141118 – 13112015 – Preşedintele Consiliului de Adminsitraţie al RADET a afirmat într-o conferinţă de presă că de duminică se va opri, în Bucureşti, apa caldă şi căldura.
”Pe 3 noiembrie a avut loc o întâlnire la Ministerul Economiei în care s-au convenit măsurile care trebuie abordate pentru deblocarea situaţiei, pe 4 noiembrie s-a primit o înştiinţare de la Romgaz că a decis să oprească livrările de gaze către ELCEN, care se află astfel în imposibilitatea de a furniza agentul termic”, a spus acesta, citat de Realitatea TV.
Conform lui, după aceea, ministrul demisioar al Economiei, Andrei Gerea, a comunicat că nu se vor opri apa caldă şi căldura. ”Domnul Gerea a încercat să politizeze problema. A avut o comunicare neprofesională, mincinoasă şi tendenţioasă”, a spus acesta, explicând că acesta propusese un protocol de reeşalonare a datoriilor RADET către ELCEN, pe o perioadă de 10 ani, cu o dobândă penalizatoarea de 0,05% pe zi, la sumele scadente. Preşedintele Consiliului de Adminsitraţie al RADET a spus că ”niciun cămătar” nu ar fi cerut o dobândă anuală de 18%.
”Domnul Gerea nu înţelege multe, pentru că nu a avut legătură cu domeniul decât ca un consumator”, a completat acesta.
În acelaşi timp, directorul ELCEN a spus în direct la Realitatea TV că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură toată iarna şi că s-au purtat discuţii privind reeşalonarea datoriilor RADET pe o perioadă de 10 – 15 ani, fapt care ar ajuta la plăta furnizorilor de gaze. În acelaşi timp, întrebat dacă vor rămâne bucureştenii fără apă şi caldură, reprezentantul RADET a afirmat că da, în măsura în care Consiliul General al Primăriei Capitalei nu va aproba bugetul. ”Nu ne jucăm cu nervii bucureştenii, comunicăm cu ei”, a spus acesta, explicând că din execuţia bugetară de anul trecut s-au cheltuit peste 1 miliard de lei, iar legea interzice cheltuielile peste acest nivel, pana la aprobarea bugetului. ”Eu trag un semnat grav de alarmă. Sistemul va mai funcţiona câteva zile din inerţie”, a continuat reprezentantantul RADET.
Despre salariile foarte mari din regie și despre investițiile inutile sau firmele private în care sunt implicați mulți dintre reprezentanții RADET nu se spune nimic. Este foarte probabil ca mulți dintre bucureșteni să se debranșeze, chiar și în plină iarnă, pentru a-și pune centrale proprii de apartament. Legea nu permite debranșarea de la RADET în plin sezon rece, dar aceeași lege obligă furnizorul de energie termică să asigure căldură și apă caldă, mai ales că problemele regiei nu sunt din cauza locuitorilor Capitalei, ci din cauza managementului prost. – PROMPT MEDIA