140503 – 14102015 – Deputatul Liliana Ciobanu dezvăluie o anomalie a democraţiei post-revoluţionare, condamnând taxarea incredibilă a apei de ploaie din România. Parlamentarul giurgiuvean s-a adresat oficial pe acest subiect ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, căruia i-a prezentat argumente concrete în favoarea renunţării la acest bir exagerat pus pe capetele românilor.
”Vă supun atenţiei o situaţie absolut anormală care se petrece în foarte multe localităţi din ţară, respectiv taxarea apei de ploaie, un fenomen necuantificabil, dar a cărui taxare produce prejudicii însemnate pentru milioane de familii de români. Concret, Hotărârea Guvernului României nr. 1.591/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizarea şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a I-a, nr. 85/11 februarie 2003, defineşte la Capitolul I – Dispoziţii generale, Art. 3.4., noţiunea de ”ape meteorice” ca fiind ”apele ce provin din precipitaţii atmosferice. Sunt considerate ape meteorice şi apele care provin din stropirea şi spălarea drumurilor publice sau private, a grădinilor şi curţilor imobilelor”. Acelaşi act normativ mai stipulează, la Secţiunea a 3-a, ”Condiţii de racordare şi utilizare a serviciului de canalizare”, la art. 50 – (1) că ”În reţeaua publică de canalizare a apelor uzate se admite deversarea următoarelor categorii de ape uzate: a) ape uzate menajere; b) ape meteorice; c) ape uzate provenite din activităţi economice”, a precizat Liliana Ciobanu, în documentul trimis conducerii MDRAP.
”Practic, pe înţelesul tuturor, a continuat deputatul naţional democrat, românii plătesc această apă de ploaie, apă venită din cer, după bunul plac al celor de la regiile sau societăţile de distribuţie a apei şi canalizării, fără ca apa meteorică, aşa cum este denumită în actele normative existente, să poată fi calculată cu exactitate. Cu alte cuvinte, dacă un român locuieşte într-o casă particulară, acestuia i se adaugă o sumă în plus în factura de apă-canal, coeficient pe metru pătrat stabilit în funcţie de precipitaţiile medii anuale din zona respectivă a ţării. Mai exact, se face un calcul aritmetic al apei de ploaie căzute luna precedentă, stabilit de autorităţile meteorologice, care se adaugă la consumul de apă folosit în mod uzual de fiecare locuinţă.”
În opinia Lilianei Ciobanu, dar şi a numeroşi români care i-au sesizat acest aspect nefiresc, ”apa meteorică, adică apa de ploaie, este introdusă nejustificat în facturile populaţiei, fiind practic o formă mascată de a se aduna sume suplimentare de bani în contul unor societăţi de casă ale administraţiilor publice locale”. ”Mai grav este faptul că în unele oraşe oamenii au fost puşi să plătească taxa respectivă, deşi au existat luni întregi de secetă, în care nu a plouat nici măcar o secundă!”, a mai afirmat parlamentarul de Giurgiu.
Având în vedere situaţia prezentată, Liliana Ciobanu i-a cerut ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să răspundă la următoarele aspecte: ”1. În ce mod aveţi în vedere reglementarea acestei situaţii, respectiv renunţarea la taxarea apei de ploaie?; 2. Care este situaţia cuantificării apei de ploaie din oraşele României, respectiv cât plăteşte o familie anual astfel în mod aberant?; 3. În ce mod poate ministerul pe care îl conduceţi să determine administraţiile locale să renunţe la această taxare, şi care sunt situaţiile în care deja aţi intervenit în acest sens?” ”Am sesizat o anomalie strigătoare la cer! Ce se întâmplă însă cu cei care au propriul sistem de colectare a apei de ploaie, care nu se scurge în canal? Iar societatea comercială privată ce merit are că plouă? Dacă tot se colectează, aceste sume ar trebui să meargă într-un fond de investiţii pe mediu. Să-i oblige să investească în alimentarea cu apă sau canalizare la şcolile care nu au autorizaţie sanitară, spre exemplu, şi multe altele. Altfel, sunt doar bani pentru partid. Această situaţie reprezintă, de asemenea, un real temei pentru plângeri penale pe care le-ar putea face ONG-uri cu profil de mediu, deoarece nimeni nu a intrat în detaliu să vadă cu exactitate cum se calculează această taxă la unii sau la alţii”, a conchis deputatul naţional-democrat Liliana Ciobanu. – PROMPT MEDIA