetăţenilor şi pentru menţinerea ordinii publice.

Formaţiunea este alcătuită din 25 de călăreţi – agenţi special antrenaţi pentru misiunile lor – care folosesc cai din rasele lipiţan, sport românesc sau pursânge englez.

De la înfiinţare, Patrula Călare a Municipiului București a efectuat mii de misiuni, care au contribuit la prevenirea faptelor antisociale în Capitală. Totodată, de-a lungul timpului, unităţile călare au înregistrat și acţiuni în urma cărora au fost salvate bunuri și vieți omenești.

Brigada 30 Gardă

Defilează militarii  Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, unitate aflată în subordinea Statului Major General.

Brigada 30 Gardă ”Mihai Viteazul” este depozitarul şi continuatorul tradiţiilor tuturor unităţilor de gardă  începând cu anul 1860, iar astăzi este singura unitate a Armatei României care  execută  misiuni de ceremonii şi onoruri militare la cel mai înalt nivel.

Comandantul detaşamentului de onoare este colonelul Bogdan Cernat.

Unitate etalon a Armatei României, cu trecut istoric impresionant, Brigada 30 Gardă ”Mihai Viteazul” este prima unitate atestată documentar din armata română modernă, acreditată cu paza palatului domnesc, înfiinţată la 1 iulie 1860, prin Ordonanţa nr. 63 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Actuala uniformă de ceremonie este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, preluând elemente tradiţionale brodate într-o formă modernă.

Puternicul spirit de corp, valoarea colectivului de cadre, tradiţia şi camaraderia fac din Brigada de Gardă o unitate de elită a armatei române, gata oricând să îndeplinească misiunile primite.

Pentru îndeplinirea oricăror misiuni, indiferent cât de dificile, militarii brigăzii au răspuns întodeauna chemării datoriei. Datorită complexităţii misiunilor regimentului, doar  cei mai buni militari sunt selecţionaţi  pentru a servi sub Drapelul de Luptă şi, de la soldat la ofiţer, toţi sunt adevăraţi profesionişti, mândri că sunt gardişti.

JANDARMERIA CAPITALEI ASIGURĂ MĂSURILE DE ORDINE PUBLICĂ CU OCAZIA ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI

Marţi, 1 decembrie a.c., peste 1.000 de jandarmi bucureşteni vor asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României, ce vor avea loc în Capitală, în zona Piaţa Constituţiei şi la Monumentul ”Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol I.

Evenimentele organizate în municipiul Bucureşti vor începe la ora .8.00, cu ”Ceremonialul depunerilor de coroane la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, iar începând cu ora 11.00, în Piaţa Constituţiei, va avea loc o paradă militară. Defilarea se va realiza pe Bd. Libertăţii, pe segmentul cuprins între Splaiul Independenţei şi Bd. Regina Maria.

La parada militară vor participa şi 25 de jandarmi călare, din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei. Accesul publicului în zona de desfăşurare a paradei militare se va face prin cele trei puncte: Piaţa Constituţiei, intrarea dinspre Bd. Unirii; Bd. Libertăţii, intersecţie cu Calea 13 Septembrie; Bd. Libertăţii, intersecţie cu Bd. Naţiunile Unite. Jandarmii bucureşteni vor fi prezenţi în zona desfăşurării paradei militare, precum şi pe traseele de sosire şi plecare ale participanţilor la/de la paradă. Pentru desfăşurarea în bune condiţii a evenimentelor, jandarmii bucureșteni vor oferi sprijin tuturor cetățenilor care vor dori să asiste la parada militară. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.