140906 – 04112015 – Întruniţi în şedinţa publică din data de 3 noiembrie 2015, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului, solidari cu apelul public lansat de familiile victimelor tragediei din clubul Colectiv, recomandă posturilor de televiziune şi de radio să trateze cu maximă responsabilitate, decenţă şi prudenţă ceremoniile funerare ale victimelor, respectând totodată dreptul la intimitate al familiilor îndoliate.
Ca o dovadă de respect pentru memoria victimelor tragicului eveniment, cât şi pentru durerea familiilor acestora, CNA împărtăşeşte dorinţa familiilor victimelor ca presa audiovizuală să se abţină de la a filma, transmite, prelua sau afişa imagini de la ceremoniile funerare.
În acest context, Consiliul reaminteşte furnizorilor de servicii media audiovizuale obligaţiile ce le revin potrivit prevederilor art. 41 şi art. 45 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:
“art. 41 (1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia; imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei; imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei. art. 45 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii”. – PROMPT MEDIA