140486 – 14102015 – Dezastrul financiar, care a început în urmă cu șapte ani, odată cu colapsul imobiliar din SUA și în servicii bancare de investiții a intrat în cea de-a treia fază, potrivit unui raport realizat de o echipă de de analişti Goldman Sachs, preluat de Business Insider.
Acest val este caracterizat prin prețuri scăzute ale mărfurilor, stagnarea creşterii Chinei și a altor economii ale ţărilor emergente, precum şi inflația globală scăzută, spun analiştii Goldman Sachs, în frunte cu Peter Oppenheimer. Acestă triplă situaţie globală își are rădăcinile în răspunsul faţă de primele două valuri ale crizei – colapsul bancar și criza datoriilor europene suverane – și este parte din așa-numitul superciclu al datoriilor din ultimele decenii.
Băncile centrale s-au grabit toate să reducă ratele dobânzilor, ca răspuns la primele două crize alimentate de datorii, încurajând investitorii să împrumute piețele emergente, cum ar fi China, pentru un profit decent. Acum, că ratele dobânzilor ar putea urca, creditorii caută ieşiri, iar investitorii încearcă să profite de mărfuri, care sunt strâns legate de soarta economiilor emergente.
În aceste condiţii, investitorii nu mai sunt dispuşi să rişte şi, prin urmare, îşi retrag fondurile de pe pieţele emergente, unde companiile vor întâmpina tot mai mutle greutăţi în a obţine finanţare pentru proiectele în curs de dezvoltare. Acest lucru va genera, la raândul lui, o încetinire a economiei mondiale, afirma analiştii Goldman Sachs.
În aceste zile, China a revenit în atenţia întregii lumi. Conform The Wall Street Journal, exporturile şi importurile Chinei au scăzut în septembrie, iar unii economiști spun că noile date oferă un indiciu în plus că cifrele de creștere pe cel de-al treilea trimestru vor scădea sub țintele anuale ale Beijingului.
The Guardian titrează că importurile din China s-au prăbuştit cu 20%, pe fondul preţurilor materiilor prime şi a cererii slabe.
Deși exporturile au scăzut mai puțin decât era de așteptat, cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea importurilor au scazut cu mai mult de 20% după 11 luni de scădere. Importurile au scăzut 20,4% în luna septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la 145.2 miliarde de dolari, declară funcționari vamali, din cauza prețurilor materiilor prime și a cererii interne slabe. Acești factori vor complica eforturile Beijingului de a opri deflația, una dintre turbulențele care amenință a doua cea mai mare economie a lumii”, se spune în analiza The Guardian. – sursa – cotidianul.ro – PROMPT MEDIA