141078 – 11112015 – Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a făcut un apel, printr-o scrisoare deschisă, la preşedintele Klaus Iohannis şi liderii principalelor partide politice, pentru introducerea unor măsuri capabile să restabilească încrederea cetăţenilor români în partide şi clasa politică românească.
Totodată, Victor Boştinaru a făcut un apel pentru respingerea acuzaţiilor nefondate la adresa medicilor şi personalului medical care au tratat victimele tragediei din clubul Colectiv.
Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: ”Nu va exista niciodată un moment oportun pentru o revoluţie şi o evoluţie a clasei politice care guvernează destinul unei naţiuni. Nu va exista niciodată, dincolo de dorinţa celor aproape 70.000 de oameni care au ieşit în stradă în ultimele zile, o voinţă unitară pentru schimbarea parcursului unei societăţi şi nu va exista niciodată un consens asupra mijloacelor care vor aduce această schimbare. Ce va exista întotdeauna va fi rezistenţa sistemului, capacitatea sa de a se replica şi perpetua, de a umple aceleaşi spaţii şi de a rezista. Avem astăzi datoria şi ocazia istorică de a asculta vocea celor care au ieşit în stradă, de a schimba şi de a îndrepta însăşi fibra democraţiei: partidele politice din România.
La începutul acestui an, am atras atenţia asupra crizei partidelor politice tradiţionale din Europa, ce afectează funcţionarea statului de drept şi a instituţiilor democratice, protejarea partidelor politice ca instrument al democraţiei devenind o problemă de interes naţional. Astăzi ne confruntăm cu o propagandă agresivă din partea Rusiei şi a altor state care cooperează strâns cu Federaţia Rusă şi susţin demersurile Moscovei, în efortul sistematic de a constitui o adevărată «Coloană a V-a» în aceste state, de natură a slăbi unitatea şi solidaritatea UE şi NATO şi a asigura sprijin politic pentru acţiunile curente şi viitoare ale Rusiei. Federaţia Rusă vrea o Europă slăbită şi foloseşte toate mijloacele să-şi atingă obiectivele.
Subliniam la acea dată, în cele două scrisori deschise adresate premierului şi preşedintelui României, că ameninţările şi implicaţiile cailor troieni din sânul Uniunii Europene depăşesc ambiţiile şi emoţiile noastre naţionale, dar, în egală măsură, acesta este cel mai bun moment pentru schimbări în reglementarea activităţii şi mai ales, a finanţării partidelor politice. Tot la acea dată subliniam şi faptul că slăbiciunea pe care Vladimir Putin o exploatează se datorează corupţiei maligne care s-a răspândit în ceea ce ar trebui să fie esenţa jocului democratic: partidele politice. Iată de ce, incertitudinea, pasivitatea şi neîncrederea în partidele politice dăunează în egală măsură democraţiei, asemenea corupţiei şi incompetenţei.
Domnule Preşedinte, doamnelor şi domnilor lideri de partide politice, revin astăzi pe această cale cu apelul la introducerea unor măsuri inspirate din practica partidelor europene, capabile să readucă încrederea în singurele mijloace democratice legitime de a accede la guvernarea unui stat. Netratarea cauzelor reale ale corupţiei din cadrul partidelor politice şi penetrarea structurilor statului în regim clientelar au ca efect nu doar apariţia unor riscuri majore, precum cele care au dus la tragedia din clubul Colectiv, ci şi apariţia unor noi factori de risc la adresa securităţii naţionale, fapt evidenţiat de conţinutul mesajelor prezentate în cadrul protestelor din primele zile.
Astfel, reiterez apelul meu pentru reducerea drastică a sumelor care pot fi donate partidelor şi obligaţia publicării imediate a cuantumului şi a provenienţei sumelor donate, inclusiv pentru materiale promoţionale, conform modelului britanic. De asemenea, publicitatea electorală plătită va fi interzisă prin lege pentru a asigura imparţialitatea şi prezenţa publică a tuturor partidelor, conform modelului suedez. În continuare, trei puncte sunt esenţiale, dar uşor de implementat în interiorul tuturor partidelor din România:
- Limitarea la două mandate succesive în aceeaşi cameră pentru funcţiile alese care presupun un vot popular semnificativ (senator şi deputat), conform modelului olandez, prin acordul politic al partidelor parlamentare.
- Definirea conflictului de interese în sensul în care se interzice prezenţa în aceeaşi cameră a Parlamentului a rudelor de gradul I.
- Introducerea limitei de vârstă de 65 de ani pentru candidatura la o funcţie aleasă.
În egală măsură, am mai propus interzicerea oricărei forme de finanţare a partidelor politice, a fundaţiilor şi instituţiilor echivalente care desfăşoară acţiuni şi activităţi contrare prevederilor constituţionale, tratatelor şi valorilor europene, fără a aduce atingere libertăţii de exprimare sau de liberă asociere, ci de a controla mult mai strict finanţările şi activitatea partidelor politice, sub sancţiunea radierii din registrul partidelor politice.
Aş dori să menţionez pe această cale şi necesitatea înlăturării mecanismelor de interferenţă a factorului politic în administraţia publică. Pentru profesionalizarea şi obiectivizarea acestui organism, propun introducerea unor mecanisme standardizate şi imparţiale de recrutare, formare şi dezvoltare a funcţionarilor publici din administraţia centrală şi locală, prin reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie şi prin organizarea unui examen naţional, evaluat de comisii regionale mixte, alcătuite din cadre universitare în disciplinele respective şi experţi practicieni.
Acest set de măsuri, inspirate din practica europeană, rămân vitale pentru consolidarea democraţiei, creşterea transparenţei şi profesionalizarea actului politic, înlăturarea suspiciunilor de fraudă, creşterea încrederii în partidele politice şi promovarea dezbaterii publice. Aceste elemente sunt fundamentale pentru parcursul democratic al ţării noastre, viziunea strategică pe harta geopolitică şi siguranţa pe care doar o guvernare în virtutea statului de drept o poate oferi.
În egală măsură, trebuie să exprimăm întreaga solidaritate pentru victimele tragediei care a dus la dispariţia din rândul nostru a 50 de persoane şi care a lăsat pe mulţi alţii cu răni grave. Toate gândurile noastre se îndreptă către familiile şi prietenii lor. Totodată, avem datoria de a exprima întreaga gratitudine echipelor de medici, personalului de pe ambulanţe şi cel medical, voluntarilor şi tuturor celor care şi-au ajutat semenii şi au încercat să aducă alinare celor marcaţi de această tragedie. În încercarea noastră de a căuta răspunsuri şi a trage la răspundere pe cei vinovaţi, trebuie însă să respingem orice acuze total nefondate la adresa medicilor români care şi-au servit pacienţii şi meseria cu abnegaţie. Apelul meu către dumneavoastră se îndreaptă, cu aceeaşi tărie, către apărarea demnităţii acestor oameni care nu au ezitat niciun moment să-şi pună la dispoziţie vocaţia cu profesionalism.”