140517 – 15102015 – La mai bine de trei ani de la preluarea mandatului de ministru al Agriculturii, Daniel Constantin a prezentat în Parlament Legea irigaţiilor. Suntem cu toţii conştienţi că este nevoie mai mult ca oricând de un act normativ clar, care să reglementeze pe termen mediu şi lung sectorul îmbunătăţirilor funciare. Am discutat, amendat timp de câteva luni această lege în cadrul şedinţelor Comisiei de agricultură, silvicultură şi industrii specifice a Camerei Deputaţilor și subcomisiei, împreună cu reprezentanți ai fermierilor, şi am şi votat-o, spune într-o declarație de presă deputatul George Scarlat. Acum, după ce această lege a fost votată în Parlament, parlamentarul liberal insistă ca ministrul să publice lista investiţiilor propuse pentru anul 2016, aşa cum, de altfel, a promis în nenumarate rânduri în cadrul Comisiei și s-a angajat în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor. ”Este adevărat că acum două săptămâni, noi, deputaţii liberali ne-am abţinut de la votul acestei legi. Nu am votat împotrivă așa cum a susținut Domnia sa, proiectul de lege neîntrunind numărul de voturi, motivul fiind acela că ministerul nu a prezentat nici în comisie și nici nu a făcut public un plan de investiţii care să fundamenteze astfel sumele prevăzute în Proiectul de lege pentru perioada 2016-2020 și nici nu ne-a informat cum şi unde vor fi investiţi aceşti bani, în contextul în care, până acum, au mai fost cheltuiţi aproximativ 2.5 miliarde de euro pe diverse programe de irigaţii, dar în ţară nu se vede nimic! Sperăm ca ministerul să publice fișele de investiții ce vor fi prinse în Legea bugetului de stat pe 2016”.
Ministerului Agriculturii i se va aloca o sumă totală de 1,015 miliarde de euro, repartizată astfel: în anul 2016, 145 milioane de euro, urmând ca ulterior, în cei 4 ani, fondurile alocate să crească anual cu circa 17% încât, să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii multianual.Întreaga sumă va fi administrată de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare care va decide după bunul plac unde şi cum să fie folosiţi aceşti bani, în condiţiile în care nici până în prezent ANIF-ul nu îşi cunoaşte Patrimoniul! În plus, mai este vorba şi despre banii proveniţi din buzunarele fermierilor prin abonamentul pentru irigaţii și desecari. Fermierii vor plăti anual un abonament de irigaţii şi desecări, valoarea lui fiind stabilită de către Consiliul de Conducere la propunerea directorului general ANIF. Nu cred că Agenția are o situație la zi a fermierilor care sunt obligați la plata acestui abonament, bani ce vor fi folosiți pentru întreținerea infrastructurii principale de îmbunătățiri funciare. Toţi fermierii care nu vor achita acest abonament se vor trezi în situaţia în care se procedează la “compensarea debitelor”, reprezentând abonamentul de irigaţii şi desecare, adică reţinerea sumelor din alte drepturi – sume cuvenite fermierilor, cum ar fi de exemplu banii de la APIA.
Scarlat a cerut public Ministerului Agriculturii şi în Comisia de agricultură din Parlament şi de la tribuna Parlamentului, în plenul Camerei Deputaţilor, şi printr-o interpelare să ştie cum vor fi investiţi aceşti bani! Este vorba despre miliardul de euro cu care MADR promite că va reabilita şi moderniza sistemul de irigaţii din România! – PROMPT MEDIA