141294 – 24112015 – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a participat luni, 23 noiembrie 2015, la Conferința Națională ”CRESC – Strategia climatică si planul național de acțiune: economie și climă – două traiectorii ale României și punctul lor de întâlnire”. Evenimentul s-a derulat în cadrul Proiectului OPERA – CLIMA: provocări climatice, bani buni și șansa de succes a României, derulat de Ministerul Mediului, împreună cu Banca Mondială.
Cu acest prilej au fost lansate Strategia națională privind schimbările climatice și creșterea economică bazată pe emisii reduce de carbon 2016 – 2030 și Planul național de acțiune privind schimbările climatice 2016 – 2030.
”Schimbările climatice generează un challenge multiplu. Ele se manifestă prin fenomene masive și distrugătoare, cu impact foarte puternic – cum e cazul inundațiilor, al secetei sau al incendiilor de păduri. Inundațiile din 2014 sau seceta din acest an ne sunt vii în memorie. Și ne fac să înțelegem, cu forța evidenței, ce costuri și ce eforturi sunt necesare pentru gestionarea și corectarea daunelor produse de aceste fenomene. Dar schimbările climatice au și forme insidioase de manifestare, cauzate de emisiile masive de gaze cu efect de seră. Au impact asupra sănătății umane, animale și vegetale, într-o Românie ce deține o biodiversitate excepțională. Sunt efecte transversale. Vorbind de schimbări climatice ne referim, practic, la tot: la industrie, la energie, la dezvoltare urbană și rurală, la agricultură și silvicultură, la ape și transporturi. Măsurile și acțiunile necesită costuri și investiții masive, al căror efect poate fi uneori doar preventiv. În plus, anumite rezultate pozitive se manifestă pe termen lung, motiv pentru care beneficiile nu sunt direct și imediat sesizabile. De aceea, a susține și încuraja aceste măsuri nu este simplu”, a declarat, printre altele, ministrul Pașca Palmer.
Acțiunea climatică trebuie să prevină și să răspundă riscurilor climatice. În același timp, ea trebuie să prezerve și să stimuleze traiectoria de dezvoltare a României. Ministrul a adus în discuție și dimensiunea geopolitică a schimbărilor climatice: ”Știm că viitorul acord global climatic, atât de așteptat la Paris, este în acest an o piatră de încercare – și de negociere – pentru toate națiunile lumii. Programul ministerului cu Banca Mondială și-a propus să se adreseze acestor provocări. Strategia operațională și planul național de acțiune, pregătite și dezbătute intens în acest an, trebuie să ofere cadre de acțiune realistă, suplă, precisă și eficientă. Trebuie să ne permită accesarea cu succes a fondurilor europene 2014 – 2020. Fiecare al cincilea euro trebuie folosit în proiecte și acțiuni relevante climatic”. – PROMPT MEDIA