140636 – 21102015 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut, la 20 octombrie 2015, o întrevedere cu Zeev Elkin, ministrul Imigraţiei şi absorbţiei şi ministrul pentru Ierusalim. Întâlnirea a constituit un prilej de evaluare a stadiului cooperării bilaterale strategice, precum şi a modalităţilor de intensificare a acesteia, inclusiv în ceea ce privește relația Israelului cu UE, transmite MAE.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat evoluţiile din dosarul israeliano-palestinian și actuala situație de pe teren. Bogdan Aurescu a făcut apel la calm, a îndemnat la evitarea escaladării tensiunilor şi a reiterat susţinerea şi interesul României pentru soluţionarea paşnică a conflictului din Orientul Mijlociu. Totodată, a subliniat importanţa relansării negocierilor directe, în vederea obţinerii unei soluţii care să fie acceptată, deopotrivă, de israelieni şi de palestinieni.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea cooperării în domeniul apărării, în domeniul securității cibernetice, precum şi în combaterea terorismului. În acest context, ministrul român a prezentat conceptul Curții Internaţionale împotriva terorismului.
Vizita în Statul Israel a continuat cu o întrevedere cu Tzipi Hotovely, ministrul adjunct al Afacerilor Externe. Cu acest prilej, a fost evocat stadiul excelent al dialogului politico-diplomatic bilateral, bazat pe o tradiție de 67 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și pe o bună cooperare între cele două state în diverse domenii. În context, ambii demnitari au subliniat importanţa menţinerii ritmului actual al cooperării politico-diplomatice şi sectoriale, în special în domeniile de interes comun precum: energie, turism, cercetare şi dezvoltare, educație, sănătate. O atenţie deosebită a fost acordată schimburilor comerciale şi investiţiilor reciproce. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa convocării cât mai curând a primei sesiuni a Comisiei Mixte Economice, care să stimuleze schimburile şi investițiile israeliene în România, dar şi demararea pregătirilor viitoarei ședințe comune de guvern. De asemenea, au fost discutate o serie de aspecte consulare de interes pentru cetățenii români din Israel şi Palestina.
Evoluțiile din Orientul Mijlociu, dar și din vecinătatea estică a Uniunii Europene, au fost dezbătute şi în cadrul acestei întrevederi, ocazie cu care ministrul român a prezentat poziția echilibrată şi constructivă a României în formatele europene și euro-atlantice pe teme legate de dosarul israeliano-palestinian, dar şi în alte dosare de criză regionale.
Bogdan Aurescu şi Tzipi Hotovely au discutat şi despre continuarea cooperării şi schimbului de experienţă în domeniul apărării, combaterii terorismului şi al gestionării situaţiilor de urgenţă civilă, respectiv al securității cibernetice. De asemenea, ministrul român a prezentat stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a președinției Alianței Internaţionale pentru Memoria Holocaustului şi programul propus, ministrul israelian exprimând deplina apreciere pentru nivelul de ambiție asumat de președinție, mai ales în privința folosirii social media pentru combaterea anti-semitismului, precum şi pentru realizările remarcabile ale statului român în domeniu.
În cadrul întrevederii cu Gila Gamliel, ministrul israelian pentru Egalitate de șanse și cetățenii seniori, un aspect important l-a constituit evidențierea rolului comunității israelienilor originari din România la consolidarea relațiilor dintre cele două state. Şeful diplomaţiei române a prezentat elemente privind stadiul restituirii proprietăților confiscate abuziv. Totodată, a amintit că România a fost printre primele state din centrul şi sud-estul Europei care au adoptat un cadru legislativ privind problema restituirii proprietăţilor.
De asemenea, demnitarul român a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului. A arătat, totodată, că România este pregătită să preia responsabilitatea importantă care îi revine prin asumarea, în anul 2016, a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Ministrul israelian a apreciat măsurile adoptate de autorităţile de la Bucureşti în vederea restituirii proprietăţilor care au aparţinut Comunităţii Evreieşti din România, fiind prezentate o serie de propuneri de eficientizare a procesului de restituire.
Ministrul Bogdan Aurescu a avut o întrevedere şi cu Isaac Herzog, președintele Partidului Muncii și liderul opoziției din Knesset, prilej cu care a fost trecut în revistă stadiul relațiilor româno-israeliene şi perspectivele dezvoltării acestora, dar şi procesul de pace şi situația de securitate din regiune. – PROMPT MEDIA