141379 – 27112015 – Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a fost primit joi, 26 noiembrie 2015, la Beijing, de președintele Republicii Populare Chineze, uluXi Jinping, alături de șefii altor 15 delegații guvernamentale europene, în contextul participării la cea de a IV-a ediție a Summit-i China-Europa Centrală și de Est, care s-a desfășurat la Suzhou, în perioada 24-25 noiembrie 2015.
Cu această ocazie, ministrul Lazăr Comănescu a reconfirmat interesul României de promovare și dezvoltare în continuare, pe toate planurile, a relațiilor bilaterale româno-chineze, în spiritul celor convenite de președinții României și R.P. Chineze în cadrul întâlnirii pe care au avut-o în septembrie 2015, la New York, în contextul segmentului la nivel înalt a celei de-a 70-a Adunări Generale a ONU.
În aceeași zi, șeful diplomației române a avut o întâlnire cu Ji Zhiye, președintele Institutelor Chineze de Relații Internaționale Contemporane (CICIR) și cu ceilalți membri ai conducerii CICIR, în cadrul căreia s-a realizat un schimb de opinii pe teme internaționale și europene de actualitate. Partea chineză a manifestat un interes deosebit față de percepțiile României asupra construcției europene și a evoluțiilor în planul securității în estul și sudul continentului european. Totodată, partea chineză a prezentat viziunea sa asupra viitoarei președinții a G-20, pe care o va exercita în 2016, precum și prioritățile R. P. Chineze în dezvoltarea relațiilor cu UE. A fost exprimat interesul pentru intensificarea cooperării dintre institutele de relații internaționale și think-tank-urile de profil din cele două țări.
Ministrul de Externe al României a avut, de asemenea, o întâlnire, la sediul ambasadei României din Beijing, cu reprezentanți ai Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), filiala China.
Institutele Chineze de Relații Internaționale Contemporane (CICIR), cu sediul în Beijing, au fost înființate în anul 1980, fiind în prezent cele mai mari și influente dintre institutele chineze de studii în domeniul relațiilor internaționale. Președintele CICIR este Ji Zhiye, iar Feng Zhongping, expert în domeniul studiilor europene, este vice-președinte al think-tank-ului. Analizele și studiile CICIR sunt elaborate la cererea diferitelor departamente și instituții guvernamentale și furnizate acestora sau sunt incluse în publicații academice.
LSRS China reprezintă Liga Studenților Români din Străinătate pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Filiala China a fost înființată în noiembrie 2010, ceremonia de lansare oficială a LSRS China având loc pe data de 3 iunie 2011, la sediul Ambasadei României la Beijing. Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este prima şi singura organizaţie care asigură un cadru de organizare reprezentativ al studenţilor români din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, precum şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele reîntoarcerii lor în ţară, după terminarea studiilor. – PROMPT MEDIA
foto:mae.ro